Hlavní obsah

Patřil k vůbec nejbohatším Rusům. Teď se oligarcha zřekl ruského občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský oligarcha Oleg Tiňkov na snímku z petrohradského mezinárodního ekonomického fóra v roce 2019.

Reklama

aktualizováno •

Zakladatel Tinkoff Bank se kvůli válce na Ukrajině zřekl ruského občanství. Oleg Tiňkov zároveň vyzval další miliardáře, aby ho následovali a pomohli k porážce Putinova režimu.

Článek

Rusko již od začátku únorové invaze na Ukrajinu tvrdě potlačuje jakékoli projevy nesouhlasu se „speciální vojenskou operací“; i volání po míru může znamenat tučnou pokutu či žalář.

Jak jsme popsali už v dubnu, represe a izolace, do kterých ruský prezident Vladimir Putin svou zemi uvrhl, vyvolaly exodus některých vlivných osobností. Včetně oligarchů, které připravily západní sankce o značnou část majetku.

Ze skutečně známých jmen se vůči Kremlu – a to velmi nevybíravým způsobem – otevřeně ohradil především magnát Oleg Tiňkov. Nyní podle BBC oznámil, že se rozhodl zříct ruského občanství. „Nechci být spojován s fašistickou zemí,“ vysvětlil miliardář.

Řekl dále, že nechce mít napojení na zemi, která začala válku s mírumilovným sousedem a  každý den vraždí nevinné lidi. „Stydím se nadále mít tento (ruský) pas. Doufám, že mě bude následovat více známých ruských podnikatelů, aby oslabili režim (prezidenta Vladimira Putina) a jeho ekonomiku a nakonec přivodili jeho porážku,“ napsal na instagramu, který je jakožto součást společnosti Meta v Rusku zakázaný.

Na sociální síti zveřejnil obrázek certifikátu o zřeknutí se občanství. „Nenávidím Putinovo Rusko, ale mám rád všechny Rusy, kteří jednoznačně vystupují proti této šílené válce,“ napsal.

Kritika od jedné z největších ruských celebrit

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina od začátku války na Ukrajině úspěšně potlačuje domácí projevy nesouhlasu. Nyní se však Kremlu postavila osobnost, kterou nemůže umlčet kvůli její obrovské popularitě.

Miliardář, který nyní přebývá ve Velké Británii, je zakladatelem online banky Tinkoff, díky čemuž se stal i jedním z nejznámějších ruských magnátů. Banka, která má asi 20 milionů klientů, patří mezi největší ruské věřitele a řadí se hned za státní giganty Sberbank a VTB.

Podnikatel ještě loni figuroval v žebříčku nejbohatších Rusů, který sestavuje časopis Forbes – byl na 12. příčce s majetkem odhadovaným na 4,7 miliardy dolarů (608. na světovém žebříčku). Letos ovšem ze všech žebříčků zmizel.

Tiňkov byl mezi oligarchy jedním z prvních, kteří se vůči ruské invazi na Ukrajinu ohradili. V dubnovém příspěvku na instagramu válku nazval šílenou a napsal, že „umírají nevinní lidé a vojáci“.

Na konci dubna byl pak donucen prodat svůj balík akcií ve společnosti TCS, která má pod kontrolou Tinkoff Bank.

Nyní je banka ve vlastnictví skupiny Interros patřící oligarchovi Vladimiru Potaninovi, který má blízko Kremlu, připomněla ruská redakce BBC.

Spolu s oznámením o zřeknutí se občanství vyzval miliardář banku Tinkoff, aby změnila své jméno. „Nenávidím, že moje značka/jméno je spojováno s bankou, která kolaboruje s vrahy,“ napsal na instagram.

Ruského občanství se zřekli i další miliardáři

Jakékoliv negativní vyjádření vůči ruské invazi se může podnikatelům prodražit. Riskují tím – vedle zatčení – i ztrátu svých domácích byznysových zájmů.

Navzdory tomu se od ruského občanství už distancovali i někteří další vlivní Rusové.

V pondělí tak podle agentury Bloomberg učinil Nikolaj Storonskij, spoluzakladatel a generální ředitel londýnského fintech startupu Revolut Ltd. Miliardář o válce řekl, že není jen děsivá, ale i těžko uvěřitelná.

Osmatřicetiletý Storonskij je synem Nikolaje Storonského, vysokého úředníka Kremlem kontrolovaného energetického gigantu Gazprom, na kterého Kyjev uvalil tento měsíc sankce.

Podobně se ruského občanství vzdal i Jurij Milner, miliardář a investor ze Silicon Valley, jehož majetek se odhaduje na 3,5 miliardy dolarů.

Ve svém tweetu z 10. října uvedl 60letý Milner, že on a jeho rodina „nadobro opustili Rusko“ v roce 2014 po anexi Krymu.

Z Ruska po vyhlášení částečné mobilizace odešlo podle některých zpráv až několik stovek tisíc lidí. Kritiku války od září zveřejnily i další vlivné osobnosti, objevila se mezi nimi například stálice populární hudby Alla Pugačevová, která ze země později utekla.

Reklama

Doporučované