Hlavní obsah

Macron na pranýři kvůli slovům o Rusku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron na letošním summitu v Praze.

Reklama

České předsednictví v EU podle informací agentury Reuters pomohlo připravit formální diplomatickou stížnost na slova Emmanuela Macrona. Ten na začátku prosince mluvil o nutnosti zvážit bezpečnostní záruky pro Rusko.

Článek

Několik států Evropské unie, včetně Česka, si podle informací agentury Reuters formálně stěžovalo na slova francouzského prezidenta o nutnosti zajistit bezpečnostní garance Rusku.

Emmanuel Macron v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1 na začátku prosince řekl, že Evropa by měla zvážit, jak se postaví k ruským bezpečnostním požadavkům ohledně Severoatlantické aliance, pokud se ruský prezident Vladimir Putin rozhodne vrátit k jednání o míru na Ukrajině.

„Jedním ze základních bodů, kterými se musíme zabývat, je – jak Putin vždy říkal – strach z toho, že NATO přijde přímo k jeho dveřím, a také z rozmístění raket, které by mohly ohrozit Rusko,“ řekl tehdy Macron (podrobněji jsme o jeho slovech psali v tomto článku).

Představitelé Ukrajiny i několika zejména východoevropských států Macronovy výroky veřejně odsoudili už krátce po jejich pronesení (psali jsme zde).

Francouzská vláda se jejich rozhořčení snažila mírnit. Tvrdila například, že prezidentova slova jsou plně v souladu s tím, co říká Ukrajina, tedy že na konci války budou muset proběhnout vyjednávání.

Komentář

„Francouzský prezident se postavil zády k jedinému správnému postoji: Záruky musí být pouze z Putinovy strany. Rusko se musí přestat považovat za imperiální mocnost a už provždy dát pokoj,“ píše v komentáři Seznam Zpráv Teodor Marjanovič.

Rozhořčení evropských států se ale Paříži zjevně rozptýlit nepodařilo. Teď se vůči Macronovým slovům státy ohradily formálně v tzv. diplomatické demarši. Podle Reuters tento protest pomohlo zorganizovat české předsednictví v Radě Evropské unie, ale není jasné, jestli se k němu Praha přímo připojila.

Mezi státy, které se k demarši připojily, jsou Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko a Slovensko, píše agentura s odvoláním na dvojici diplomatů. Ministerstva zahraničí Francie, Česka a Slovenska na žádost o komentář neodpověděla, polská diplomacie odmítla reagovat.

Česko podle informací agentury už minulý týden do evropských metropolí rozeslalo návrh demarše. Diplomaté obeznámení s obsahem řekli, že návrh zdůrazňoval například to, že předchozí ruské kroky v oblasti evropské bezpečnosti měly za cíl Evropu rozdělit a oslabit.

Podle oslovených diplomatů státy demarši doručily na francouzské ministerstvo zahraničí už v pondělí.

Reklama

Doporučované