Hlavní obsah

Moskva hrozí Británii odvetou, pokud Kyjev použije britské zbraně na ruské cíle

Foto: Maksim Konstantinov, Shutterstock.com

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Podle Davida Camerona má Ukrajina právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k útokům na území Ruska. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek uvedla, že Moskva by odpověděla údery na britské cíle.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moskva podnikne odvetné údery na britské cíle na Ukrajině i mimo ni, pokud Kyjev použije britské zbraně k útoku na ruské území. Podle agentury Reuters to dnes uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Mluvčí ruské diplomacie se odkazovala na vyjádření britského ministra zahraničí Davida Camerona ze začátku tohoto měsíce při návštěvě Kyjeva. Šéf britské diplomacie uvedl, že Ukrajina má právo použít zbraně poskytnuté Londýnem k útokům na území Ruska a je na jejím rozhodnutí, zda tak učiní. „Podobně Rusko útočí uvnitř Ukrajiny. Lze docela dobře pochopit, proč má Ukrajina potřebu zajistit svou obranu,“ uvedl ministr.

Moskva na tuto poznámku už dříve reagovala s rozhořčením, mimo jiné mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil slova šéfa britské diplomacie za přímou eskalaci konfliktu. Cameronovo prohlášení Rusko také uvedlo jako jeden z důvodů, proč se tento měsíc rozhodlo uspořádat cvičení simulující odpálení taktických jaderných raket.

Ukrajina, kterou v boji proti invazní armádě podporuje Západ, naléhá na své spojence, aby jí dodávali zbraně delšího doletu. Její partneři ale váhají s poskytnutím zbraní, které by mohly být potenciálně použity k úderu na ruské území. Spojené státy v dubnu potvrdily, že na Ukrajinu poslaly balistické střely ATACMS. Ukrajina se ovšem podle Washingtonu zavázala, že je použije jen na cíle na svém území, které okupují Rusové, nikoliv na území Ruské federace.

Doporučované