Hlavní obsah

Letadla i vrtulníky. Záběry ukazují ztráty ruské armády během vzpoury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry vojenské techniky sestřelené nad ruským územím během vagnerovské vzpoury.Video: twitter/UAWeapons, twitter/Osinttechnical, twitter/igorsushko, AP

 

Reklama

Ozbrojená vzpoura Vagnerovy skupiny stála životy 13 ruských pilotů, napsal ruský exilový server Meduza. Autenticitu některých záběrů ukazujících ztráty techniky potvrdili američtí analytici.

Článek

Stejně rychle jako v noci z pátku na sobotu začalo, tak náhle v sobotu večer zase skončilo. Tažení žoldnéřské Vagnerovy skupiny ruského podnikatele Jevgenije Prigožina na Moskvu podle zveřejněných informací zastavila dohoda zprostředkovaná Běloruskem.

Prigožin konec svého dobrodružství zdůvodnil tím, že nechce, aby byla „prolita ruská krev“. „Toto tvrzení bylo nejen vágní, ale také nepravdivé - v průběhu povstání bylo (v tu chvíli) již zabito 13 ruských pilotů,“ napsal v nedělním článku ruský exilový server Meduza.

I ruský bloger známý pod telegramovou přezdívkou Rybar už v sobotu tvrdil, že vagnerovci a jejich jednodenní vzpoura připravili ruské letectvo o sedm strojů.

„Patřily mezi ně tři Mi-8 MTPR, specializované vrtulníky REB a také Il-18 s celou posádkou,“ napsal Rybar. Jeho informace nelze potvrdit, nicméně v minulosti se jeho zprávy často ukázaly jako pravdivé. Bloger dodal, že o život přišlo zřejmě dvacet členů posádek, včetně pilotů.

Na sociálních sítích se už v průběhu soboty objevovaly záběry sestřelené ruské techniky.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Byť oficiální místa ztráty nepotvrdila, autenticitu některých videí potvrdil například účet OSINTtechnical spravovaný americkým think tankem spravuje americký think tank Centrum námořní analýzy (CNA). Zveřejňoval je například i účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině.

Jak je vidět v úvodním videu, terčem ručních protileteckých zbraní se stal například letoun Iljušin Il-22, který slouží jako vzdušné komunikační a velitelské stanoviště. Útok nepřežil nikdo z členů jeho posádky.

Vagnerovci sestřelili i bojový vrtulník Kamov KA-52 nebo velmi ceněný Mi-8MTPR určený pro vedení radioelektronického boje. Těchto typů vrtulníků ruská armáda nemá k dispozici příliš.

Právě ruské letectvo se snažilo zastavit postup vagnerovců směrem na Moskvu, ale často neúspěšně. Objevily se například záběry, které ukazují pokus o bombardování a následný útok na vagnerovskou pozici na dálnici nedaleko města Brodove ve Voroněžské oblasti.

Jak je z videa patrné, zdá se, že bomby nejenže minuly dálnici, ale zároveň zranily nejméně tři civilisty.

Ruské úřady podle agentury AFP k nedělnímu večeru napočítaly skoro dvacet domů a přes 10 tisíc metrů čtverečných vozovek poškozených v důsledku vzpoury, informovala agentura AFP.

Kreml ztrácí stabilitu, soudí analytici

Americký Institut pro studium války (ISW) v pravidelném shrnutí vyhodnotil, jak se Prigožinova vzpoura odrazí na mocenských poměrech v Rusku.

Reklama

Doporučované