Hlavní obsah

Lední medvědi mizí ze své domoviny, hlásí vědci z pobřeží Hudsonova zálivu

Foto: Profimedia.cz

Led rychle taje a medvědi zůstávají na souši. Snímek z letošního srpna, nedaleko města Churchill.

Reklama

Jedním z dúvodů úbytku medvědů je zmenšování ledové plochy na severním pólu, který se otepluje až čtyřikrát rychleji než zbytek planety. Pro tyto majestátní masožravce je však led životně důležitý.

Článek

Lední medvědi mizí ze své kanadské domoviny. Vládní výzkum ukazuje dramatický pokles populace medvědů na západním pobřeží Hudsonova zálivu na severu Kanady. Podle zveřejněných dokumentů došlo zejména k razantnímu poklesu počtu medvědic a mláďat.

Výzkumníci monitorovali region, v němž leží i město Churchill, turistická destinace známá jako „hlavní světové město ledních medvědů“, každých pět let, aby medvědy spočítali a určili populační trendy.

Během posledního průzkumu na přelomu loňského srpna a září, jehož výsledky byly zveřejněny před několika týdny, zahlédli 194 medvědů a na základě tohoto počtu odhadli celkovou populaci na 618 kusů, píše The Guardian. Před pěti lety v regionu podle vědců žilo 842 medvědů. Pro srovnání, v osmdesátých letech minulého století se na západním pobřeží zálivu pohybovalo údajně okolo 1200 medvědů.

Fotografie z expedice za medvědy

Arktida se za posledních 40 let oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Co to znamená, dokládá fotoreportáž z okolí Hudsonova zálivu, kde jsou ohrožení nejen lední medvědi, ale i celý ekosystém.

Výzkum rovněž odhalil „významný pokles počtu dospělých samic a větších mláďat mezi lety 2011 a 2021“. „Pozorované poklesy jsou v souladu s dlouhodobou předpovědí ohledně dopadů klimatické změny na lední medvědy,“ uvedli ve zprávě vědci.

Severní ledový biotop, pro medvědy nezbytný, mizí znepokojivým tempem, přičemž daleký sever planety se otepluje až čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Pro tyto masožravce je pevný led Severního ledového oceánu životně důležitý jakožto příslib úspěšného lovu tuleňů a tím pádem i jistého krmení pro medvědí mláďata. Jenže ubývající a křehký led pod medvědy praská a ti jsou tak nuceni za potravou putovat velké vzdálenosti.

Podle studie z roku 2020 stav populace ledních medvědů už tehdy dosáhl hraničního limitu pro přežití. Jedním z důvodů jejich rapidního úbytku je právě zmenšování ledové plochy na severním pólu. Pro medvědy je kritické zejména letní období, pokud led roztaje a oni zůstanou na pevnině, obvykle mají jen velmi málo možností, jak si obstarat potravu.

Více než dva roky stará studie dokonce předpovídá úplné vyhynutí ledních medvědů. Scénář pracuje s předpokladem stejně vysokých emisí skleníkových plynů. Jeho konec tak není šťastný - do roku 2100 prý dojde k vyhynutí celé této medvědí populace.

Výhrou ale nebude ani úspěch v podobě pouhého zmírnění emisí - v tom případě stejně do roku 2100 údajně přežije pouze několik jedinců daleko na severu. Podle vědců bude k vyhynutí medvědů docházet postupně v různých částech Arktidy.

Reklama

Doporučované