Hlavní obsah

Letěla hlavou napřed a vše se hroutilo. Svědci líčí útok na nákupní centrum

Video: Následky pondělního útoku na obchodní centrum v Kremenčuku. Na místě bylo přes tisíc lidí, většině se podařilo utéct.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

„Bylo to peklo,“ shrnuje Mykola, kterému přes obvaz kolem hlavy prosakuje krev. S manželkou byl právě na nákupu, když obchodní centrum v ukrajinském Kremenčuku zasáhly ruské rakety. Útok nepřežilo nejméně 20 lidí.

Článek

„Tohle už je pošesté, co je město bombardováno, ale nikdy to nezasáhlo tolik lidí,“ řekl agentuře Reuters zástupce primáře chirurgie ve veřejné nemocnici v Kremenčuku Oleksandr Kovalenko. Nemocnice pečuje o 25 lidí zraněných při pondělním raketovém útoku na nákupní centrum, z toho šest je podle něj v těžkém stavu.

Oficiální bilance obětí mluví o 20 mrtvých. Ruské rakety obchodní centrum zasáhly v době odpoledních nákupů (podrobněji zde), ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil o tom, že tam byl asi tisíc lidí. Záchranáři a hasiči na místě dál pracují, protože 40 lidí zůstává pohřešovaných.

Zranění utrpěla i 43letá Ludmyla Michailetsová. Popisuje, že v době útoku byla se svým manželem Mykolou v obchodě s elektronikou. „Letěla jsem hlavou napřed a úlomky zasáhly celé moje tělo. Celé to místo se začalo hroutit. Pak jsem přistála na zemi a nevím, jestli jsem byla při vědomí, nebo ne,“ vypráví. Z útoku si odnesla zlomenou ruku a rozříznutou hlavu.

„Bylo to peklo,“ dodává krátce její manžel Mykola, kterému přes obvaz kolem hlavy prosakuje krev.

Uvnitř jednoho z obchodů se v době útoku nacházel i zaměstnanec Maksym Musienko. Vyvázl s otřesem mozku, zraněním od střepin a mnohočetnými škrábanci. „Nic si nepamatuji. Jen to, že jsem v nemocnici,“ popisuje pro britskou BBC. „Pamatuji si, že jsme byli v práci a bylo tam hodně lidí. Zaměstnanců bylo v obchodě 20 až 30 a kolem sta nakupujících. Lidé nakupovali klimatizace…Obchodní centrum pro Rusy nepředstavuje nebezpečí,“ říká.

Na oddělení intenzivní péče leží také 21letá Julija, která utrpěla řezné rány. Tvrdí, že v den útoku nastoupila v obchodním centru do nové práce.

Naopak do bezpečí se dostal včas 28letý Roman, který v obchodním centru také pracoval. Vděčí za to rychlé reakci na houkající sirény, spolu s dalšími zaměstnanci se schoval v blízkém suterénu. Mnoho dalších ale podle něj v obchodech zůstalo, jelikož vedení centra tři dny před útokem povolilo nechat obchody otevřené i v momentě, kdy se ozvou sirény.

Ukrajinci znají jména pilotů, kteří útočili

Podle ukrajinského serveru Pravda již úřady vědí, kteří ruští piloti za útokem stojí. Řekl to v úterý ministr vnitra Denis Monastyrskyj. „Analytici ukrajinské bezpečnostní služby a národní policie zjistily, který (ruský) letecký pluk za zločinem stojí. Známe už první jména pilotů, co letěli v Tu-22 (bombardér) a vypustili smrtelné střely,“ řekl.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v úterý zveřejnil ruskou verzi. Prohlásil, že ruské letectvo „podniklo úder vysoce přesnými zbraněmi na hangáry se zbraněmi a municí poskytnutými Spojenými státy a evropskými zeměmi“ v oblasti podniku na výrobu silničních strojů v Kremenčuku.

„Detonace uskladněné munice pro západní zbraně vyvolala požár v nefunkčním obchodním centru nacházejícím se poblíž podniku,“ cituje Konašenkova TASS. Kyjev zatím na vyjádření Moskvy nereagoval.

První ruský komentář podle agentury AP předtím poskytl zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij, který na twitteru napsal, že jde o „ukrajinskou provokaci“. Rusko už dříve opakovaně popíralo, že by na Ukrajině útočilo na civilisty a civilní objekty, přestože ruské útoky zasáhly i jiná nákupní centra, divadla, nemocnice, mateřské školy nebo bytové domy, poznamenala AP.

Reklama

Doporučované