Hlavní obsah

Německo mluví o kontrolách na hranicích s Českem. Podle Rakušana to nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Juergen Nowak, Shutterstock.com

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Reklama

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová uvažuje kvůli složité migrační situaci o krátkodobé obnově stálé kontroly na hranici s Českem a Polskem. Boj proti převaděčům ČR a Německo koordinují, říká ministr vnitra Vít Rakušan.

Článek

Faeserová přitom dosud stacionární kontroly na pomezí s Českem a Polskem odmítala jako neúčinné a tento týden v parlamentu opakovaně upřednostňovala namátkové kontroly a takzvané skryté pátrání. V rozhovoru pro připravované nedělní vydání listu Welt am Sonntag ovšem řekla, že krátkodobé stálé kontroly s Českem a Polskem považuje za jednu z možností boje proti pašerákům lidí.

Welt.de napsal, že Faeserová nedělníku rovněž řekla, že by chtěla nasazení německých policistů na českém území podle švýcarského vzoru. Němečtí policisté už loni působili v tramvajích a vlacích, které ze Švýcarska odjížděly do Německa. „Jednání o tom již probíhají,“ uvedla Faeserová.

Ve středu poslancům ve Spolkovém sněmu oznámila, že český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) souhlasil se založením společné česko-německé operační skupiny. Problémy na balkánské migrační trase Rakušan pro ČTK potvrdil.

„Policejní tým připravuje konkrétní opatření, další jednání se uskuteční v příštím týdnu. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných přechodech koordinujeme s německou stranou. O dalším postupu samozřejmě budeme včas informovat. Podobná vzájemná spolupráce již nějakou dobu funguje na česko-slovenské hranici,“ napsal v pátek večer Rakušan.

Rakušan ČTK už ve středu sdělil, že Faeserová obnovení stálých kontrol neplánuje. „Dobrou zprávou je, že i v té zjitřené předvolební atmosféře v Německu spolková vláda nehodlá zavádět stabilní kontroly na česko-německých hranicích,“ řekl český ministr vnitra o rozhovoru s německou kolegyní.

V říjnu se konají zemské volby v Hesensku a Bavorsku, kde jsou migrace a hraniční kontroly velkým tématem. Konzervativní hesenský premiér Boris Rhein kontroly s Českem a Polskem požaduje, naopak rovněž konzervativní bavorský premiér Markus Söder je pro Bavorsko nechce. Söder však řekl, že pro jiné německé regiony takové kontroly mohou mít smysl. V Hesensku se sociální demokratka Faeserová uchází o premiérský úřad.

Reklama

Doporučované