Hlavní obsah

Sandra Bullock získala za film o něm Oscara. Všechno to byla lež, říká šampión

Foto: Profimedia.cz

Quinton Aaron jako Michael Oher a Sandra Bullock jako Leigh Anne Tuohy v dramatu „The Blind Side“.

Reklama

aktualizováno •

Ikonický snímek o nadaném chlapci vznikl na motivy života Michaela Ohera. Ten nyní podal žádost o zrušení opatrovnictví. Podle něj ho „adoptivní“ rodina využila pro peníze a lhala mu.

Článek

Michael Oher, někdejší hvězda NFL, jejíž život inspiroval film Zrození šampióna nominovaný na Oscara, podal v pondělí právní žádost o ukončení opatrovnictví. Tvrdí, že Leigh Anne Tuohyová a Sean Tuohy lhali o jeho adopci a zároveň vydělali miliony na jeho jméně.

Sedmatřicetiletý vysloužilý fotbalista v pondělí u soudu v Shelby County v Tennessee uvedl, že ho rodina Tuohyových v jeho 18 letech podvedla, aby se stala jeho opatrovníky. Údajně mu řekli, že mezi adopcí a opatrovnictvím není žádný podstatný rozdíl. „On jim důvěřoval a podepsal, co mu Tuohoyovi řekli. To, co podepsal, a co Michael nevěděl až do února 2023, však nebyly adopční papíry,“ píše se v soudním spisu, který v pondělí ráno získal server PEOPLE.

Místo toho si Tuohyovi nechali podepsat právní dokumenty, které je učinily jeho opatrovníky. Ze záznamů o opatrovnictví z roku 2004 vyplývá, že Oher podepsal dokumenty, přestože mu v té době bylo 18 let. Zároveň neměl ani žádné známé fyzické ani psychické postižení, které by mohlo vést dospělou osobu k souhlasu s opatrovnictvím.

Ve spisech z roku 2004 se uvádí, že Leigh Anne a Sean Tuohyovi, kterým je nyní 63 let, „mají veškeré plné moci k jednání jeho jménem“. Fotbalista taktéž nesmí uzavírat žádné smlouvy bez přímého souhlasu svých opatrovníků.

Připomeňte si

Soud v Los Angeles v pátek s okamžitou platností ukončil téměř 14 let trvající opatrovnictví týkající se majetku i soukromých záležitostí americké zpěvačky Britney Spears. „Nejlepší den mého života,“ reagovala popová hvězda.

Oher ve své pondělní žádosti tvrdí, že rodina Tuohyových včetně dětí Collins Tuohyové a Seana Tuohyho mladšího, vydělala peníze na filmu Zrození šampióna. Ten byl natočen podle stejnojmenné knihy. Ústředním motivem snímku byla rodina, která se Ohera ujala a pomáhala mu ve škole a nakonec i k úspěšné kariéře profesionálního sportovce.

Oher, který hrál fotbal na univerzitě v Mississippi a později byl v roce 2009 draftován týmem Baltimore Ravens, v žádosti tvrdí, že všem čtyřem členům rodiny Tuohyových bylo za film vyplaceno 225 tisíc dolarů a 2,5 % z výnosů filmu.

Snímek vydělal v pokladnách kin více než 330 milionů dolarů a navíc se ještě více proslavil, když byl na 82. ročníku udílení Oscarů nominován na nejlepší film a Sandra Bullock za ztvárnění Leigh Anne získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

Manželé Tuohyovi ani samotný Oher na žádost novinářů webu PEOPLE o komentář nereagovali.

Foto: Roy Rochlin, Getty Images

Bývalý hráč NFL Michael Oher, jehož životní příběh inspiroval slavný film Zrození šampióna, ve vysílání SiriusXM 9. srpna 2023 v New Yorku.

Faktem je, že Oher už léta lituje, jak ho slavný film vyobrazuje. Zejména se mu nelíbí, že ho vykresluje jako studenta, který měl problémy ve třídě.

Fotbalista se poprvé setkal s rodinou Tuohyových, když byl studentem na Briarcrest Christian School v Eads. Mnohdy zůstával s rodinami spolužáků, protože byl „sám“ a „téměř bez peněz“, jak uvádí v pondělní žádosti. Oher od svých 11 let vystřídal několik pěstounských rodin. Původně vyrůstal ve dvanáctičlenné rodině. Jeho matka Denise se však potýkala s drogovou závislostí a otec zemřel v roce 2004.

Podle spisu byli Tuohyovi jednou z rodin, u kterých v té době příležitostně pobýval. „Tam, kde ostatní rodiče Michaelových spolužáků viděli Michaela prostě jako hodného kluka v nouzi, viděli opatrovníci Sean Tuohy a Leigh Anne Tuohyová něco jiného: důvěřivého mladíka, jehož sportovního talentu by mohli využít ve svůj prospěch,“ píše se v dokumentu.

Spis dále uvádí, že ho Tuohyovi vzali na nákupy a v létě 2004 ho pozvali, aby se k nim oficiálně nastěhoval. „Téměř okamžitě poté, co se Michael nastěhoval, mu Tuohyovi předložili něco, co chápal jako právní dokumenty, které byly nezbytným krokem v procesu adopce,“ tvrdí dokument.

Listiny o opatrovnictví, které nakonec podepsal, místo toho dávaly Tuohyovým naprostou kontrolu nad Oherovou možností podepisovat smlouvy. V žádosti se také píše, že rodina Tuohových se nepravdivě a veřejně prezentovala jako Oherovi adoptivní rodiče.

„Oherův vztah s rodinou Tuohyových se začal rozpadat po uvedení filmu v roce 2009. Vadil mu, jelikož ho zobrazoval jako neinteligentního. Poté se navíc dozvěděl, že je jediným členem rodiny, který nedostává žádné honoráře,“ uvedl jeho právní zástupce J. Gerard Stranch.

Oher si Stranche najal, aby se situací začal zabývat. Advokát na začátku letošního roku odhalil v opatrovnických dokumentech, že Oher nebyl rodinou Tuohyových nikdy oficiálně adoptován.

„Mike nevyrůstal ve stabilním rodinném zázemí. Když mu rodina Tuohyových řekla, že ho miluje a chce ho adoptovat, zaplnilo to prázdnotu, která ho provázela celý život. Zjištění, že ve skutečnosti není adoptovaný, Mikea zničilo a hluboce zranilo,“ říká Stranch webu PEOPLE.

Reklama

Související témata:
Michael Oher
Film Zrození šampióna

Doporučované