Hlavní obsah

Donuťme všechny oligarchy bydlet zase v Rusku, říká poradce Kongresu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin překročil červenou linii, říká poradce Kongresu Paul Massaro.

Reklama

O tom, jaké sankce mohou poškodit kremelský režim a proč má smysl zasáhnout proti ruským oligarchům na Západě, mluvil pro Seznam Zprávy Paul Massaro, poradce amerického Kongresu pro oblast korupce.

Článek

Západ dlouho otálel se zavedením sankcí vůči Rusku kvůli napětí okolo Ukrajiny s tím, že je potřeba počkat, až něco udělá. Postihy by prý jinak ztratily odstrašující účinek.

Teď Rusko „něco“ udělalo a zatím to vypadá, že reakce bude silnější, než se očekávalo. Německo už v reakci na ruskou invazi na Donbas zastavilo certifikaci plynovodu Nord Stream 2, Evropská unie chystá sankční seznam o stovkách jmen.

Poradce amerického Kongresu pro oblast korupce Paul Massaro v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy doporučuje, aby sankce šly až přímo k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Zároveň ale podotýká, že půjde jenom o symbolický krok. „Neměli bychom si dělat iluze, že to bude mít obrovský dopad,“ říká Massaro. Klíčové je podle něj zasáhnout ruské oligarchy.

Německo už první krok udělalo. Jakou očekáváte reakci od ostatních států Evropské unie?

Očekáváme masivní balíček sankcí. Zvláště v případě Spojeného království doufáme, že se dočkáme zmrazení majetku oligarchů, zkráceně konec London Gradu (označení používané pro majetky ruských miliardářů v Londýně, pozn. red.). Stanovili jsme si nějakou červenou čáru, tu Putin překročil. Teď je čas si na něj došlápnout. Tím nejsilnějším možným způsobem.

Mluví se o tom, že by Rusko mohlo být vyřazeno z mezinárodního bankovního systému SWIFT. Některé země, například Itálie, jsou zatím proti. Mohl by ruský režim takový krok přežít díky pomoci ze strany Číny?

Ne. Čínský finanční systém není jako ten americký, který je skutečně globální. Myslím, že dolar nelze nahradit. A SWIFT také ne, k tomu není žádná alternativa. Je to velmi silný nástroj, kterého se možná dočkáme.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

V tuto chvíli byly sankce tohoto typu dány stranou, minimálně pro první várku, což je ostuda. Myslím ale, že teď se toho děje hodně a věci se mohou velmi rychle změnit. Vyřazení ze systému SWIFT by bylo zničující. Sankce, které jsou teď na stole, jsou proti bankám, a i ty budou ničivé. Banky, jež byly předmětem částečných sankcí, budou nyní plně zablokovány.

A co Spojené státy? Až dosud se zdálo, že čekají na další postup ruských vojsk a vpád na Donbas nepovažují za plnou invazi…

To se psalo včera. Uvidíme, co se stane dnes (v úterý), kdy se očekávají nové sankce ze strany USA. Bílý dům to už ale oficiálně označil za invazi. Minimálně jeden seniorní demokratický senátor tvrdí, že tomu tak bude. Senátor Chris Coons vystoupil a oznámil, že to je krok, na který jsme čekali. Myslím, že administrativa bude čelit určitému tlaku, nedělal bych ale závěry jen z jednoho telefonátu novináře někomu z administrativy.

Kdo je Paul Massaro

Absolvent Marylandské univerzity je od roku 2013 členem amerického Helsinského výboru, především ale pracuje jako protikorupční poradce amerického Kongresu. Kromě korupce se zaměřuje i na problematiku diktatur, sankcí, nezákonného financování, lidských práv a právního státu.

Foto: Paul Massaro

Poradce amerického Kongresu Paul Massaro.

Byl byste pro sankce vůči ruským politikům, jako jsou Vladimir Putin nebo Sergej Lavrov?

Ano, na nich ale nezáleží. Měli bychom to udělat ze symbolických důvodů a prostřednictvím oligarchů, kteří jsou na Západě. Musíme se zaměřit na ty, kteří vlastní majetek na Západě, posílají své děti do západních škol a žijí tam jejich rodiny. To může opravdu stačit.

Neznamená to, že bychom neměli Putina sankcionovat. Měli bychom to udělat, abychom řekli, že se tak stalo. Ale neměli bychom si dělat iluze, že to bude mít obrovský dopad. Donutit ale všechny oligarchy bydlet doma, to už by obrovský dopad mít mohlo, že? Porušila by se tím jejich dohoda s Putinem – ta spočívá v tom, že když mu budou sloužit, mohou žít v zahraničí, a pojistit se tak proti jeho tyranii. Kdyby ale museli žít v Rusku, bylo by to něco jiného.

Mezi experty se vede debata o tom, zda je Putin na těchto lidech opravdu závislý, nebo je už zcela odtržený od světa a chová se jako neřízená střela… Co si myslíte?

Myslím, že je tu šance něco změnit a my ji musíme využít. Je tu milion dalších důvodů, proč dostat ty špinavé peníze pryč ze systému. Kromě toho by to mohlo Putinovi způsobit vážné vnitřní problémy. Takže je skvělý důvod, proč to udělat. I kdyby to byl jediný důvod, stál by za to.

Kromě toho jsou tu ale i morální důvody. Ty peníze byly ukradeny ruskému lidu, není v pořádku, abychom je přijímali. Pak je tam národní bezpečnost – ty krvavé peníze slouží k podrývání našich demokracií a za poslední desetiletí jsme viděli a měli očekávat, že Putin vyhlásí oficiálně válku Západu. Je tedy milion důvodů, proč bychom se těchto peněz měli zbavit. A pokud se to stane a přispěje to ke svržení Putina, tím lépe.

Reklama

Doporučované