Hlavní obsah

Kyjev přisazuje. Dal cizím lodím 2,5 týdne na opuštění ruských přístavů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvý satelitní snímek z ruského přístavu Novorossijsk naznačuje, že z ruské výsadkové lodi uniká palivo. Povšimněte si temného odstínu vody zhruba uprostřed snímku.

Reklama

„Útoky na ruská plavidla v Černém moři jsou zcela logickým a legálním krokem,“ uvedl šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU po tom, co byl poškozen ruský tanker SIG a ruská výsadková loď Olenogorskij Gorňak.

Článek

Ukrajinské námořní složky v sobotu varovaly, že ruské přístavy v Černém moři a cesty k nim budou od 23. srpna považované za „oblasti ohrožené válkou“. Komerčním plavidlům, která s Ruskem obchodují, daly přes dva týdny na to, aby jejich okolí opustila.

Na sociálních sítích o tom informoval zahraniční zpravodaj deníku Wall Street Journal Jaroslav Trofimov.

Ukrajinská agentura pro navigaci a hydrografické služby pak podle agentury Reuters upřesnila, že varování se týká celkem šesti ruských přístavů v Černé moři, jmenovitě přístavů Anapa, Novorossijsk, Gelendžik, Tuapse, Soči a Tamaň.

V pátek se v médiích objevily zprávy o tom, že útok ukrajinských námořních dronů poškodil v přístavu v Novorossijsku v ruském Krasnodarském kraji ruskou výsadkovou loď Olenogorskij Gorňak (více zde). Podle britského ministerstva obrany se jedná o „největší vážně poškozené nebo zničené ruské námořní plavidlo od potopení křižníku Moskva“.

V sobotu pak vyletěl do povětří ruský tanker SIG, který dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA (více zde). Podle zdrojů BBC nebo agentury Reuters za útokem stojí ukrajinská kontrarozvědka SBU, Kyjev to ale oficiálně nekomentoval.

Analytik o útoku na ruskou výsadkovou loď

„Je to významný úspěch,“ komentuje pravděpodobný zásah ruské výsadkové lodi v rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Jan Ludvík. Mluví ale hlavně o psychologickém efektu, celou válku úder příliš neovlivní.

Útoky jsou logické a legální, vzkazuje Kyjev

Šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Vasyl Maljuk ale v sobotu vydal prohlášení, ve kterém fakticky přiznal, že Ukrajina stála za nedávnými útoky, píše server Kyiv Independent. Ruským lodím vzkázal, aby opustily ukrajinské teritoriální vody, a vyhnuly se tak dalším výpadům.

„Jakékoli (výbuchy), které se stanou na ruských lodích nebo na Krymském mostě, jsou naprosto logickým a účinným krokem ve vztahu k nepříteli,“ vzkázal Maljuk, kterého citoval telegramový účet SBU.

„Navíc se takové speciální operace provádějí v teritoriálních vodách Ukrajiny a jsou zcela legální,“ dodal.

S nekompromisním vzkazem přispěchal také vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

„Poslední události v Černém moři jasně ukazují, že k míru nás dovede jen jedna cesta. Osvobození okupovaných ukrajinských území, zničení ruských vojenských základen a strategických skladů na Krymu, donucení Ruska dodržovat imperativní normy mezinárodního práva, prudké snížení ruského obchodního potenciálu, rychlé zničení námořní a pozemní vojenské techniky,“ uvedl na sociální síti X (dříve Twitter).

„Jakékoli rozhovory/jednání jsou zbytečné, protože umožňují Rusku látat mezery a zvyšovat agresi. Je načase zbavit se iluzí. Je čas zvýšit objem dodávek ‚nástrojů odvety‘ pro Ukrajinu,“ dodal.

Záběry zásahu ruského tankeru

Zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Plavidlo podle tvrzení ukrajinské strany není schopno plavby.

Moskva hrozí odvetou

Moskva odsoudila útok na ruský tanker coby „teroristický čin“ a slíbila, že potrestá ty, kteří jsou za něj odpovědni. O odpovědnosti Ukrajiny přitom nepochybuje.

Bývalý ruský prezident a současný místopředseda bezpečnostní rady země Dmitrij Medveděv v reakci na útoky na ruské lodě v Černém moři naznačil, že by Moskva mohla zintenzivnit údery na ukrajinské přístavy, upozornil deník The Guardian.

„Šmejdi a zrůdy rozumí jen krutosti a násilí. Údery na Oděsu, Izmail a další místa jim zřejmě nestačily,“ uvedl Medvěděv na sociálních sítích. Odkazoval se přitom na ukrajinské přístavy, které se v posledních týdnech staly cílem ruských úderů.

„Jestli chtějí kyjevští šmejdi vyvolat ekologickou katastrofu v Černém moři, měli by si ji zařídit na části svého území, které brzy připadne Polsku a které bude smrdět po staletí… To bude pro ně konečný soud nad obchodem s obilím,“ dodal. Moskva dlouhodobě šíří konspirace, že Varšava usiluje o ovládnutí části ukrajinského území (více například zde).

Odvetu za útok na tanker Ukrajině slíbila i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. „Nic neospravedlňuje takové barbarské akce, nezůstanou bez odpovědi a jejich strůjce a pachatele nevyhnutelně čeká trest,“ prohlásila.

Rusko dříve samo oznámilo, že všechny lodě, které od 20. července zamíří do ukrajinských námořních přístavů, bude považovat za potenciální přepravce vojenského zboží.

Ukrajina v reakci na to vydala stejné prohlášení, ve kterém uvedla, že ke všem lodím, které od 21. července zamíří do ruských nebo obsazených ukrajinských přístavů, bude přistupovat jako k plavidlům přepravujícím vojenský náklad.

Reklama

Doporučované