Hlavní obsah

Nový odhad ruských ztrát. Prolomit tajemství Kremlu pomohla veřejná data

Foto: Kosmogenez, Shutterstock.com

Ruští mobilizovaní vojáci podstupují výcvik v Tatarstánu, říjen 2022.

Reklama

Nezávislá ruskojazyčná média Meduza a Mediazona analyzovala záznamy o dědictvích a údaje o úmrtnosti. Na základě toho odhadují, že na Ukrajině od minulého února zahynulo asi 50 tisíc Rusů.

Článek

Od začátku ruské agrese na Ukrajině zahynulo téměř 50 tisíc Rusů, uvádí analýza ruských exilových médií MediazonaMeduza. Moskva o svých ztrátách veřejně mluví jen zřídka a podle odborníků data výrazně podhodnocuje.

„Abychom byli naprosto přesní, můžeme s 95procentní pravděpodobností tvrdit, že skutečný počet obětí se pohybuje mezi 40 a 55 tisíci mužů,“ uvedl server Mediazona. Novináři ke svému závěru dospěli na základě sledování nadměrné úmrtnosti v Rusku od minulého února do letošního května.

Pomocí dědických záznamů a oficiálních údajů o úmrtnosti v Rusku zjistili, že zahynulo asi o 47 tisíc mužů mladších 50 let více než obvykle. Novináři poznamenali, že počet mrtvých v ruské armádě je pravděpodobně vyšší, protože ne všichni vojáci mají majetek, který by se po jejich smrti musel řešit.

Již dříve Mediazona ve spolupráci s ruskojazyčnou mutací BBC identifikovala více než 27 tisíc padlých Rusů.

Ve svých poznatcích novináři upozornili, že se ztráty ruské armády proměňují. Zatímco krátce po začátku invaze přicházela převážně o mladší a zkušenější vojáky, v posledních měsících umírali spíše muži okolo třicítky bez větších zkušeností.

Odhady ruských ztrát na Ukrajině

Dvacet tisíc mrtvých a dalších 80 tisíc zraněných nebo zajatých. To jsou podle nových amerických odhadů ruské ztráty ve válce na Ukrajině, ovšem jen za prvních pět měsíců tohoto roku. Informace zveřejnil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

„Jedná se pouze o vojáky, které známe jménem a jejich úmrtí je v každém případě ověřeno z více zdrojů,“ řekl ke spolupráci s BBC Dmitrij Treščanin, redaktor serveru Mediazona.

„Nicméně odhad, který jsme provedli s Meduzou, nám umožňuje vidět ‚skrytá‘ úmrtí. Tedy ta, která se ruská vláda tak obsedantně a neúspěšně snaží zatajit,“ poznamenal pro agenturu AP.

Moskva ani Kyjev neposkytují odhady svých vojenských ztrát příliš často. Rusko naposledy zveřejnilo bilanci padlých na Ukrajině v září, kdy ministr obrany Sergej Šojgu sdělil, že od začátku invaze přišlo o život necelých šest tisíc ruských vojáků.

Zprávy o vojenských ztrátách jsou v ruském veřejném prostoru podle nezávislých médií potlačovány. Dokumentování mrtvých se stalo aktem vzdoru a ti, kteří se o něj snaží, čelí pronásledování a možnému obvinění z trestného činu, popsala AP.

Rusko i v minulosti podle stanice BBC zastíralo své válečné ztráty daleko více, než bylo nutné pro vojenské utajení nebo udržení morálky. I dnes, po několika letech od ukončení války v Afghánistánu nebo Čečensku, se veteráni a příbuzní stále snaží získat přesné veřejné záznamy o padlých. Dokonce ani rozsah ztrát sovětské armády z druhé světové války není v plném rozsahu znám.

Rusko zaznamenalo vysoké ztráty na začátku tohoto roku

Podle médií vystřelil počet nadbytečných úmrtí během prvních 5 měsíců tohoto roku, kdy zuřily tvrdé boje o východoukrajinské město Bachmut.

To by odpovídalo odhadům Bílého domu, podle kterého bylo od začátku roku do května na Ukrajině zabito asi 20 tisíc Rusů. V únoru britské zpravodajské služby odhadovaly, že od začátku invaze zahynulo na 60 tisíc ruských vojáků. Ukrajinské ministerstvo obrany odhaduje, že ruských obětí je více než 200 tisíc – to však zahrnuje i zraněné.

„Jejich data mohou být přesná, ale také nemusí. I když mají zdroje na ruském ministerstvu obrany, jeho vlastní údaje mohou být neúplné,“ řekl k západním odhadům Treščanin.

Zprávy z bojiště

Vysoké ztráty ruských děl, raketometů a minometů, ale i protivzdušných systémů se v hlášeních ukrajinského velení teď objevují pravidelně. I ruští blogeři píší o stížnostech ruských dělostřelců, že jim protivník nedá oddechu.

„Je nesmírně obtížné dát dohromady všechny oběti z armády i různých soukromých vojenských společností, z nichž Vagnerova skupina je největší, ale ne jediná,“ dodal pro agenturu AP redaktor.

Ruskému mlžení o počtu obětí pomáhá i fakt, že řady armády rozšířili trestanci, o nichž jejich rodiny vědí jen málo. „Ztráty mezi vězni, které nejprve rekrutovali vagnerovci a nyní i ruské ministerstvo obrany, jsou také velmi zamlženým tématem s velkým potenciálem pro manipulaci,“ domnívá se Tresčanin.

Reklama

Doporučované