Hlavní obsah

Obrat. Tisíce mrtvých přiměly znepřátelené vlády v Libyi ke spolupráci

Záběry následků záplav v Libyi.Video: EFE, AP

 

Reklama

Záchranné práce po ničivých záplavách v Libyi usnadní spolupráce mezi vládami na východě a západě. Rozdělení způsobené občanskou válkou až dosud koordinaci pomoci komplikovalo. Tragické záplavy si vyžádaly přes pět tisíc obětí.

Článek

Zatímco se Libye potýká s následky tragických záplav, záchranné práce komplikuje i politická situace v občanskou válkou rozdělené zemi. Snahy o koordinaci pomoci tak v prvních dnech po katastrofě tápaly. Znepřátelené strany se nicméně podle OSN ve čtvrtek dohodly na spolupráci a společně požádaly o mezinárodní pomoc.

„Obě vlády se obrátily na mezinárodní společenství s žádostí o pomoc. Vláda národní jednoty (západní vláda, pozn. red.) nám podala žádost jménem celé země a koordinuje svou činnost také s vládou na východě,“ řekl Tauhid Pasha z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) pro BBC.

„Nyní jde o to, aby mezinárodní společenství reagovalo na potřeby a požadavky vlád,“ dodal. Na místě nyní působí pátrací a záchranné týmy z Egypta a Tuniska, více než 160 pracovníků z Turecka i hasiči z Itálie a Španělska. Pomoc záplavami zasažené zemi slíbily poslat mimo jiné Spojené státy, Německo, Írán nebo Katar.

Záplavy vyvolané silnou bouří Daniel, které nejvíce zasáhly východolibyjské město Darná, si vyžádaly nejméně 5300 obětí. Bilance nicméně podle libyjských úřadů ještě poroste. Nejméně deset tisíc lidí se pohřešuje a další desetitisíce přišly o střechu nad hlavou, přiblížila agentura AP.

Co způsobilo tragické záplavy v Libyi?

Na východě Libye je strmé pobřeží, což podle hydrologa Jana Daňhelky zesílilo srážky, které tam vyvolaly tragické povodně. Když vlhký vzduch narazí na pohoří, neunese dál vodu a ta musí vypršet, vysvětluje pro Seznam Zprávy.

Komisař OSN pro lidská práva Volker Türk zdůraznil, že všechny politické skupiny musí po povodních spolupracovat. „Nyní je čas na jednotný záměr. Všem postiženým se musí dostat podpory bez ohledu na příslušnost. Je důležité, aby byla věnována zvláštní pozornost zajištění ochrany zranitelných skupin, které jsou po takové katastrofě ještě více ohroženy.“

Od pádu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 je Libye rozdělena mezi dvě soupeřící vlády, přičemž každou z nich podporují jiné ozbrojené skupiny a zahraniční vlády.

V čele mezinárodně uznané vlády národní jednoty stojí v Tripolisu, západním hlavním městě Libye, premiér Abdul Hamíd Dbeiba.

Usáma Hamad, premiér na východě země, vede konkurenční vládu známou jako Sněmovna reprezentantů. Moc ale ve skutečnosti drží vojenský generál Chalífa Haftar, který stojí v čele Libyjské národní armády.

Snímky ze zdevastované Libye

+4

Nepředvídaný rozsah katastrofy

Šéf libyjského úřadu pro mimořádné situace Aly v úterý přiznal, že tamní úřady nepředvídaly rozsah katastrofy, špatně vyhodnotily meteorologické podmínky, a proto země nebyla na tragédii řádně připravená. „Nedošlo k evakuaci rodin, které mohly být v cestě bouři a v údolích,“ uvedl pro stanici CNN.

Přiznal také, že nemocnice v Darná nyní kolabují, márnice jsou přeplněné, a mrtvá těla se tak kupí na ulicích před jejich vchody.

Ministr pro civilní letectví ve východolibyjské vládě agentuře Reuters řekl, že „moře neustále vyplavuje další těla“. „Dosud jsme napočítali více než 5300 mrtvých a jejich počet se pravděpodobně ještě výrazně zvýší a může se dokonce zdvojnásobit, protože počet pohřešovaných je také v řádu tisíců,“ poznamenal Hichem Abu Chkiouat. Podle něj bude obnova po záplavách stát zemi miliardy dolarů.

Zkázu v Darná způsobila především voda ze dvou přehrad nad městem, které se protrhly. Podle zahraničních expertů je pravděpodobné, že nejprve selhala hráz, která je od města vzdálená asi 12 kilometrů. Voda, která se z ní vyvalila, pak smetla druhou přehradu ležící blíže k městu.

„Povodí nad městem Darná je malé, nemá velkou retenční schopnost, což v podstatě znamená, že z toho, co tam naprší, velká část odtéká. Každá protržená nádrž tak může mít vliv,“ vysvětlil v úterním rozhovoru pro Seznam Zprávy hydrolog Jan Daňhelka.

Reklama

Související témata:

Doporučované