Hlavní obsah

Oblíbená skupina bachařů i Putina si za války vydělává jako nikdy

Foto: Profimedia.cz

Skupina Ljube během vystoupení během vlasteneckého dne na moskevském stadionu Lužniki, 22. února 2023.

Reklama

Zatímco někteří ruští umělci byli nuceni svou vlast se začátkem ruské invaze na Ukrajinu opustit, jiným díky ní výrazně stoupla popularita. Příkladem je skupina Ljube, mezi jejíž fanoušky se počítá i ruský prezident Putin.

Článek

Oblíbená rocková kapela ruského prezidenta Vladimira Putina, jejíž písně si podle bývalých vězňů bachaři pouštějí k mučení disidentů, se spolu s válkou na Ukrajině dostala na výsluní.

Od zahájení „speciální vojenské operace“, jak Rusko invazi do sousední země vytrvale nazývá, si díky Kremlem sponzorovaným koncertům vydělala více peněz než za předchozích osm let.

Podle exilového serveru Agenstvo, který je v Rusku zakázaný, si skupina Ljube za posledních 16 měsíců, kdy na Ukrajině zuří válka, přišla asi na 57 milionů rublů (v přepočtu necelých 15 milionů korun).

Skupina, která zpívá o lásce k vlasti a hrdinství ruských vojáků, letos vystoupila například na moskevském stadionu Lužniki, kde se konal koncert na podporu ruského válečného úsilí. Vladimir Putin otevřeně mluví o tom, že je jejím fanouškem.

V roce 2019 skupina vydala píseň oslavující Kerčský most, který spojil Rusko s okupovaným Krymem. Stavba je jedním z důležitých symbolů ruské propagandy, v říjnu loňského roku ji poškodil výbuch.

O dalším hudebním oblíbenci Kremlu

Zpěvák vystupující pod pseudonymem Šaman byl před válkou v Rusku téměř neznámý. Teď je z něj celebrita celonárodního významu. „Jsem Rus, celému světu navzdory,“ vzkazuje ve svých písních, které se už dostaly i do školních osnov.

Frontman kapely Nikolaj Rastorgujev, který je členem Putinovy vládnoucí strany Jednotné Rusko a je pod sankcemi Evropské unie, se na začátku války setkal s ruskými vojáky a vzkázal jim, aby se „domů vrátili jako vítězové“.

Oblíbená kapela bachařů i policistů

Jak upozorňuje britský deník The Times, skupina Ljube si získala značnou oblibu také mezi bachaři a policisty. Podle ruského opozičníka Ildara Dadina, který pobýval v ruském vězení, hrály písně od Ljube při ranních i večerních nástupech.

Používaly se podle něj dokonce i při mučení. „Slyšel jsem zvuky bití a výkřiky v sousedních celách přes hudbu (kapely) Ljube,“ popisuje.

Během březnového incidentu v moskevském baru, kam vtrhla policejní razie, kvůli podezření, že majitelé podporují Ukrajinu, zase strážníci po návštěvnících požadovali, aby zpívali skladby kapely a dokázali tak, že jsou loajální vůči Rusku.

Ljube není jedinou ruskou kapelou, která těží z podpory Kremlu. Se začátkem války vzrostla popularita také například jednatřicetiletému zpěvákovi vystupujícímu pod pseudonymem Šaman. Proslavil se písní s textem „Já jsem Rus, celému světu navzdory“.

Mnoho ruských umělců, kteří s válkou na Ukrajině nesouhlasí, muselo naopak vlast pro své názory se začátkem invaze opustit.

Reklama

Doporučované