Hlavní obsah

Někde sankce neplatí. Rusko poslalo na konferenci své oligarchy i firmy

Foto: Profimedia.cz

Klimatická konference COP27 probíhá v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch od 6.listopadu.

Reklama

Klimatické konference COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu se účastní také ruští oligarchové a zástupci firem, na které Západ uvalil sankce. Podle kritiků se snaží Moskva z klimatické krize těžit a využívá jednání k podpoře obchodu.

Článek

Klimatická konference COP27, která se koná v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch, čelí kritice z mnoha stran. Řada humanitárních organizací obviňuje egyptskou vládu z nedodržování a omezování lidských práv. Káhira z účasti na summitu rovněž vyloučila nevládní organizace, které jsou vůči ní kritické.

Deník The Guardian poukazuje také na to, že se mezi účastníky klíčových jednání na konferenci objevují i ruští oligarchové a manažeři několika společností, na něž se vztahují mezinárodní sankce.

Jedním z nich je například oligarcha Oleg Děripaska, na něhož se vztahují sankce Spojeného království. Jednání se účastní i miliardář Andrej Melničenko, bývalý šéf ruské hnojivářské společnosti EuroChem Group, který figuruje na sankční listině Evropské unie. Melničenko sám sankce podle časopisu Forbes zpochybnil a označil je za „absurdní a nesmyslné“.

Své zástupce má na konferenci i ruská plynárenská společnost Gazprom, účastní se rovněž generální ředitel Sberbank. Na obě firmy uvalily kvůli ruské invazi na Ukrajinu sankce Spojené státy i EU.

V Egyptě jednají také zástupci ropné společnosti Lukoil nebo těžební společnosti Severstal. Výčet ruské delegace je delší, na většinu zastupovaných firem se ovšem nějakým způsobem vztahují západní sankce.

Využití COP27 pro ruské zájmy

COP27 řeší mimo jiné také to, jak by se měla Evropa přizpůsobit současné energetické krizi, kterou způsobilo omezení dodávek ruského plynu. Delegáti, kteří se na konferenci sešli, vyjádřili obavy z toho, že by krize mohla být řešena další těžbou plynu v Africe namísto projevení snahy o zvýšení obnovitelných zdrojů energie ve světě.

Dění na klimatické konferenci COP27

Česko začne přispívat milionem dolarů ročně do Zeleného klimatického fondu. To je přesně o milion víc než za minulé vlády. Český premiér Petr Fiala to slíbil na klimatické konferenci COP27. Na splnění závazku to ale nestačí.

„Lidstvo má na výběr: buď spolupracovat, nebo zahynout. Je to buď pakt klimatické solidarity, nebo kolektivní sebevražda,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres na klimatické konferenci COP27.

Přítomnost ruských oligarchů a zástupců sankciovaných společností naznačuje podle deníku, že Rusko využívá klíčových jednání o klimatu k podpoře svého obchodu. Rovněž kritici tvrdí, že Moskva hledá způsoby, jak z klimatické krize těžit.

Putinův vyslanec pro klima Ruslan Edelgeriev na jednání COP27 řekl, že „kdyby neexistovaly žádné sankce, omezení nebo jakékoli diskriminační přístupy, mohlo Rusko dospět k uhlíkové neutralitě dříve“.

Rusko je čtvrtým největším producentem skleníkových plynů na světě a třetím největším dodavatelem ropy po USA a Saúdské Arábii, připomněl Guardian.

Moskva má podle Zelenského podíl na klimatické krizi

Ukrajinští a západní představitelé obviňují Moskvu, že od únorové invaze a následné blokády ukrajinských přístavů, která vyvolala celosvětový nárůst cen potravin, využívá potraviny jako zbraň.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v květnu prohlásil, že „zásobování potravinami pro miliony Ukrajinců a další miliony lidí na celém světě se stalo doslova rukojmím ruské armády“.

Na COP27 se pomocí videohovoru připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který řekl, že účinný boj s klimatickými změnami není možný bez míru.

„Ruská válka způsobila energetickou krizi a přiměla desítky zemí opět používat uhlí,“ řekl. Moskva podle Zelenského napadením Ukrajiny a ničením tamních zemědělských ploch zhoršila potravinovou krizi ve světě a umocnila problémy zapříčiněné suchem a povodněmi.

Přítomnost ruských miliardářů, na které se vztahují sankce, kritizuje ukrajinská delegace. „Je směšné, že ruští oligarchové mohou volně cestovat. Pokud tito oligarchové nejsou schopni zastavit tuto krvavou válku, pak by podle mě neměli být na konferenci. Ukrajinské nevládní organizace se snažily tyto Rusy najít, aby zorganizovaly protest, ale oni se schovávají v kancelářích a bojí se i volně chodit po chodbách. Vidíme, že Rusko je na této konferenci v naprosté izolaci,“ popsal pro Guardian člen ukrajinské delegace na COP27 Oleksij Ryabčyn.

Egypt, který konferenci pořádá, sám stojí mezi Západem a Východem. Co se týká ruské invaze na Ukrajinu, snaží se o neutralitu. Ruský vpád sice nejdříve odsoudil, později ale přislíbil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi spolupráci. Káhira tak dále drží roli spojence jak Ruska, tak Spojených států.

Pořádat COP27 v Egyptě byla chyba, říká Mladý delegát ČR při OSN Stupka

27. světová klimatická konference probíhá již od 6. listopadu. Světoví státníci, ale také odborníci či zástupci nevládních organizací budou o hrozících rizicích plynoucích z globálního oteplování a nezbytných protiopatřeních jednat až do 18. listopadu.

Jedním z hlavních cílů, který se dohodl již na loňské konferenci v Glasgow, bylo udržet oteplování na hranici 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou. Několik zemí dnes ale odmítlo, aby se o tom oficiální zpráva z letošního COP27 zmiňovala, informovala agentura Reuters s odvoláním na Johna Kerryho, zmocněnce amerického prezidenta pro otázky klimatických změn. Není jasné, o které státy jde.

Reklama

Doporučované