Hlavní obsah

Unesené ukrajinské děti popsaly, co musely vytrpět při „rusifikaci“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Rusko ze země odvezlo téměř 19 500 nezletilých, tvrdí Ukrajina. Podle Kyjeva Rusové některé z unesených dětí přísně fyzicky trestali i za banální prohřešky a projevy vlastenectví.

Článek

Ukrajinské děti, které Moskva deportovala a kterým se podařilo vrátit do vlasti, přinášejí svědectví o tom, jak je v Rusku bili a trestali. Důvodem bylo i to, že odmítly zpívat ruskou hymnu nebo se zmínily o své ukrajinské národnosti. Tvrdí to Daria Herasymčuková, poradkyně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pro práva dětí.

„Děti, které se vracejí, neříkají nic dobrého o tom, co se jim tam stalo. Některé byly dokonce zbity, těžko se o tom vůbec mluví,“ řekla Herasymčuková podle webu Kyiv Post.

„K fyzickému týraní docházelo například i proto, že dítě poznamenalo, že je Ukrajinec, ale také proto, že děti odmítaly zpívat ruskou hymnu. Za to, že děti odmítaly stát při ruské hymně nebo každé ráno skandovat ‚Rusko vpřed‘, je bili, nesměly chodit na procházky, nutili je přepisovat texty v ruštině a tak dále,“ uvedla.

Poradkyně zdůraznila, že v Rusku probíhá „rusifikace“ ukrajinských dětí, mladé Ukrajince tam podle ní poštvávají proti vlastním rodičům. Vychovatelé prý dětem říkají, že je rodiče opustili a že na ně na Ukrajině nikdo nečeká, a tak by se tam ani neměly vracet.

Herasymčuková dodala, že unesené ukrajinské děti trpí velkými psychickými traumaty, často i fyzickými.

Herasymčuková poznamenala, že ruské úřady se nijak nepodílejí na navracení dětí ani na procesu vyjednávání, naopak mladé Ukrajince neustále přemisťují a nedovolují jim informovat příbuzné o tom, kde se nacházejí. Odmítají navíc umožnit přístup k těmto dětem i mezinárodním organizacím a zástupcům třetích zemí.

„Rusové vědí, že každé dítě je důkaz zločinu“

Charitativní organizace Zachraňte Ukrajinu uvádí, že se z území kontrolovaných Ruskem na Ukrajinu o víkendu vrátilo 31 dětí. „Děti unesené Rusy z Chersonské a Charkovské oblasti konečně překročily hranice se svými příbuznými a nyní jsou v bezpečí. Po dlouhém několikaměsíčním odloučení se setkají se svými rodinami,“ napsal Mykola Kuleba, šéf organizace.

Podle Kuleby byla poslední operace již pátou záchrannou misí, kterou jeho organizace provedla. Situace je podle něj ale každým dnem těžší. Kuleba totiž tvrdí, že jakmile se „návrat ukrajinských dětí rozšířil, Rusové si uvědomili, že každé dítě vracející se domů je nezvratným důkazem jejich zločinů“.

Stejného názoru je i Herasymčuková, která zdůraznila, že v současné době neexistuje jednotný mechanismus pro návrat ukrajinských dětí z Ruska. Návrat každého deportovaného dítěte nebo jejich malé skupiny vyžaduje přípravu samostatné záchranné operace.

Kontext

Rusové posílají unesené ukrajinské děti do převýchovných táborů, kde se musejí učit ruské dějiny, hymnu i pokřivený obraz války na Ukrajině. Ukrajinci mluví o genocidě, deportace dětí jsou systematické a předem připravené.

Reportéři televize Current Time natáčeli shledání 17 ukrajinských dětí s rodiči.

Ukrajinský portál Děti války, který provozuje ukrajinská vláda a kde mohou rodiče zmizení svých dětí hlásit, zaznamenal téměř 19 500 případů nucené deportace nezletilých. Pouze 360 dětí se podle webu k dnešnímu dni vrátilo na Ukrajinu. Herasymčuková už v březnu uvedla, že Rusko násilím odebralo ukrajinským rodinám více než 16 tisíc dětí.

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal za nezákonnou deportaci dětí do Ruska 17. března zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a Marii Lvovovoou-Bělovovou, ruskou zmocněnkyni pro práva dětí.

Lvovová-Bělovová minulý týden oznámila, že Rusko od února 2022 přijalo přes pět milionů uprchlíků z ukrajinského Donbasu, včetně 730 tisíc dětí. Na konferenci v Moskvě zmocněnkyně tvrdila, že děti přicestovaly společně s rodiči nebo opatrovníky. Sdělila také, že neví o jediném případu, kdy by dítě bylo odděleno od pokrevního příbuzného.

Ukrajina ale opakovaně upozorňuje, že Rusko odváží osiřelé děti, které pak nabízí k adopci. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková vyzvala Rusy, aby s adopcemi dětí přestali.

Reklama

Doporučované