Hlavní obsah

Nejméně jedna z obětí sesuvu ledovce je z Česka, další čtyři Češi se pohřešují

Bez komentáře: Záběry z pádu laviny.Video: facebook/nicoletta.barbessi, AP

 

Reklama

aktualizováno •

V blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách se v neděli uvolnil obrovský kus ledovce a cestou dolů pohltil vše, co mu stálo v cestě. Obětí je zatím osm, identifikovat se podařilo čtyři, z toho tři jsou Italové.

Článek

Horská služba v pondělí ráno zvýšila odhad počtu pohřešovaných na 20 lidí. Italská tisková agentura ANSA uvedla, že jsou mezi nimi čtyři Češi. Kromě čtveřice Čechů záchranáři hledají také 11 Italů, tři Rumuny a po jednom člověku z Rakouska a z Francie.

Počet mrtvých vzrostl na osm, napsal list La Repubblica, podle kterého se také našli čtyři pohřešovaní. Není jasné, jaké jsou národnosti. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je obětí sedm.

Fugatti dnes odpoledne kolem 16:00 na tiskové konferenci s premiérem Mariem Draghim nicméně potvrdil, že čtyři ze 14 hledaných lidí v souvislosti se sesuvem jsou z České republiky. U alpského areálu se nalezla čtyři zahraniční auta, ke kterým se nikdo nepřihlásil. Dva vozy mají českou poznávací značku. Dodal, že obětí je sedm a tři úřady identifikovaly. Národnost ale nezmínil.

Na místo se dnes odpoledne dostavil po komplikacích způsobených špatným počasím italský premiér Draghi. Podle něj tato dramatická událost „zajisté souvisí se zhoršením životního prostředí a klimatickou situací“. Uvedl, že vláda musí přijmout opatření, jež by snížila na minimum možnost, že se obdobná tragédie bude opakovat.

Česká diplomacie stále nemá žádné oficiální informace od italských úřadů. Na krizovou linku ministerstva zahraničí se dosud obrátilo několik českých občanů, kteří někoho v oblasti pohřešovali. „Drtivou většinu těchto podnětů už se podařilo vyřešit, že se ti lidé buď sami ozvali, nebo my jsme zjistili, že jsou v pořádku,“ řekla ČTK kolem 14:30 Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Pracovníci českého generálního konzulátu v Miláně se snaží od místních úřadů získat bližší informace. „Oficiální informace od italských úřadů zatím nemáme. Situace na místě není příliš přehledná, záchranná operace tam ještě pokračuje,“ uvedla Wernerová.

Úmrtí či přítomnost českých turistů na ledovci nemohlo na dotaz ČTK potvrdit ani tiskové oddělení tridentské provincie.

Mezi pohřešovanými byli vedle zmíněné čtveřice Čechů také 11 Italů, tři Rumuni a po jednom člověku z Rakouska a Francie, napsala dříve agentura ANSA. Čtyři z nich se už podařilo najít, jsou v bezpečí; italská média ale neupřesnila, zda se jedná o Italy nebo o cizince.

„Konečný počet zasažených horolezců zatím není znám,“ uvedla podle stanice BBC mluvčí záchranné služby Michela Canova.

Pozemní záchranáři byli v neděli večer kvůli možnému dalšímu sesuvu ledovce z místa odvoláni, pět nasazených helikoptér pátralo dál. Přes noc se v pátrání pokračovalo s pomocí dronů a termokamer. Za úsvitu záchranné týmy obnovily činnost. „Riziko dalších závalů je vysoké,“ řekl listu La Repubblica Walter Cainelli, jenž řídí místní horskou a speleologickou záchrannou službu.

„Stále probíhají kontroly majitelů 16 aut, která se v současné době nacházejí na parkovištích v blízkosti přístupových cest do oblasti,“ uvedla horská služba, jež se nyní snažit zjistit, kolik lidí zůstává nezvěstných. Může to trvat i několik hodin, dodal podle deníku The Guardian alpský záchranář Walter Milan.

V pondělí dopoledne má na místo přijet italský premiér Mario Draghi. Už dorazily dvě skupiny příbuzných obětí, jejichž těla byla převezena na zimní stadion v obci Canazei, kde byla zřízena smuteční síň. V Canazei se též nachází operační středisko koordinující pátrací akce po pohřešovaných.

Je to „nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána proudem ledu a kamení“, sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé.

„Slyšeli jsme hluk, jako když velmi silně prší, otočili jsme se a viděli šest nebo sedm lidí, kteří začali utíkat, aby unikli, ale velmi rychle dorazila černá vlna a všechno zasypala,“ řekla v rozhovoru se stanicí Tgr Rai Trentino žena, jež se na horu vydala se svým mužem. „Byli tam horští vůdci, kteří nás za chvíli uklidnili a zavolali záchranáře. Řekli nám, co máme dělat,“ dodala.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia psal na Instagramu o „nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus mohl uvolnit“. Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců.

Něco takového jsem na Marmoladě ještě neviděl. Nebyla to obvyklá zimní lavina, druhý nebo třetí stupeň; to byla příroda. Pokud bychom chtěli provést srovnání se stavbou, mohli bychom mluvit o selhání konstrukce,“ řekl agentuře ANSA jeden ze záchranářů. „Je jasné, že jde o meteorologickou záležitost, kterou nedokážou předpovědět ani ti nejlepší průvodci,“ dodal.

Zatím není jasné, co sesuv ledovce způsobilo. Záchranář Walter Milan ovšem poukazuje na to, že oblast v posledních dnech čelila nezvykle vysokým teplotám. Na vrcholu Marmolady, která je s 3 343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, byl v sobotu naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia.

„To je extrémní vedro,“ řekl italské státní televizi RAI Milan. „To je něco naprosto mimořádného,“ dodal.

„Nezbyl tady už téměř žádný led,“ popisuje pro deník La Republica postupnou proměnu vrcholku Marmolady, k níž došlo v posledních letech vlivem globálního oteplování, italský horolezec Reinhold Messner. Poznamenal, že ledovce se občas uvolňují „kvůli gravitaci“, hlavním důvodem sesuvu ledovce je ale podle něj „globální oteplování, které způsobuje tání ledovců“.

„Tragédie, které zažíváme v souvislosti se změnami klimatu, nás musí přimět k naléhavému hledání nových způsobů, které respektují lidi a přírodu,“ napsal na twitteru papež František.

Reklama

Související témata:

Doporučované