Hlavní obsah

Tahají tajemství z teroristů Hamásu. „Časy výslechů bez pravidel jsou pryč“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze 7. října, kdy teroristé z palestinské organizace Hamás brutálně zaútočili na Izrael i tamní civilisty.

Reklama

„Dostali jsme příkaz vraždit starší, muže, ženy, kojence, děti, mládež i dívky.“ I taková slova slyší členové izraelské jednotky odpovědné za výslech teroristů. Nesmí se nechat unést, aby dosáhli svého a získali cenné informace.

Článek

Jednotka 504 má za sebou mnoho úspěchů a v minulosti sbírala četná ocenění za operace, které doposud podléhají utajení. Tentokrát ale i na ní spočívá tíha zodpovědnosti za obrovské selhání izraelských zpravodajských služeb, kvůli kterému židovský stát nedokázal zabránit teroristickému útoku palestinského hnutí Hamás ze 7. října.

V dobách míru, pokud lze o něčem takovém v izraelských podmínkách mluvit, má jednotka 504 spadající pod zpravodajské ředitelství izraelské armády (IDF) za úkol hledat, verbovat a řídit agenty v nepřátelských státech, včetně palestinských území.

Teď během války se soustředí zejména na výslechy vězňů. A těch je momentálně hodně – podle IDF Izrael dopadl na 1500 členů Hamásu a dalších teroristických organizací. Na jejich výslechu jednotka 504 spolupracuje i s tajnou službou Šin Bet.

Selhali a teď se to snaží napravit

„Je jasné, že tady došlo ke zpravodajskému selhání,“ přiznává pro izraelský server Ynet přední představitel zpravodajské komunity. „Teď se ale zaměřujeme na to, abychom situaci spravili. Soustředíme se na neúnavnou práci,“ dodal.

Poznatky z výslechů můžou nejen zabránit dalším chybám, ale také urychlit vítězství ve válce v Hamásem. Podle informací serveru už také informace získané jednotkou přispěly k úspěšným úderům proti cílům teroristů v Pásmu Gazy.

Připomeňte si reportáž z Izraele

„U té cesty, kterou teroristé šli, je ubytovna pro zahraniční pracovníky. Měli jsme tu desítky lidí z Thajska a Nepálu, kteří tu pomáhali v zemědělství. Teroristé vtrhli do jejich ubytovny a začali střílet. Šestnáct jich zabili na místě a zbytek odvlekli jako rukojmí do Gazy. Nikdo živý tu nezůstal,“ popsal Eyal Rein z kibucu Alumim, se kterým mluvil reportér Seznam Zpráv.

Jednotka 504 ke splnění svého úkolu získala i novou základnu, kam se vypravil reportér serveru Ynet Itay Ilnai. Donedávna byla v tomto místě na jihu Izraele jen poušť. V okolí panují přísná bezpečnostní opatření, Ilnai musel překonat tři kontrolní stanoviště.

O provoz výslechových zařízení se starají speciálně vycvičení důstojníci, kteří zároveň pokračují v řízení agentů v terénu. „Tito důstojníci znají každé staré arabské přísloví a dobře se orientují nejen v islámských zvycích a arabské kultuře, ale i v různých metodách, jak ovlivnit jednotlivce, jakkoli můžou být lstivé a kruté,“ píše Itay Ilnai.

Jeden z jeho zdrojů mluví přímo o „manipulativních dovednostech“, ale i o „lidském přístupu“.

Profesionálové, majitelé zbraní a pak výtržníci

Díky poznatkům jednotky 504 Izraelci například rekonstruovali průběh útoku Hamásu. Právě její příslušnici byli první, kdo vyslýchal zajaté teroristy, a to už 7. října. Pokračovali v tom i v následujících dnech.

Zjistili, že Hamás zorganizoval tři vlny útoku. „Součástí první vlny byli vysoce kvalifikovaní teroristé, kteří podstoupili výcvik a dostali detailní plán,“ vysvětlil serveru Ynet jeden z předních zpravodajských důstojníků.

Druhou vlnu Izraelci nazývají „majitelé zbraní“. „Jde o lidi, kteří se původně do útoku na hranici nezapojili, ale v 6:30 ráno dostali pokyn provést džihád. Vyšli z domu, nasedli na motorky a vyzvedla je elitní jednotka Hamásu, aby je odvezla na izraelské území, aby se zapojili do útoku,“ pokračuje zdroj izraelského webu.

Součástí třetí vlny pak byli už jen „výtržníci“. „To jsou lidé, kteří neměli zbraně, ale pochopili, že hranice Gazy padla a že kdokoli chce vejít (do Izraele), je vítán,“ dodal důstojník. Hamás podle něj této skupině přislíbil finanční odměnu za všechny rukojmí, které dovedou do Pásma Gazy.

„Někteří z nich ale chtěli jen utéct z Gazy a infiltrovat se do Izraele a najít si zaměstnání. Další jenom využili příležitost, aby ukradli, co mohli,“ doplnil zdroj. Zmiňuje zatčení chlapců ve věku 12 a 13 let nebo skupinu 12 Palestinců dopadených u kibucu Beeri, z nichž jen tři podstoupili výcvik Hamásu.

