Hlavní obsah

Maroko stále nepožádalo o pomoc. Záchranné týmy ze světa čekají doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Snímek z reportáže Seznam Zpráv přímo z Marrákeše.

Reklama

Celá řada zemí už nabídla pomoc Maroku zasaženému silným zemětřesením. Severoafrický stát o ni ale ještě oficiálně nepožádal, takže letadla s pomocí nadále stojí v domovských zemích.

Článek

Zatím jen týmy desítek tuniských záchranářů a lékařů podle agentury Reuters odletěly do Maroka, další z celého světa včetně Česka však čekají na oficiální žádost o pomoc marocké strany.

„Je to projev španělské solidarity a přátelství, který spojuje obyvatele Španělska a Maroka,“ řekl španělský ministr zahraničí Jose Albares, když oznámil, že jednotka vojenských záchranářů je připravená k odletu do severoafrické země. Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vláda vyhradila téměř dva miliony eur (asi 49 milionů korun) na pomoc Maroku, a hasičský sbor na Tchaj-wanu oznámil, že má v pohotovosti 120 záchranářů, kteří mohou odletět v momentě, kdy obdrží pokyn.

Na formálním požádání závisí také odlet speciálního USAR týmu asi 70 českých hasičů, kteří se zaměřují na vyhledávání v sutinách. Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček řekl České televizi (ČT), že pokud by měli odletět ještě dnes večer, musí oficiální žádost přijít nejpozději do 14:00. Vedoucí pracoviště komunikace sboru Tomáš Pořízek zhruba ve 14:30 potvrdil Seznam Zprávám, že žádost ještě nepřišla. Jestli to ale znamená, že čeští hasiči večer nepoletí, nespecifikoval.

Pomoc nabídly dále například Spojené státy, Izrael, Turecko, Kuvajt nebo Alžírsko, které s Marokem jinak kvůli sporům před dvěma lety zpřetrhalo diplomatické vazby.

Francouzská telekomunikační společnost Orange v sobotu oznámila, že hovory a SMS zprávy do Maroka z Francie bude zprostředkovávat zdarma do 16. září. Stejný krok učinily i její dceřiné společnosti v Belgii, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

Nejsilnější otřesy o síle 6,8 stupně trvaly asi 20 sekund a zasáhly marocké pohoří Velký Atlas mezi Marrákešem a Agádírem v pátek pozdě večer, přičemž nejvíce obětí je v tamních horských vesnicích, uvádějí média. Anglickojazyčný server Morocco World News a agentury APA a AP informovaly, že další otřesy byly v Marrákeši cítit dnes dopoledne. APA hovoří o síle 3,9 stupně, zmíněný server uvádí sílu 4,5 stupně, ani jeden zdroj se nezmiňuje o dalších významnějších škodách nebo obětech.

„Není jasné, zda otřes způsobil další škody, ale patrně byl dost silný na to, aby v poničených oblastech otřásl nervy lidí, kteří nyní žijí ve strachu z dalších incidentů,“ píše AP, která o dodatečném otřesu informovala s odkazem na Americkou geologickou službu USGS.

Reklama

Doporučované