Hlavní obsah

Obyvatelé Nigeru se bojí invaze a mobilizují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Nigeru zakládají iniciativu dobrovolníků, kteří mají pomoct vojákům. Napětí mezi Nigerem a Západoafrickým hospodářským společenstvím se stále prohlubuje. Podle analytiků hrozí regionální válka.

Článek

Tři týdny poté, co vzbouření vojáci svrhli demokraticky zvoleného prezidenta, se obyvatelé Nigeru připravují na možnou invazi ze zemí regionu. Obyvatelé hlavního města Niamey vyzývají k masovému náboru dobrovolníků na pomoc armádě, informuje agentura AP.

Čelí rostoucí hrozbě ze strany Západoafrického hospodářského společenství (ECOWAS). To tvrdí, že použije vojenskou sílu, pokud junta nevrátí do úřadu svrženého prezidenta Mohameda Bazouma. ECOWAS již aktivovalo „pohotovostní síly“ k obnovení pořádku v Nigeru.

Cílem občanské iniciativy je získat desítky tisíc dobrovolníků z celé země, kteří by se přihlásili do Dobrovolníků na obranu Nigeru. Tato skupina by měla mimo jiné bojovat, pomáhat s lékařskou péčí a zajišťovat technickou a inženýrskou logistiku v případě, že by junta potřebovala pomoc, jak řekl v úterý agentuře Associated Press Amsarou Bako, jeden ze zakladatelů.

Náborová kampaň bude zahájena v sobotu v Niamey a také ve městech, kam by invazní síly mohly vstoupit, například u hranic s Nigérií a Beninem. „Zaregistrovat se může kdokoli starší 18 let a seznam bude předán juntě, aby v případě potřeby povolala lidi,“ sdělil Bako. Dodal, že junta o iniciativě ví, ale nijak se na ní nepodílí.

Napětí v regionu se prohlubuje, protože konflikt mezi Nigerem a ECOWAS nevykazuje žádné známky zlepšení. Avšak obě strany naznačují, že jsou otevřeny mírovému řešení krize. „Vojenská intervence bez konce hrozí vyvoláním regionální války s katastrofálními důsledky pro rozsáhlý region Sahelu, který je již nyní sužován nejistotou, vysídlováním a chudobou,“ uvedl Mucahid Durmaz, vedoucí analytik společnosti Verisk Maplecroft, která se zabývá globálním průzkumem rizik.

Analytici tvrdí, že čím déle se převrat protáhne, tím menší je pravděpodobnost, že k zásahu dojde, protože junta upevňuje svou moc. Tím pravděpodobně donutí mezinárodní společenství přijmout status quo.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken v úterý uvedl, že stále vidí prostor pro diplomacii, aby zemi vrátila ústavní řád. Washington podporuje úsilí ECOWAS o dialog s pučisty. Očekává se, že nová americká velvyslankyně v Nigeru Kathleen FitzGibbonová dorazí do Niamey koncem týdne.

Zatímco se regionální a západní země předhánějí v tom, jak reagovat, mnoho obyvatel Nigeru je přesvědčeno, že budou brzy napadeni. Země s přibližně 25 miliony lidí je jednou z nejchudších na světě a její obyvatelé doufají, že nový režim postaví národ na novou cestu.

„Moje děti a já tyto vojáky milujeme. Vyzývám mladé lidi, aby se připojili k armádě a rozvíjeli naši zemi a naše vesnice,“ popsal Amadou Hawa, obyvatel Niamey z chudinské čtvrti. Podrobnosti o nigerských dobrovolných silách jsou stále nejasné, ale podobné iniciativy v sousedních zemích přinesly smíšené výsledky.

Niger byl považován za jednu z posledních demokratických zemí v oblasti Sahelu jižně od Sahary a za partnera západních zemí ve snaze potlačit rostoucí džihádistické násilí spojené s teroristickými skupinami al-Kájda a Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované