Hlavní obsah

Místo 12 let za mřížemi jen šest. Vagnerovec je znovu podezřelý z vraždy

Foto: Fly Of Swallow Studio, Shutterstock.com

Vagnerova skupina naverbovala desítky tisíc vězňů, aby jí pomohli v bojích na Ukrajině.

Reklama

Vězni, které omilostnili poté, co ve válce na Ukrajině bojovali jako součást Vagnerovy skupiny, v Rusku znovu páchají závažné trestné činy. Zákony nedokážou recidivě předejít.

Článek

V roce 2016 odsoudili Demjana Kevorkjana k 18 letům vězení. Na konci srpna loňského roku ho pak přímo v cele naverboval šéf žoldnéřské skupiny vagnerovců Jevgenij Prigožin, jak později podle BBC řekl jeden z jeho spoluvězňů.

„Potřebujeme vaše kriminální nadání,“ říká Prigožin vězňům na videu, které se z onoho dne dochovalo. „Chceme hlavně ty, kteří vraždili víc než jednou, nebo ty, kteří zbili státního úředníka nebo policistu,“ upřesnil s tím, že 10 až 15 procent z nich boje na Ukrajině pravděpodobně nepřežije.

Zároveň ale slíbil, že ti, kteří v první linii zvládnou bojovat šest měsíců, se mohou vrátit domů. S prémií ve výš1 100 tisíc rublů (asi 23 tisíc korun, pozn. red.) a hlavně s odpuštěným zbytkem trestu. Ruský prezident Vladimir Putin pak letos v červnu poprvé veřejně potvrdil, že podepisuje prezidentskou milost pro ty vězně, kteří se vrátili z ukrajinské války.

Na takové sliby nalákali vagnerovci i Kevorkjana. U žoldáků odsloužil půl roku a pak se, podle BBC, vrátil zpátky do své rodné vesnice v Krasnodaru na jihozápadě Ruska. Trvalo jen několik měsíců, než byl znovu zatčen: tentokrát za vraždu mladého muže a ženy, kteří byli na cestě z práce domů. Kevorkjan obvinění odmítá.

Zastavili, že jim pomůžou. Pak je zavraždili

Oběťmi zločinu se stali devatenáctiletá Taťána Mostyková a její šéf Kirill Čubko. Auto, ve kterém jeli, se porouchalo, a tak zastavili na kraji silnice poblíž města Berezanskaja na jihozápadě Ruska.

Vagnerovská čísla

  • Podle údajů, které zveřejnily vagnerovské kanály na telegramu, se bojů na Ukrajině účastnilo na 78 tisíc Prigožinových žoldáků.
  • Téměř 50 tisíc z nich přišlo z vězeňských táborů.
  • V době, kdy jednotky dobyly ukrajinský Bachmut, evidovaly na 22 tisíc zabitých a na 40 tisíc raněných.
  • Zdravých vagnerovců a těch, kteří se zotavují, má být 25 tisíc.
  • Deset tisíc z nich odešlo po vzpouře na konci června do Běloruska a 15 tisíc na „dovolenou“.

Kirillova žena Darja pro místní média uvedla, že jí manžel zavolal, že přijde pozdě, ale že nemá mít strach. Prý říkal, že u nich zastavila skupina mladých lidí, aby jim pomohla. To bylo naposledy, co Darja slyšela jeho hlas.

Když se dvojice do rána nevrátila, zavolala Darja policii. Na místo se vydala i Taťánina matka Naděžda: z odlehlé oblasti na Sibiři, kde žije, letěla letadlem.

„Nejhorší bylo, když jsme přistáli a já jsem si zase zapnula telefon. Měla jsem tam nekonečné množství zpráv,“ vzpomíná. „Nedovedete si představit, jak jsem zpanikařila. Zahodila jsem telefon, protože to mohlo znamenat jediné: že je po všem,“ dodává.

Kvůli vraždě dvou mladých lidí byli zatčeni tři podezřelí. Anatolij Dvojnikov, Aram Tatosjan a v neposlední řadě jednatřicetiletý Demjan Kevorkjan.

Dvojnikov i Tatosjan se přiznali k loupeži a vraždě poté, co policii zavedli k provizorním hrobům v lesích nedaleko Kirillova vyhořelého auta. Kirill i Taťána byli pobodáni.

Více o Prigožinovi a vagnerovcích

Jevgenij Prigožin je bývalý kriminálník, který se v 90. letech v Petrohradu prosadil v gastronomii a seznámil se tam s pozdějším prezidentem Vladimirem Putinem. Soukromou armádu vagnerovců nasadil v Africe nebo v Sýrii. Stál i za ruskou dezinformační „továrnou“.

Oba muži také vypověděli, že celé akci velel Kevorkjan. Ten ale jakoukoli účast popírá.

„Ve vězení měl být ještě minimálně šest let“

Pro Taťáninu matku Naděždu je těžké uvěřit, že se Kevorkjan mohl ocitnout na svobodě, když byl sotva před pár lety odsouzen k 18 rokům vězení za podobný zločin. „Neměl se dostat ven před rokem 2028,“ řekla reportérům BBC. Podle ruských zákonů by si totiž vězni měli odpykat minimálně dvě třetiny trestu.

„Na jakém legitimním základě byl propuštěn? Měl si odsedět minimálně 12 let, ale odseděl jich jen šest,“ říká. Neustále se teď pokouší vyrovnat s myšlenkou, že se brutální vraždě její dcery dalo předejít.

Podle zjištění BBC ale Kevorkjan není ani zdaleka jediným odsouzeným, kterého z vězení předčasně propustili, po čase omilostnili a následně obvinili z recidivy.

Ačkoli šéf žoldnéřů Prigožin uvádí, že míra recidivy mezi bývalými rekruty jeho žoldnéřské skupiny je o 10 až 20 procent nižší, než je průměr propuštěných zločinů, ředitelka organizace na ochranu práv vězňů Rusko za mřížemi Olga Romanovová upozorňuje, že to nemusí být tak úplně pravda.

„Mnoho zločinů vůbec není zaznamenáno, převážně proto, že nový zákon kriminalizuje každého, kdo diskredituje lidi, kteří ve válce bojovali. Skutečné počty mohou být mnohem vyšší,“ podělila se o své domněnky s BBC.

Na hřbitově vagnerovců rychle přibývají nové hroby

V bojích na Ukrajině už podle odhadu americké vlády zahynuly tisíce bojovníků naverbovaných vagnerovci. Satelitní snímky analyzované deníkem NYT ukazují, jak na vagnerovském hřbitově rychle přibývá nových hrobů.

Rodiny dalších obětí se tak teď musí obávat nejen toho, že se bývalí odsouzenci vrátí domů, ale hlavně toho, že po nově nabitých zkušenostech z fronty přicházejí ještě brutálnější. Situace je navíc bezvýchodná i podle právníků: člověka nelze soudit dvakrát za stejný trestný čin a jediný způsob, jak ho poslat zpět do vězení, je to, že se znovu proviní.

„Vím, kdo byl zodpovědný za smrt mé dcery, a vím, že to nebyl jeho první prohřešek… je to pro mě těžké,“ přiznává Naděžda. „Doma o tom nikdy nemluvím, ale když mi vzali Taťánu, v podstatě mi vzali pevnou půdu pod nohama,“ uzavírá s tím, že jediné, co teď může dělat, je podepsat petici za to, aby v případě odsouzení dostal Kevorkjan doživotí.

Reklama

Doporučované