Hlavní obsah

Několik hodin před startem fotbalového MS žen zněla Aucklandem střelba

Foto: Shutterstock.com

Novozélandská policie (ilustrační foto).

Reklama

Střelec zabil dva lidi a poté obrátil zbraň proti sobě. Policie ale ujišťuje, že fotbalový turnaj žen může v klidu proběhnout.

Článek

Nejméně dva mrtvé a pět zraněných si vyžádala čtvrteční střelba v novozélandském městě Auckland. Ta předcházela jen o několik hodin zahajovacímu zápasu Mistrovství světa ve fotbale žen pořádaném právě v tomto městě. Premiér Nového Zélandu Chris Hipkins ale uvedl, že fotbalový turnaj bude probíhat podle plánu, píše agentura Reuters.

„Nebyl zjištěn žádný politický nebo ideologický motiv střelby, a tudíž ani žádné riziko pro národní bezpečnost,“ řekl Hipkins během televizního brífinku pro média. Dodal také, že střelba byla zřejmě akcí jednotlivce a že policie v souvislosti s incidentem po nikom dalším nepátrá. Podle jeho slov nedojde ke změně stupně ohrožení bezpečnosti Nového Zélandu, ale ve městě bude zvýšen počet hlídkujících policistů.

Policejní komisař Andrew Coster uvedl, že při střelbě byl zraněn jeden policista a civilisté. Totožnost střelce zatím nebyla uveřejněna, ale předpokládá se, že se jedná o 24letého muže, který byl zaměstnán na stavbě, kde došlo ke střelbě.

Krátce po sedmé hodině ráno místního času vyjely záchranné složky do centrální obchodní čtvrti města. Útočník byl ozbrojený opakovací brokovnicí a pohyboval se po staveništi a střílel. Když se dostal do vyšších pater budovy, skryl se ve výtahové šachtě a vypálil poslední dva výstřely. Krátce poté byl nalezen mrtvý.

Coster také uvedl, že střelec byl už dříve odsouzen k trestu domácího vězení „za násilnou rodinnou minulost“. Měl ale výjimku pro práci.

Pořadatelé turnaje byli informováni, že „se jednalo o ojedinělý incident, který nesouvisel s fotbalovým provozem, a dnešní zahajovací zápas v Eden Parku proběhne podle plánu.“ V úvodním zápase Světového poháru se tak ve čtvrtek utká Norsko s Novým Zélandem a to i přesto, že střelba se odehrála poblíž hotelu norského týmu.

„Vše vypadá klidně a my se normálně připravujeme na dnešní zápas,“ řekla norským novinám Verdens Gang během policejní operace kapitánka Norska Maren Mjeldeová. Italský tým svůj trénink musel odložit, protože se hráčky nemohly dostat z hotelu.

Představitelé Eden Parku, kde se zahajovací zápas koná, vyzvali návštěvníky, aby přišli včas, a že v areálu bude zvýšená přítomnost bezpečnostních složek.

Douglas Emhoff, manžel americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, která vede prezidentskou delegaci na Nový Zéland na zahajovací ceremoniál mistrovství světa, je také v bezpečí, uvedlo americké velvyslanectví.

FIFA přes ubezpečení, že nehrozí žádné přímé nebezpečí, zrušilo promítání zápasu na velké obrazovce ve fanzóně v centru Aucklandu. Starosta města Wayne Brown uvedl, že to je „z hluboké úcty k těm, kteří přišli o život“. Podobně bude zahájení fanouškovského festivalu odloženo až na pátek, píše CNN.

Na Novém Zélandu, který zpřísnil zákony o zbraních poté, co v roce 2019 střelec v Christchurchi zabil 51 muslimských věřících, jsou podobné útoky vzácné. V rámci následného programu výkupu odevzdali majitelé zbraní více než 50 000 pušek typu AR-15 a dalších útočných zbraní, připomíná server NPR. Vláda se nadále snaží potírat nákup zbraní. Není ale jasné, zda se zákaz vztahoval i na zbraň, kterou střelec použil.

Reklama

Doporučované