„Jen to, že to nebyli teroristé z Hamásu, ale neznamená, že nespáchali ohavné činy,“ poznamenává důstojník pro server Ynet.

Prohlédněte si snímky z kibucu Alumim pořízené v prvním týdnu po útoku Hamásu.

+6

Tři vlny podle zpravodajců nebyly náhodné. Hamás si prý dal záležet na tom, aby po prolomení izraelské hranice zprávu rychle rozšířil, a k útoku se tak přidalo co nejvíc lidí. Jednotka 504 ale získala i další výpovědi, které potvrzují, že masakr byl plánovaný a situace se Hamásu jen nevymkla kontrole, jak se někteří jeho představitelé snaží tvrdit.

Velitelé palestinské organizace, kteří představují zároveň náboženskou autoritu, prý v posledním roce naznačovali, že je povoleno, ba dokonce žádoucí při útocích cílit na civilisty včetně dětí, žen a starších lidí. K takovému chování nepodněcovali v mešitách, které může Izrael sledovat, ale jinde, kde to rozvědce židovského státu mohlo uniknout.

K nejhorším činům je dlouho ponoukali

„Existovala opravdová náboženská extremistická základna, podobná Islámskému státu. Stejně jako Hamás přes rok budoval svou vojenskou sílu, budoval i náboženskou a fundamentalistickou základnu operativců, aby mohl provést ty nejhorší činy,“ vysvětluje zdroj izraelského serveru.

Odhaduje, že jen asi třetina z vyslýchaných jsou „profesionální“ teroristé Hamásu. Je na nich vidět, že podstoupili i výcvik pro případ, že by padli do rukou Izraelců.

Asi polovinu tvoří zmínění výtržníci. „Zkušenost nás naučila, že nám tito lidé někdy můžou poskytnout informaci, která není o nic méně hodnotná než ta od teroristů,“ řekl pro Ynet zdroj obeznámený s chodem jednotky 504.

Izraelské zpravodajské služby od začátku války zveřejnily řadu videí z výslechů. Ty prováděné jednotkou 504 se poznají podle toho, že jsou vězni oblečení do bílých kombinéz. Tajná služba Šin Bet oproti tomu rozmazává obličeje vyslýchaných, aby zachovala jejich anonymitu.

Všechna tato videa zveřejněná od začátku války potvrzují, že Hamás účastníkům útoku nařídil vraždit, znásilňovat, odřezávat hlavy a zneuctívat těla Izraelců. „Cílem bylo zavraždit všechny v místnosti – ženy, děti, každého,“ vysvětloval například jeden z teroristů útok v jednom z kibuců.

Reportáž z kibucu Be’eri

V kibucu Be’eri zavraždili teroristé z Hamásu nejméně 125 lidí, další odvlekli do zajetí v Pásmu Gazy. Boje trvaly několik dní. Některé děti zavraždili teroristé před očima rodičů a až pak zavraždili je.

Stejné příkazy zřejmě dostali i výtržnici, alespoň někteří z nich, jak naznačuje třeba výslech jedenadvacetiletého mladíka z Rafáhu. Na zveřejněném videu se třese a zjevně má strach, takže se dá pochybovat o tom, že patřil přímo k Hamásu. Mluví ale o příkazu vraždit „starší, muže, ženy, kojence, děti, mládež i dívky“.

„Jako lékař, který zachraňuje život teroristy“

Je třeba poznamenat, že záběry jsou zpravidla sestříhané, a Izrael tak reguluje, co vše se dostane na veřejnost, a co už ne. „Pracujeme, stejně jako Šin Bet, v rámci přísného právního rámce a přesných předpisů vojenského generálního advokáta,“ odpovídá důstojník na otázku reportéra, jestli při výsleších používají násilí.

Jeden z rezervistů pak doplňuje: „Časy, kdy byly výslechy doprovázeny bezprávím, jsou dávno pryč. V současnosti na nás dohlíží inspekce a nemůžeme si dělat, co se nám zlíbí. Nedohlíží na nás advokát jako na policii nebo Šin Bet, ale máme velmi jasné rozkazy,“ vysvětluje. Na cokoli mimo pravidla prý potřebuje souhlas nadřízeného, a pokud jde o něco „opravdu výjimečného“, tak potřebuje nadřízený ještě souhlas svého velitele.

I členové jednotky zažili během teroristických útoků ze 7. října věci, s nimiž neměli zkušenost. Byli svědky extrémní krutosti, například na festivalu Supernova nebo v kibucu Beeri, což jsou místa jedněch z nejhorších masakrů.

Oslovení členové jednotky 504 ale reportéra serveru Ynet ujišťují, že jsou profesionálové a umějí se kontrolovat. „Vždycky existují výjimky, ale ti nejzkušenější vyšetřovatelé fungují jako lékař, který dostane do péče zraněného teroristu a musí mu zachránit život,“ říká jeden ze zdrojů. „Vždycky míříme k našemu cíli,“ dodává na žádost reportéra o vysvětlení, jak to dokážou.

Reklama

Doporučované