Hlavní obsah

Bystroň z AfD si stěžoval, že od Rusů dostal velké bankovky, píše Spiegel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Bundestag/Tobias Koch

Petr Bystroň.

Reklama

Politik českého původu a člen Spolkového sněmu na nová zjištění reagoval slovy, že nelze věřit „všem ‚informacím‘, které dostanete z Prahy“.

Článek

Petr Bystroň, dvojka kandidátky německé krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu, už téměř měsíc čelí podezření, že bral úplatky od ruské vlivové organizace. Mělo jít o zhruba 20 tisíc eur.

On sám zjištění Bezpečnostní informační služby (BIS), o němž jako první informovaly Deník N a německý Spiegel, označil za pomluvy. A avizoval, že se bude bránit právní cestou. Kvůli možné korupci se Bystroňovým případem předběžně zabývá mnichovské státní zastupitelství.

Nyní Spiegel s odvoláním na několik zdrojů ze zpravodajských služeb blízkých vyšetřování napsal, že podezření potvrzují nahrávky. Na nich je podle serveru slyšet, jak si Bystroň při předávání peněz Arťomu Marčevskému, jednomu z aktérů kauzy, stěžuje na nominální hodnotu některých bankovek.

Část hotovosti měl totiž dostat v 200eurovkách, které ale řada německých obchodů či benzinek z bezpečnostních důvodů nepřijímá.

Bystroň pro Spiegel na nová zjištění reagoval, že nelze věřit „všem ‚informacím‘, které dostanete z Prahy“. A že podle amerického novináře Michaela Schellengerga jde o kampaň NATO, která má za cíl „diskreditaci stran, které prosazují mír a bojují proti pokračování války na Ukrajině“. Zřejmě má na mysli Michaela Shellenbergera, považovaného za konspiračního ideologa a oblíbeného v krajně pravicových kruzích, podotkl k tomu server.

Nové zjištění je dalším dílem ve skládance. Minulý týden server informoval, že loňská setkání Bystroně s Marčevským byla zachycena na videu. Jeden z členů sněmovní komise pro kontrolu BIS pak Deníku N řekl, že Bystroň na nahrávce šustil penězi a přepočítával je.

Putinův přítel

Připomeňme, že celá aféra odstartovala na přelomu března a dubna.

Český premiér Petr Fiala (ODS) tehdy informoval, že na český sankční seznam byli zařazeni ruský oligarcha a Putinův přítel Viktor Medvedčuk, jeho blízký spolupracovník Arťom Marčevskij a na ně napojená společnost Voice of Europe. Ta provozovala stejnojmenný dezinformační web, který publikoval protievropské a protiukrajinské články.

Voice of Europe reportoval z akcí, kterých se účastnili politici Trikolory a SPD Tomio Okamury. Portálu poskytl v minulosti rozhovor také například expremiér Jiří Paroubek, exprezident Václav Klaus, exministr zahraničí Cyril Svoboda nebo pořadatel protivládních demonstrací a zakladatel strany PRO Jindřich Rajchl.

Muži trvají na tom, že o napojení webu na Putinův režim nevěděli.

Potíže lídra kandidátky

Dění kolem Petra Bystroně není pro německou AfD pár týdnů před evropskými volbami jediným problémem. Pozornost se stočila i na lídra kandidátky - europoslance Maximiliana Kraha.

V úterý 23. dubna policie zatkla Krahova spolupracovníka s čínským a německým občanstvím Jiana Guo. Důvodem je podezření ze špionáže ve prospěch Pekingu. Asistent měl čínskému režimu poskytovat informace z Evropského parlamentu, ale také pro čínskou rozvědku špehovat čínské opoziční aktivisty v Německu.

Vedení strany nicméně rozhodlo, že politik zůstane v čele kandidátky.

Reklama

Doporučované