Hlavní obsah

Na cestách před Kyjevem stojí barikády. Boj bude o každou vesnici

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinci jsou odhodláni bránit každou vesnici.

Reklama

Očité svědectví reportérů Seznam Zpráv z předpolí Kyjeva. Očekává se útok ruských speciálních sil, místní jsou odhodláni bránit každou vesnici.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusové budou muset dobývat Ukrajinu vesnici za vesnicí.

Tahle skutečnost vám dojde, když autem z Žitomiru opíšete severozápadní čtvrtkruh kolem Kyjeva a dostanete se až k místům, která už ruská armáda kontroluje.

Jedete terénem, kde mokřiny střídají břízkové háje a louky a který se podle některých neoficiálních zpráv může stát místem výsadkového útoku ruských sil.

Rovina nahrává útočníkům s lepší výbavou, cesta po čtvrtkruhu z Žitomiru přes Korosteň na Malyn je však plná armádních checkpointů a je zřejmé, že ani se zmíněnou výhodou nebudou mít útočící oddíly postup snadný.

„Dál tudy nemůžete, musíte to objet, Je tam stržený most, musíte kolem,“ říká vysoký muž na jednom z nich. „V další vesnici jsou zase posty, tam vás navedou, kudy dál,“ dodává trochu nervózně, když jsme museli dnes už podvanácté ukázat dokumenty, otevřít kufr a vysvětlit, že jsme Češi. Česky raději než rusky.

Muži se na rameni houpe samopal a zpoza betonových kvádrů obložených pytli s pískem nám do okénka auta hledí hlaveň lehkého kulometu.

Před Korostení, menším, ale velmi dobře opevněným městem, vystojíme zhruba hodinovou frontu před kontrolou, i tentokrát je vedena velmi důkladně.

„Rusové jsou tady kousek, jsme připraveni. Pohybují se kolem diverzní jednotky,“ vysvětluje důvody té pečlivosti mladý policista a naviguje v angličtině na další cestu, kudy dál.

Je to potřeba. Navigace nám sice funguje, ale signál je velmi kolísavý, Ukrajinci navíc sundali cedule podél cesty nebo je alespoň zastříkali barvou. Orientace tak není úplně jednoduchá.

Za Korostení se obrázek trochu změní. Silnice je o něco lepší, ale jinak zase naprosté liduprázdno, vesnice a občanské samoty jsou vylidněné.

Až před shlukem pěti domků, u kterých stojí malá pyramida pytlů a u ní pokuřuje pět starších mužů. Pozorují, jak se kolem vysokou rychlostí prožene vojenský džíp.

Krajinou duchů dojedeme až k obci Malyn, vojáci brání první barikádu, pak následují další s domobranou. Tady mají důvod ke strachu, další větší vesnice Ivankiv je totiž v tuto chvíli v rukou Rusů a Ukrajinci se ji snaží vybojovat zpět. Večer očekávají útok, i proto prodloužili zákaz vycházení už na dobu od šesti hodin.

Při návratu do Žitomiru nás přivítaly dvě silné exploze, následovala krátká střelba. Výbuchy šly z míst, kde je letiště.

„Okamžitě odjeďte, tam nesmíte,“ křičel nervózně voják v plné polní. Svým slovům dodal váhu tím, že na vůz namířil samopal. Cesta k místu boje je znemožněna.

„Teď tam asi likvidují nějaké komando, ale mohly to být i bomby,“ říká muž z domobrany, která je vojákům k ruce.

Reportéři Seznam Zpráv na Ukrajině:

Reklama

Doporučované