Hlavní obsah

Tvářil se jako „pan Bezpečnost“. Teď Netanjahu přihlíží, jak hoří domy i auta

Útok izraelských osadníků na palestinské město Huvára.Video: AP

 

Reklama

Po nedělním pogromu v palestinském městě Huvára zastřelil neznámý útočník americko-izraelského občana. Násilí na okupovaných palestinských územích roste a izraelská krajně pravicová vláda ho legitimizuje.

Článek

Dvaadvacet izraelských právních expertů napsalo dopis generálnímu prokurátorovi s žádostí o okamžité vyšetřování krajně pravicových politiků. Ti podle nich svými slovy způsobili nedělní osadnický pogrom v palestinském městě Huvára, při němž byl zabit jeden člověk, stovka dalších zraněna, zapáleno bylo osm domů a přes dvě stovky aut.

Divoký útok na palestinské civilisty podnikli osadníci, kteří se mstili za předchozí teroristický útok, při němž Palestinec zabil u tohoto města dva Izraelce. Za terorismus nicméně izraelští bezpečnostní experti označili i akci osadníků.

„Cyklus násilí se sám udržuje… Izrael může snížit napětí, tím ale vytvoří vnitřní napětí ve vládě Benjamina Netanjahua. Pokud nedojde k politickému procesu a Palestinci nezískají naději, je nepravděpodobné, že násilí utichne,“ odhadl pro Seznam Zprávy palestinský analytik Daoud Kuttab.

„Spravedlivý kolektivní trest“

V dopise, o němž informoval list Haarec, žádají právníci o vyšetřování ministra financí Becalela Smotriče – právě on a jeho lidé mají podle dohody z minulého týdne na starosti správu okupovaných území – a dalších krajně pravicových politiků.

Jeden z nich, Zvika Fogel ze strany Židovská síla, v pondělním vystoupení v armádním rádiu obhajoval pogrom jako spravedlivý „kolektivní trest“. „Uzavřená, hořící Huvára, to chci vidět,“ prohlásil s tím, že to je „jediný způsob, jak dosáhnout odstrašení“.

Více o dění v Izraeli zde:

Kabinet Benjamina Netanjahua, v němž zasedají i krajně pravicoví extremisté, naplňuje obavy demokraticky smýšlejících Izraelců. Útok na právní stát i eskalace konfliktu s Palestinci se zdají jako nevyhnutelné.

„Netanjahu pogromy nepodněcuje. Členové jeho vlády Itamar Ben Gvir a Becalel Smotrič je ale legitimizují a Bibi proti tomu dost silně nevystoupil,“ napsal Seznam Zprávám Jonathan Rynhold, profesor politologie z Bar-Ilanovy univerzity.

Deník The Washington Post ve své analýze připomněl, že 24 hodin po pogromu v Huváře policie nikoho nezatýká, naopak šest z osmi v neděli zadržených osadníků propustila. Dva zbývající jsou nejspíš ti, kteří zabili 37letého Samíha Aktaše, který se krátce předtím vrátil z Turecka, kde pomáhal jako dobrovolník po zemětřesení.

Palestinští svědci vypovídali, že izraelská armáda nechala osadníky pěšky vstoupit do města, zatímco v tom samém zabránila novinářům a zdravotníkům.

„Byli jsme doma, když nám sousedi řekli, že přicházejí osadníci. Přišlo jich asi 400 až 500. Rozbili okna, dveře, házeli velké kameny. Volali jsme armádu, nic se ale nestalo,“ citoval izraelský server +972magazine obyvatele města Šarífa Sultána. Vojáci podle něj stáli opodál a útoku jen přihlíželi. Muž, který se živí jako prodejce aut, přišel o živobytí, osadníci zničili desítky aut, která měl na prodej. Škodu odhadl na 400 tisíc dolarů (asi devět milionů korun). „Nezůstalo nic,“ dodal.

USA očekávají potrestání viníků

„Očekáváme, že izraelská vláda kromě odškodnění za ztrátu domovů a majetku zajistí plnou odpovědnost a právní stíhání osob odpovědných za tyto útoky,“ řekl v pondělí mluvčí americké diplomacie Ned Price.

Po nedělním osadnickém řádění následovala odpověď – dosud neznámý palestinský útočník zavraždil na silnici nedaleko Jericha 26letého Elana Ganelese, americko-izraelského občana. Mladík, který v minulosti sloužil v izraelské armádě, studoval na Columbijské univerzitě a do Izraele přijel na svatbu kamaráda.

„Byl to typ člověka, kterému jste mohli zavolat a být si jistí, že to vezme a vyslechne vás, když jste něco potřebovali,“ litoval ztráty univerzitní rabín Jehuda Drizin citovaný serverem Ynetnews. Smrt mladého muže potvrdil i americký velvyslanec v Izraeli Tom Nides.

Premiér Netanjahu vyhrál volby díky svým slibům, že právě on je jediným „panem Bezpečnost“. Výsledek jeho vládnutí s krajně pravicovými partnery ale připomíná pravý opak. Násilí v oblasti prudce roste, jen od začátku roku násilně zahynulo přes šest desítek Palestinců a oběti přibývají i mezi Izraelci.

