Hlavní obsah

„Nemáte morální zábrany.“ Sánchez bude znovu premiérem jen díky amnestii

Foto: Imaxe Press, Shutterstock.com

Pedro Sánchez na snímku z roku 2018.

Reklama

Španělský premiér slíbil katalánským stranám výměnou za jejich podporu při hlasování o důvěře amnestii pro jejich stíhané představitele. Opozice ho viní z pokrytectví a toho, že vlastní setrvání ve vládě staví před národní zájmy.

Článek

Pedro Sánchez zůstane v čele Španělska i nadále, rozhodli ve čtvrtek španělští poslanci. Další mandát mu zajistila kontroverzní amnestie, kterou slíbil katalánským separatistickým politikům a aktivistům.

Vyslovení důvěry završilo několik turbulentních měsíců, které následovaly po červencových volbách. Sánchezovy socialisty v nich předběhla středopravicová Lidová strana. Jejich lídrovi Alberto Núñez Feijóovi se ovšem ani napodruhé nepodařilo získat důvěru poslanců, šanci proto dostal Sánchez.

Jak v dřívějším rozhovoru predikoval odborník na Španělsko Martin Mejstřík, povolební vyjednávání bylo zejména o tom, naklonit si katalánské pravicové separatisty. To se Sánchezovi nakonec během více než měsíční snahy podařilo.

Úřadující premiér slíbil, že aktivistům, kteří se podíleli na uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska, udělí amnestii, čímž si zajistil při hlasování podporu dvou katalánských separatistických uskupení - levicového ERC a konzervativního Junts. Bez nich by většinu v parlamentu nezískal.

Návrh zákona o amnestii, který tento týden předložila socialistická strana, ovšem vzbudil ve Španělsku řadu nesouhlasných reakcí, navzdory tomu, že jej Sánchez prezentoval jako krok, který přispěje k „dialogu, porozumění a odpouštění“.

Kdo je Pedro Sánchez?

  • Pedro Sánchez se v roce 1972 narodil do zámožné rodiny na předměstí Madridu, jeho otec byl podnikatel. Do socialistické strany vstoupil v roce 1993, tedy v 21 letech. O dva roky později vystudoval ekonomii a obchod na Univerzitě Complutense v Madridu.
  • S politikou začínal na regionální úrovni, napsala španělská odnož webu Vanity Fair. V letech 2004 až 2009 byl radním v Madridu, poté poprvé usedl do parlamentu, když vystřídal kolegu, který odešel do důchodu.
  • Po neúspěšných volbách v roce 2011 pracoval také jako ekonomický konzultant a přednášel na vysokých školách. Do parlamentu se vrátil jako řadový poslanec v lednu 2013, o rok a půl později stanul v čele PSOE.
  • Vrchol jeho politické kariéry přišel v polovině roku 2018, kdy po více než šestiletém vládnutí lidovců usedl do křesla premiéra opět zástupce PSOE - tedy Sánchez.
Foto: Imaxe Press, Shutterstock.com

Pedro Sánchez v roce 2018, kdy poprvé usedl do křesla španělského premiéra.

Španělská opozice označila amnestii pro katalánské separatisty za protiústavní a Sáncheze obvinila z pokrytectví a toho, že upřednostňuje vlastní setrvání ve vládě před národními zájmy.

„Vy jste ten problém…vy a vaše neschopnost dodržet slovo, absence morálních zábran, vaše patologická ctižádostivost,“ obvinil Sáncheze jeho klíčový rival Feijóo. Vyzval dokonce Evropskou unii, aby zajistila ochranu právního státu ve Španělsku a přijala podobná opatření jako v případě Maďarska, Polska či Rumunska, informoval server Euractiv.

Od místopředsedy Evropské lidové strany, která spolu se španělskými lidovci usiluje o to, aby se kroky španělského premiéra řešily v Bruselu, si dokonce Sánchez vysloužil přezdívku „Viktor Orbán jihu“.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že proti amnestii se staví i většina španělské společnosti. Nesouhlas se proto přelil i do tamních ulic. Před sídlem Sánchezovy strany se ve středu shromáždilo několik tisíc demonstrantů, kteří mávali španělskými vlajkami a skandovali hesla jako „Ne převratu!“. Další demonstrace je hlášena na sobotu.

„Opozice bude protestovat, svolávat demonstrace, bude se snažit situaci vykreslit apokalypticky, ve smyslu, že začal rozpad Španělska tak, jak ho známe. Bude mobilizovat občany a podkopávat vládu, aby se co nejdříve rozpadla,“ odhaduje budoucí vývoje Mejstřík.

„Bude se snažit poukázat na to, že Sánchez v podstatě prodal španělskou suverenitu za to, aby mohl zůstat ve vládě,“ dodává.

Připomeňte si:

Pedro Sánchez dostal pověření sestavit vládu. Aby uspěl, musí se domluvit s katalánskými separatisty, kteří za podporu žádají spornou protislužbu. Jestli se to má někomu podařit, tak právě Sánchezovi, tvrdí odborník na Španělsko.

Na Sánchezovi, kterého Mejstřík popsal jako „velmi pragmatického politika, jenž se umí domluvit v podstatě se všemi“, bude, aby zjitřené emoce, které ve Španělsku nyní panují, uklidnil.

Sánchez ve středečním projevu uvedl, že amnestie je v zájmu všech Španělů, neboť povede k lepšímu soužití v zemi. Dodal, že podle něj není útokem na ústavu, ale spíše „ukázkou její síly“. Svou ochotu jednat s Katalánskem dal najevo už před dvěma lety, kdy omilostnil devět katalánských separatistických vůdců.

„Bude se snažit vystupovat jako ten, který situaci uklidnil, vyřešil katalánský problém tím, že s těmi stranami zahájil konstruktivní dialog a přibral je k vládnutí,“ předpovídá Mejstřík Sánchezovy další kroky.

Amnestie má ukončit stíhání několika stovek separatistických politiků a aktivistů, kteří se podíleli na pořádání plebiscitů o osamostatnění Katalánska v letech 2014 a 2017. Obě hlasování byla předem zakázána ústavním soudem.

Vyhlášení amnestie by se mělo týkat i prominentního katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta ze strany Junts, který žije od zmařeného pokusu o vyhlášení katalánské nezávislosti v belgickém exilu. Nyní by se mohl do Španělska opět vrátit.

Španělský politolog Pablo Simón, se kterým se spojil server Financial Times, odhaduje, že Junts „budou mít velký zájem na tom, aby se hojně mluvilo o územní otázce“, tedy statusu Katalánska a možném vyhlášení dalšího referenda o nezávislosti. „A socialistická strana bude mít velký zájem mluvit o čemkoli jiném,“ dodává.

Reklama

Doporučované