Hlavní obsah

Nudisté jako ohrožený druh. Bojí se, že přijdou o pláže

Foto: Alex Vog, Shutterstock.com

Nudistických pláží je v Katalánsku zhruba pět desítek. Ilustrační snímek.

Reklama

Nudistické pláže v Katalánsku navštěvuje čím dál víc turistů v oblečení. To vadí tamějším nudistům, považují to za nedostatek respektu.

Článek

„Předtím lidé přicházeli na nudistickou pláž a buď odešli, nebo se svlékli,“ začíná své vyprávění šestapadesátiletý Segimon Rovira. Co si pamatuje, tyrkysové vody v oblasti Katalánska, kde muž hovořil s deníkem The Guardian, navštěvovali vždycky především nudisté.

„Teď ale zůstávají a nechávají si plavky. Nedochází jim, že pokud jich je hodně, začne nám to být nepříjemné. Je to nedostatek respektu,“ myslí si.

Rovira společně s dalšími katalánskými naturisty teď proto pořádá kampaň zaměřenou na ochranu desítky let trvající nudistické tradice spojené přibližně s 50 plážemi v regionu.

„Nudismus není ve Španělsku zakázán, můžete ho praktikovat na jakékoli pláži,“ sdělil Rovira, který v Katalánsku vede naturisticko-nudistickou federaci. „Abychom ale ostatní neobtěžovali, chodíme raději na pláže, které jsou tradičně nudistické a kde je většina lidí nahá,“ vysvětlil s tím, že pouze chtějí, aby je ostatní respektovali stejným způsobem.

Rovirova asociace nedávno zaslala katalánské vládě dopis, v němž požádala o schůzku, která by se zabývala tím, co popisují jako „diskriminaci, které čelí nudisté na plážích Katalánska“.

Kolektiv navrhl i konkrétní požadavky, které by mohly v dané situaci pomoci: od zesíleného značení pro nudistické pláže po zvýšení povědomí veřejnosti, jenž by mohlo pomoci posílit respekt k naturismu. Na jejich dopis zatím nikdo nereagoval.

Nudismus ve Francii

Pařížské muzeum moderního umění v sobotu poprvé otevřelo své brány nudistům. Během této jednorázové akce si milovníci umění mohli expozici v Palais de Tokyo prohlédnout tak, jak je příroda stvořila, informovala agentura Reuters.

Turisté jako hlavní problém

Jádrem problému je hlavně zvýšení cestovního ruchu v regionu. Stále více blogů a cestovních průvodců svádí turisty z vyšlapaných cest a upozorňuje na ty nejčistší a nejskrytější pláže v oblasti. Právě u nich ale často opomíjejí dlouhodobé vazby na nudismus.

Jindy jsou to samotní návštěvníci, kteří se rozhodnou značení „nudistická pláž“ jednoduše ignorovat. „Ztratili jsme nějakou základní slušnost,“ myslí si Rovira.

Podle asociace teď proto hrozí naturismu výrazné potíže. „Jsou nudisté, kteří na některé pláže přestali úplně chodit. Jsou příliš přeplněné a příliš mnoho lidí na nich nosí plavky. Začali se cítit nepříjemně,“ vysvětlil šestapadesátiletý muž.

Jiní se podle něj rozhodli s nudismem přestat a zůstat na plážích oblečeni. Odrazují je hlavně davy návštěvníků s chytrými telefony. „Lidé, kteří jsou nazí, nechtějí skončit vyfocení na sociálních sítích,“ dodal.

Někteří nudisté se pak sice nenechali odradit, stávají se ale středem posměšků, zírání a občas i pohrdavých poznámek. „U žen je to bohužel častější. Jsou vlastně diskriminovány dvakrát: za to, že jsou nudistky, a za to, že jsou ženy,“ tvrdí Rovira.

Další příběh o nudismu

S mnoha spokojenými zákazníky přicházely i první myšlenky na založení specializovaného portálu výhradně pro nudisty.

Jeho asociace teď proto doufá, že nová kampaň zajistí, aby některé pláže zůstaly i nadále bezpečným místem pro naturisty, a pomůže tak zachovat tradici.

„Začít praktikovat naturismus, když jste obklopeni lidmi v oblečení, je velmi komplikované,“ řekl. „Proto si myslíme, že je důležité mít nudistické prostory, kde je většina lidí nahá, aby byli ostatní povzbuzováni, aby to zkusili,“ uzavřel s tím, že naturismus on i jeho přátelé praktikují především pro pocit svobody.

Reklama

Doporučované