O začínajícím chaosu a pocitu beztrestnosti svědčí i pondělní incident, při němž se na Západním břehu Jordánu snažil židovský osadník najet svým vozem do hlídkujícího izraelského vojáka. Jeho kolegové zahájili palbu do pneumatik auta, útočník ale ujel. Další osadníci pak na vojáky házeli kamení. Ministr obrany Joav Gallant takovéto chování označil za nepřijatelné a slíbil nulovou toleranci těm, kteří budou překračovat zákon.

Odvádění pozornosti od justice

Rostoucí násilí a chaos vytváří dojem, že se Netanjahuovi vymyká situace z rukou. Podle organizace B’Tselem to tak ale není, vláda, osadníci i armáda jednají v souladu. Analytička Crisis Group Mairav Zonszeinová spekuluje i o dalším motivu: „Některá izraelská média říkají, že Netanjahu ztrácí kontrolu. Možná ale naopak vše kontroluje. Takové násilí odvádí pozornost od justiční reformy,“ tvrdí s tím, že by násilí mohlo Netanjahuovi pomoci vytlačit z vlády krajní pravici a nahradit ji středopravicovými stranami, které by cítily potřebu „pomoci národu“.

Izraelský právní systém pod palbou

  • Program justiční reformy obsahuje i „doložku o výjimce“. Ta umožní členům parlamentu přehlasovat rozhodnutí nejvyššího soudu.
  • Soudci nyní mohou zrušit zákon, který považují za diskriminační. Nová vláda však míní, že jsou soudy pod vlivem „extrémní levice“.
  • Podle expremiéra Jaira Lapida navržené reformy „ohrožují celý právní systém izraelského státu“.
  • Komentátor listu Haarec Jossi Verter mluví rovnou o „převratu“.
  • Verdikt soudu už nová vláda zvrátila jmenováním vicepremiéra Arje Deriho – za korupci odsouzený ultraortodoxní politik by podle soudu žádné funkce zastávat neměl.

Politolog Rynhold z Bar-Ilanovy univerzity připomíná, že situace na Západním břehu Jordánu je už rok stále napjatější kvůli korupci a zvýšenému autoritářství palestinské samosprávy. Současná vláda tuto situaci ještě zintenzivnila, myslí si. „Pro Bibiho bude těžké použít násilí k odvedení pozornosti od reforem, protože pokud je to tak špatné, měl by ten kontroverzní proces zmrazit,“ napsal SZ.

Proti reformě se vyslovili v dopise i veteráni Mosadu. Netanjahu podle Rynholda neztrácí kontrolu, ale kvůli svým krajně pravicovým partnerům ve vládě, o něž nechce přijít, je teď pro něj těžké sázet na méně agresivní přístup, který obvykle preferuje.

To, že by současné násilí mělo přímou návaznost na justiční reformu, si nemyslí ani palestinský analytik Kuttab. „Je to ale určitě výsledek nezkušených a naprosto ideologických lidí, kteří jsou v této vládě na klíčových postech. Netanjahu není schopen zastavit své radikální ministry, protože je potřebuje k tomu, aby prošly zákony, jež změní justiční systém, aby nemusel do vězení.“

Když Netanjahu v Knesetu odsuzoval osadnický útok v Huváře, jeho koaliční partner, strana ministra pro veřejnou bezpečnost Itamara Ben Gvira se k němu nepřipojila. Premiéra a ministra obrany Gallanta pak obvinila z „tolerování palestinského terorismu“.

K útokům proti Izraelcům se kromě již známých frakcí mohou přidat i další skupiny, jako je například Lví doupě. „Nové ozbrojené skupiny jsou velmi populární, ale jejich velkým problémem je, že nemají jasnou a účinnou strategii. Izrael je vojensky tisíckrát mocnější než oni. Mohou způsobit nepříjemnosti, ale nedokáží vytvořit účinnou strategii odporu,“ myslí si Kuttab. Připouští ale, že právě Lví doupě dokázalo oslabit už tak slabého prezidenta Mahmúda Abbáse.

„Ironií je, že Izraelci Abbáse velmi potřebují, ale nejsou ochotni mu dát nic, co by mělo politickou hodnotu. To je další důvod, proč bude koloběh násilí pokračovat,“ dodává palestinský analytik s tím, že události by mohly změnit také Spojené státy. Zatím ale žádnou změnu jejich politiky vůči Izraeli nezaznamenal.

Zjevné je, že Netanjahu je kvůli svým krajně pravicovým partnerům v pasti. Při pokračování politiky současné vlády je další eskalace násilí více než pravděpodobná. Pád vlády by ale zase mohl znamenat, že z korupce a podvodů obviněný politik skončí za mřížemi. Jiné nebezpečí zmiňuje známý izraelský novinář Gideon Levy – podobné masakry, jaké dopustil Izrael v uprchlických táborech Sabra a Šatíla, se brzy mohou opakovat.

Reklama

Doporučované