Hlavní obsah

Lukašenko pozval do země vagnerovce, aby cvičili jeho armádu

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko.

Reklama

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v pátek promluvil o možné budoucnosti vagnerovců v zemi a zároveň vyloučil možné použití jaderných zbraní.

Článek

Alexandr Lukašenko pozval do Běloruska vagnerovce, aby zde cvičili armádu. Podle státní tiskové agentury Belta se běloruský prezident o pozvání zmínil v pátečním projevu.

„Bohužel, oni (vagnerovci) tu nejsou… A pokud jejich instruktoři, jak už jsem jim řekl, přijedou a předají nám bojové zkušenosti, tak je přijmeme,“ řekl.

Dodal, že se vagnerovců, kteří jsou známí svým krutým způsobem boje a například vražděním civilistů v afrických zemích, nebojí. Zná je totiž dlouho, jak uvedl. „Jsou to lidé, kteří bojovali po celém světě za normální civilizaci. Západ je z duše nenávidí.“

Právě v Bělorusku by se měl nacházet i zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, což by mělo být součástí dohody z minulého víkendu o zastavení postupu na Moskvu. O jeho pobytu v zemi informoval již dříve právě Lukašenko.

Server Fontanka nicméně ve čtvrtek přišel se zjištěním, že muž velmi podobný Prigožinovi byl viděn v Petrohradě. Tématu jsme se věnovali v článku zde.

Jaderné zbraně nepoužijeme

Lukašenko také v pátek promluvil o jaderných zbraních, které na území Běloruska před časem umístilo Rusko. Odmítl, že by k jejich použití mohlo v budoucnu dojít.

„Jak postupujeme, jsme stále více přesvědčeni, že (zbraně) musí být umístěny zde, v Bělorusku, na spolehlivém místě… Jsem si jistý, že je nebudeme muset použít, dokud tu budou. A žádný nepřítel na naši půdu nikdy nevkročí,“ cituje jeho slova agentura Reuters.

Rusko umístilo první jaderné hlavice na území Běloruska poprvé od rozpadu Sovětského svazu, jak připomněla před časem zahraniční média.

Krok odsoudil například americký prezident Joe Biden, který ho označil za „naprosto nezodpovědný“. „Obávám se, že Putin použije taktické jaderné zbraně. Je to reálné,“ uvedl v polovině června.

Reklama

Doporučované