Hlavní obsah

Hraje vabank? Proč Prigožinovi hrozí až 20 let vězení

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin.

Reklama

Ruská bezpečnostní služba začala stíhat šéfa vagnerovců Jevgenije Prigožina kvůli údajnému podněcování ke vzpouře. Hrozí mu až 20 let. Bezpečnostní složky v Moskvě mají pohotovost.

Článek

Téměř celá 80. léta minulého století strávil Jevgenij Prigožin ve vězení. Nikoli ovšem jako disident komunistického režimu. Nejprve dostal v 18 letech podmínku za krádež a krátce potom 12 let za loupež a podvod. Na svobodu se dostal po prominutí zbytku trestu v roce 1990 – Sovětský svaz se rozpadal, blížila se privatizace a období „divokého kapitalismu“.

Svůj byznys nastartoval prodáváním hot dogů v Petrohradě. Měl tah na branku, a tak za několik let už otevíral vlastní restaurace. Luxusní restaurace, které lákaly petrohradskou elitu. Jedna z restaurací se jmenovala Nový ostrov a byla na lodi, která jezdila po řece Něvě. Oblíbil si ji Vladimir Putin. Na večeři tam v roce 2000 přivedl japonského premiéra. O tři roky později tady slavil svoje narozeniny.

Prigožin získal Putinovu důvěru a stal se jeho „šéfkuchařem“. Tato přezdívka v praxi znamenala, že Prigožinovy firmy získaly smlouvu na dodávky jídla do kremelského paláce. Kromě toho získal lukrativní kontrakty na zásobování armády a moskevských škol. List The Guardian odhaduje, že Prigožin dostal v roce 2012 státní zakázky za 200 milionů liber. V přepočtu na současnou kupní sílu koruny je to zhruba osm miliard korun.

Prigožin se během 10 let po propuštění z vězení stal součástí petrohradské a pak i ruské elity. Milionář s úzkým napojením na centrum moci neboli prezidenta Putina.

A pak svůj byznys ještě rozšířil – přes založení továren na šíření dezinformací a zformování Vagnerovy skupiny, jejíž žoldáci bojovali v Africe, Sýrii a nyní na Ukrajině, se posunul do vyšší ligy a překonal všechny ostatní Putinovy známé – včetně ministra obrany Sergeje Šojgua nebo tajemníka státní bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa.

Loni v létě začal Prigožin objíždět ruské věznice, verbovat vězně pro svou soukromou armádu a nabízet milost těm, kteří bojují v první linii na Ukrajině. Aby toho dosáhl, musel se vypořádat s ruskými bezpečnostními složkami – vězeňskou službou, Federální bezpečnostní službou (FSB), ministerstvem vnitra nebo generální prokuraturou, které se zodpovídají pouze prezidentu Putinovi. Zjevně se mu to podařilo.

Kdyby měli vagnerovci zásoby…

Prigožin si budoval obraz svébytného a rázného šéfa bojovníků, který není podřízený armádnímu velení. Na svoji stranu získal další radikální politiky a podnikatele, jako je třeba čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Stal se oblíbencem vojenských reportérů ruských médií.

Poté, co v listopadu 2022 nechal Prigožin zveřejnit video s brutální popravou údajného dezertéra z Vagnerovy skupiny bouracím kladivem, vyvolalo to obavy nejen mezi některými oligarchy.

Vagnerovci byli a stále ještě jsou ve válce na Ukrajině na ruské straně jednou z rozhodujících sil. Podle samotného Prigožina stoupl počet jeho žoldnéřů až na 50 tisíc. Proslulost získali především během dobývání města Bachmut.

A právě při této operaci došlo také k nebývalému vyostření konfliktu mezi Prigožinem a armádním velením, možná i samotným Putinem. Prigožin natočil u zcela zničeného města dvě dramatická videa. V prvním z 5. května stojí mezi těly zabitých vojáků a obviňuje velení armády, že je za jejich smrt odpovědné, protože jednotkám nedodává dostatek munice.

Ve videu z 9. května už standardně označuje velící generály za zrádce. Nově ale zmiňuje i „dědečka“, ze kterého se může vyklubat „úplný idiot“. Měl na mysli Putina?

V pátek 23. června jeho tažení proti Kremlu vyvrcholilo. Prigožin podle portálu Meduza obvinil pravidelnou ruskou armádu, že podnikla raketový útok na pozice jeho mužů.

„Na tábory Vagnerovy soukromé vojenské společnosti byl podniknut raketový úder. Mnoho obětí. Podle informací očitých svědků z řad bojovníků byl úder veden ze strany týlu, byl tedy podniknutý vojáky spadajícími pod ruské ministerstvo obrany,“ citoval nahrávku portál Meduza.

Podle zahraničních agentur také Prigožin uvedl, že na bombardování ruské armády „odpoví“ a že je potřeba zastavit „zlo ruského armádního vedení“. Audionahrávka připisovaná Prigožinovi uvádí, že se 25 000 bojovníků hodlá vypořádat s bezprávím v Rusku, a vyzývá další Rusy, aby se k nim připojili.

BBC upozornila, že informace o Prigožinově obvinění pochází z audiozáznamu na telegramovém kanálu s názvem Tisková služba Prigožina, v níž mluví někdo, kdo zní jako šéf žoldnéřů. Tento kanál sice obvykle zveřejňuje Prigožinova prohlášení, nicméně BBC upozornila, že ve skutečnosti nemusel mluvit přímo šéf vagnerovců.

Ruské ministerstvo obrany odmítlo, že by k útoku na vagnerovce došlo.

Následně zareagovala ruská bezpečnostní služba FSB. „Obvinění šířená jménem Jevgenije Prigožina nemají žádné opodstatnění. FSB zahájila trestní řízení ve věci výzvy k ozbrojenému povstání. Požadujeme okamžité zastavení nezákonných akcí,“ napsal ruský národní protiteroristický výbor (NAC) v prohlášení. Ruská generální prokuratura podle agentura TASS uvedla, že Prigožinovi hrozí až 20 let vězení.

Podle vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova byl ruský prezident Vladimir Putin ohledně Prigožina informován, napsala agentura TASS. A přesto tajná služba koná… zdá se, že vazba Prigožin-Putin změnila dynamiku. Pokud nejde o nějakou zpravodajskou či mocenskou hru, což nelze vyloučit.

Ale že Prigožinovy údajné, dosud nepotvrzené výhrůžky nebere Kreml na lehkou váhu, dokládají informace BBC. Podle nich je moskevské ředitelství FSB v pohotovosti a na silnici z Voroněže a Rostova na Donu do Moskvy vznikají kontrolní stanoviště.

„V Moskvě byla posílena bezpečnostní opatření, všechna nejdůležitější instituce, státní úřady a zařízení dopravní infrastruktury byly převzaty pod zvýšenou ochranu,“ uvedla agentura TASS s odkazem na vyšetřující orgány. Dodala, že speciální jednotky ruské národní gardy mají vyhlášený poplach.

Reklama

Související témata:

Doporučované