Hlavní obsah

Kyjev získal při výměně zajatců s Ruskem zpět 32 vojáků

Foto: ShapikMedia, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Informaci oznámil šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Moskva zatím výměnu nepotvrdila a není ani jasné, kolik zajatců propustila Ukrajina.

Článek

Mezi propuštěnými jsou podle něj důstojníci, poddůstojníci a řadoví vojáci ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajina podle něj získala zpět také tělo Izraelce Dmytra Fialky, který bojoval na ukrajinské straně.

Moskva zatím výměnu nepotvrdila. Není ani jasné, kolik zajatců propustila Ukrajina.

Všichni osvobození působili v místech, kde se odehrávaly prudké boje, napsal na twitteru Jermak, podle něhož byla řada z těchto lidí považována za nezvěstné.

Ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území podle agentury Ukrinform o několik hodin dříve oznámilo, že se po náročných jednáních podařilo získat těla 62 padlých ukrajinských obránců. A to včetně bojovníků, které byli zadržováni ve věznici Olenivka, která se nachází na území ovládaném proruskými separatisty.

V červenci přišla zpráva, že při ostřelování Olenivky zahynulo pět desítek ukrajinských válečných zajatců. Z útoku se Ukrajina a Rusko obvinily navzájem. Stanice CNN na základě svého vyšetřování dospěla k závěru, že ruská verze událostí je s vysokou pravděpodobností smyšlená.

Ke konci září si Ukrajina a Rusko nečekaně vyměnily zajatce. Tato výměna je považovaná za největší od začátku ruské invaze. Ukrajině se podle úřadů podařilo ze zajetí dostat 215 lidí, mezi nimi i někdejší obránce Mariupolu, včetně velitelů pluku Azov. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských nebo proruských zajatců a Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, který čelil obvinění z vlastizrady. Kolik případně propustil Kyjev ruských zajatců tentokrát, není jasné.

Reklama

Doporučované