Hlavní obsah

Norsko pošle Ukrajině přes šest miliard korun. Jako civilní pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Norsko věnuje válkou devastované Ukrajině další finanční pomoc. Ilustrační foto.

Reklama

V norském hlavním městě se dnes sešli šéfové vlád severských zemí, kteří Ukrajině slíbili, že ji budou podporovat, dokud to bude potřeba. Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina bez pomoci nedokáže nad Ruskem zvítězit.

Článek

Norsko poskytne Ukrajině další pomoc ve výši tří miliard norských korun, tedy 6,2 miliardy korun. Podle agentury Reuters to dnes oznámil norský premiér Jonas Gahr Störe na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Oslu. „Dnes jsme mluvili o konkrétních věcech, které mohou zachránit tisíce ukrajinských životů a zvýšit tlak na agresora,“ řekl norský premiér.

Nově slíbené miliardy půjdou podle norské televize NRK na civilní podporu Ukrajiny a měly by mimo jiné zajistit pokračující provoz nemocnic a škol. Finance mají přispět i k zajištění dodávek elektřiny a tepla na Ukrajině během zimního období.

Částka je součástí balíku v hodnotě 75 miliard norských korun (156 miliard Kč), který již dříve schválil norský parlament na podporu Ukrajiny v průběhu pěti let. „Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko a Island od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 poskytly Kyjevu pomoc v hodnotě asi 11 miliard eur (269 miliard Kč) a jsou připraveny v poskytování rozsáhlé vojenské, hospodářské a humanitární pomoci pokračovat,“ uvedla pětice severských států ve společném prohlášení.

„Severské země budou stát při Ukrajině, dokud to bude potřeba… Rusko musí ukončit agresi a okamžitě a bezpodmínečně stáhnout své síly z ukrajinského území, a to v rámci mezinárodně uznávaných ukrajinských hranic,“ dodává se v prohlášení.

Zelenskyj, který přicestoval do Norska z USA na neohlášenou návštěvu, na tiskové konferenci v Oslu prohlásil, že Ukrajina nesmí ve válce prohrát. „Protože jediné, co máme, je naše země,“ zdůraznil.

Reklama

Doporučované