Hlavní obsah

Obelhával rodiče a po světě jako dárce zplodil na 550 dětí. Soud nyní řekl dost

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaný Jonathan Jacob Meijer a jeho právník Richard van der Zwan u soudu.

Reklama

Dárce záměrně dezinformoval potenciální rodiče o počtu dětí, které již v minulosti zplodil, uvedl okresní soud v Haagu.

Článek

Nizozemec podezřelý z toho, že zplodil více než 550 dětí po celém světě prostřednictvím dárcovství spermatu, dostal příkaz zastavit své jednání. Jonathanovi Jacobu Meijerovi je 41 let a hrozí mu pokuta přes 100 000 eur (2,3 milionu Kč) , pokud se pokusí o darování spermatu znovu. Informovala o tom místní média, jako web NL Times.

V roce 2017 Meijerovi zakázali darovat sperma na klinikách pro léčbu neplodnosti v Nizozemsku poté, co vyšlo najevo, že zplodil více než 100 dětí. Místo toho, aby přestal, však v darování spermatu pokračoval.

Činil tak v zahraničí, kontakt s potenciálními rodiči vyhledával také prostřednictvím online platforem a sociálních médií. Podle organizace Stichting Donorkind, která žalobu iniciovala, je Meijer uváděl v omyl, když tvrdil, že je skrze dárcovství otcem pouze několika dětí.

„Všichni tito rodiče jsou nyní konfrontováni se skutečností, že děti v jejich rodině jsou součástí obrovské příbuzenské sítě se stovkami nevlastních sourozenců, které si nevybrali,“ uvedl soud.

Nadace mu pomocí žaloby chtěla zabránit v tom, aby v budoucnu sperma daroval. Kromě rizika incestu organizace také vyjádřila obavy, že pro děti bude komplikované se vyrovnat s tím, že mají tolik sourozenců. Právní zástupce nadace konkrétně zmínil „komplikovaný proces truchlení“, který sestry a bratři zažívají, když jedno z dětí zemře.

Nákaza svrabem

V Česku skokově roste počet případů svrabu. Za první dva měsíce roku jich byl oproti loňsku takřka dvojnásobek. Podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové ale nejsou podobné nárůsty v historii ničím neobvyklým.

Během slyšení nadace uznala, že neexistuje žádný výslovný zákon, který by Meijerovo jednání zakazoval, ale zdůraznila, že „není třeba zbytečně vystavovat děti riziku“.

Muže před soud postavila nadace chránící práva dárců dětí společně s matkou jednoho z dětí, které měl zplodit. Matka, kterou nadace podle webu NBC News identifikovala pouze jako Evu, rozhodnutí soudu uvítala.

„Doufám, že toto rozhodnutí povede k zákazu hromadného dárcovství a rozšíří se i do dalších zemí. Musíme chránit naše děti před touto nespravedlností,“ uvedla „Eva“ v prohlášení podle NBC.

Soud v Haagu muži také nařídil, aby předložil seznam všech klinik, které využil, a nařídil jim, aby vzorky Meijerova spermatu zničily.

„Jde o to, že tato příbuzenská síť se stovkami nevlastních bratrů a sester je příliš rozsáhlá,“ řekl mluvčí soudu Gert-Mark Smelt. „Zájmy dětí příliš převažují, a proto je tomu pánovi zakázáno poskytovat další vzorky spermatu,“ dodal.

Soudkyně Thera Hesselinková prohlásila, že soud „zakazuje obžalovanému darovat své sperma novým potenciálním rodičům po vydání tohoto rozsudku“.

Z Nizozemska

Amsterdamská radnice zakáže kouření marihuany na veřejnosti a omezí otevírací dobu podniků včetně těch ve „čtvrti červených luceren“. Lákat chce spíš na kulturu a historii.

Meijer rovněž nesmí kontaktovat žádné budoucí rodiče „s přáním, že je ochoten darovat sperma… inzerovat své služby budoucím rodičům nebo se připojit k jakékoli organizaci, která navazuje kontakty mezi budoucími rodiči“, uvedla soudkyně podle místních médií.

Podle soudu je „dostatečně pravděpodobné“, že to má nebo může mít pro děti negativní psychosociální důsledky. Dárci spermatu pak mají omezit počet případů, kdy nabízejí své služby, aby se snížila možnost, že sourozenci nevědomky vytvoří pár a budou mít spolu děti.

Meijer u soudu prohlásil, že od roku 2019 aktivně sperma nedaruje, ale zůstává otevřený pomoci rodinám, které již pečují alespoň o jedno z jeho biologických dětí. Právní zástupce nadace nicméně argumentoval, že ví o ženách, které jeho děti momentálně čekají.

Meijerův právník u soudu podle webu The Guardian argumentoval tím, že jednotlivci mají autonomii nad vlastním tělem a mají právo stvořit život. Soud tedy nemůže uložit zákaz, uvedl advokát.

Vyřazování gayů z dárcovství

Od vyřazování gayů z dárcovství krve upustilo letos Německo, vloni Francie a Česko by se v tomto směru mohlo inspirovat. Zástupci lékařů to chtějí ale zvážit až po modernizaci testování, ke které by mělo brzy dojít.

Sám Meijer pochází z početné rodiny a uvedl, že si přeje totéž pro ostatní. Připustil sice, že chce mít vlastní rodinu, ale jeho předchozí vztah skončil částečně kvůli tomu, že v minulosti daroval sperma. „Byl jsem hodně pryč,“ řekl podle BBC. Uvedl také, že se domnívá, že je nespravedlivě označován za „šíleného býka s touhou po rozmnožování“.

Podle nizozemských klinických směrnic by dárce neměl být otcem více než 25 dětí ve 12 rodinách. Soudci však uvedli, že muž od roku 2007, kdy začal darovat sperma, pomohl zplodit 550 až 600 dětí.

Více než 100 dětí, které muž zplodil, se narodilo na nizozemských klinikách a další soukromě, ale daroval je také dánské klinice, která jeho sperma rozesílala na adresy v různých zemích.

Nizozemsko v minulosti zažilo i další skandály související s darováním spermatu. V roce 2019 byl jako otec 49 dětí potvrzen nizozemský lékař zabývající se léčbou neplodnosti, který byl obviněn z používání vlastního spermatu k oplodnění pacientů bez jejich souhlasu, informovala BBC.

Reklama

Doporučované