Hlavní obsah

Mrtvým z masových hrobů chybí orgány. Policie v Keni řeší, zda šlo o byznys

Foto: Profimedia.cz

Paul Nthenge Mackenzie stanul 5. května před soudem v Mombase.

Reklama

Keňský ministr vnitra potvrdil celkem 112 obětí v kultu samozvaného pastora Paula Mackenzieho, který nutil lidi k hladovění. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda osoby spojené s vedením kultu obchodovaly s lidskými orgány.

Článek

Vůdce keňského kultu, samozvaný pastor Paul Nthenge Mackenzie, naváděl ty, kteří mu uvěřili, k hladovění, aby se tak dostali dříve do nebe a „setkali se s Ježíšem“. Na jeho pozemcích se zatím našlo 112 těl, pátrání však stále probíhá.

Zároveň probíhají pitvy, které podle posledních zpráv u mrtvých odhalily chybějící orgány, což podle vyšetřovatelů vyvolává podezření z jejich cíleného odběru, píše The Guardian. Další kolo exhumací je naplánováno na úterý.

Zdá se, že vyhladovění bylo příčinou smrti u většiny obětí. Podle vládního patologa Johansena Oduora byly však některé oběti včetně dětí uškrceny či ubity.

V soudních záznamech, které byly zveřejněny v pondělí, se uvádí, že některým mrtvolám byly cíleně odebrány vnitřnosti, přičemž policie předpokládá, že podezřelí byli zapojeni právě do obchodu s orgány.

V pasti kazatele Mackenzieho

Do pasti samozvaného proroka, který hlásal, že v červnu letošního roku nastane konec světa, a nutil proto své stoupence, aby hladověli k smrti a „dostali se tak první do nebe“, padali chudí, bohatí, vzdělaní i nevzdělaní.

„Je pravděpodobné, že obchod s lidskými orgány, na němž se podílelo několik podezřelých, byl velmi dobře koordinovaný,“ uvedl bez dalších podrobností vrchní inspektor Martin Munene.

Ministr vnitra Kithure Kindiki v úterý přijel do města Malindi, které leží asi dvě hodiny od místa hrůzných nálezů, aby dohlížel na další průběh exhumací. Ty byly minulý týden kvůli špatnému počasí přerušeny. Kindiki také uvedl, že prozatím bylo potvrzeno 112 obětí.

Kazatelé jako prodejci orgánů

Policie vedle zkoumání těl obětí rozplétá také hierarchii kultu. Jedním z podezřelých je další samozvaný kazatel jménem Ezekiel Odero. „Pastor Ezekiel“ proslul jako televizní evangelista a byl lídrem církve s názvem New Life Prayer Centre (Modlitební centrum nového života). Odero byl však kvůli podezření z napojení na Mackenzieho hladový kult před dvěma týdny zatčen a činnost jeho církve pozastavena.

Později byl však propuštěn na kauci. Právě na jeho účty přicházely značné peněžní částky, údajně od Mackenzieho stoupenců, kteří na jeho popud prodali svůj majetek. Soud v Nairobi nařídil úřadům, aby na 30 dní zmrazily více než 20 bankovních účtů patřících Oderovi.

V případě Mackenzieho žalobci požadují zadržení na 90 dní, dokud nebude vyšetřování dokončeno. Soud o tom rozhodne ve středu.

Les Shakahola

  • pastor Mackenzie vlastní údajně kolem 323 tisíc metrů čtverečních území, na kterém se nachází právě les Shakahola
  • od nejbližšího města Malindi se nachází asi dvě hodiny jízdy
  • jedná se o odříznuté území bez signálu nebo internetového připojení
  • oblast je rozdělena na vesnice s biblickými jmény (Betlém, Nazaret, Jeruzalém)

Je s podivem, jak se Mackenziemu dařilo vyhýbat se spravedlnosti navzdory historii plné extremismu a předchozím právním deliktům. Například v roce 2017 byl zatčen na základě obvinění z „radikalizace“ poté, co naléhal na rodiny, aby neposílaly své děti do školy, jelikož vzdělání podle něj není v Bibli uznáváno.

Zakladatel zhoubného kultu jménem Good News International Church (Mezinárodní církev dobrých zpráv) a bývalý taxikář se sám přihlásil úřadům 14. dubna, když policie na základě udání poprvé vstoupila do lesa Shakahola. Samozvaný prorok Mackenzie vlastní v tomto lese údajně kolem 323 tisíc metrů čtverečních území. Na jeho pozemcích se od toho dne našlo již 30 masových hrobů.

Reklama

Doporučované