Hlavní obsah

Německá prokuratura nechala prohledat bruselskou kancelář europoslance Kraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Německý europoslanec za Alternativu pro Německo (AfD) Maximilian Krah.

Německá prokuratura uvedla, že kanceláře Maximiliana Kraha, jedničky kandidátky strany AfD, a Jiana Gua v Bruselu byly v úterý prohledány na základě příkazu vyšetřujícího německého soudce a evropského vyšetřovacího příkazu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřady v úterý prohledávaly kancelář německého krajně pravicového poslance v Evropském parlamentu v Bruselu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na německé nejvyšší státní zastupitelství.

Maximilian Krah, jednička kandidátky strany Alternativa pro Německo (AfD) v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, je pod drobnohledem poté, co byl minulý měsíc zatčen jeho asistent s čínským a německým občanstvím Jian Guo. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu.

Guo měl čínskému režimu poskytovat informace z Evropského parlamentu, ale také pro čínskou rozvědku špehovat čínské opoziční aktivisty v Německu. Prokurátoři tvrdí, že rovněž špehoval čínské disidenty v Německu. Krah se od svého asistenta distancoval a před dvěma týdny oznámil, že ho ze svých služeb okamžitě propouští. Sám poslanec tvrdí, že o jednání asistenta nevěděl. Vedení AfD Kraha podpořilo, nadále proto vede kandidátku.

Poslanecký asistent Jian Guo se dostal poprvé do centra pozornosti v dubnu loňského roku, když maďarský server The European Conservative upozornil na obavy některých lidí v Evropském parlamentu spojené s jeho vazbami a skutečnými motivy.

Podle informací ARD se zadržený muž před zhruba deseti lety nabízel německým úřadům jako informátor. Německé služby ho ale považovaly za nespolehlivého kvůli možné výzvědné činnosti pro Čínu, dodala televize.

Spolkové státní zastupitelství v úterním prohlášení uvedlo, že „Evropský parlament souhlasil se vstupem do prostor“. Byt Gua v Bruselu byl prohledán již minulý měsíc, uvádí se v prohlášení prokuratury. Krah, který vede stranickou kandidátku AfD pro červnové eurovolby, na síti X uvedl, že prohledání kanceláří se dalo očekávat a že jeho se prohlídka netýkala.

Pro Kraha je to další aféra, která mu komplikuje volební kampaň. Spolu se spolkovým poslancem AfD Petrem Bystroněm čelí podezřením, že dostávali peníze od proruské sítě. Tuto kauzu odstartovaly články českého Deníku N a německého magazínu Der Spiegel, které se odvolávají na zdroje v tajných službách. Krah a Bystroň přijímání úplatků odmítají. AfD se za dvojici postavila a zdůraznila, že zatím nebyly zveřejněny žádné důkazy, které by podezření potvrzovaly.

Minulý měsíc německé úřady rovněž zatkly tři další osoby podezřelé ze špionáže pro Čínu a z organizování předávání informací o technologiích s možným vojenským využitím. Prokuratura uvedla, že tito tři němečtí občané jsou obviněni z toho, že pro čínskou rozvědku působili již před červnem 2022. Jsou rovněž podezřelí z porušení německých vývozních zákonů tím, že bez povolení vyvezli speciální laser.

Doporučované