Hlavní obsah

Odřezávali jim části těl. Přibývá svědectví o brutalitě Hamásu vůči ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Protest za propuštění zbývajících Izraelců zadržovaných teroristy v Pásmu Gazy, 2. prosince, Tel Aviv.

Reklama

Uřezané kusy těl i hromadná znásilnění. Izraelské vyšetřování postupně doplňuje informace o tom, co se stalo 7. října, kdy teroristé z Hamásu napadli Izrael. Zdá se, že jedním z předem určených cílů útoku byly ženy.

Článek

Upozorňujeme, že některé detaily zmíněné v tomto textu, můžou na některé čtenáře působit znepokojivě.

„Byla naživu. Krvácela ze zad,“ popsala na kameru pro izraelskou policii Svědkyně S události ze 7. října, kdy na vlastní oči sledovala počínání Hamásu na hudebním festivalu Supernova v Izraeli. Dívce, jejíž smrti tehdy přihlížela, prý muži během útoku odřezávali části těla.

„Uřízli jí prsa a pohodili je na ulici. Hráli si s nimi,“ vzpomínala dále žena, jejíž svědectví Izraelci přehráli vybraným novinářům. „Předali ji dalšímu muži v uniformě. Ten do ní pronikl a než skončil, střelil ji do hlavy. Ani si nezvedl kalhoty, vystřelil a ejakuloval.“

Popisovaný případ není ojedinělý – hrůzy, které se před dvěma měsíci děly ženám, jež přišly do cesty palestinským teroristům, začínají s postupem času dostávat jasnější podobu.

Vzhledem k tomu, že je většina obětí násilností po smrti, pochází důkazy hlavně od dobrovolných sběračů těl či od těch, kteří s těly pracovali, když dorazila k identifikaci. Tito lidé prý zaznamenali četné stopy po sexuálních napadeních, včetně zlomených pánví, modřin nebo řezných ran.

Těla patřila jak dětem, tak i dospívajícím nebo důchodcům.

Jeden z dobrovolných sběračů těl z organizace Zaka, který byl nasazen v terénu po událostech ze začátku října, osobně mluvil se zpravodajkou BBC. Té popsal známky mučení a mrzačení, kterých byl svědkem, a jmenovitě zmínil třeba případ, kdy byla obětí těhotná žena. Útočníci jí před tím, než ji zabili, měli rozříznout břicho a plod uvnitř ubodat.

Hromady zmrzačených žen

BBC se tuto výpověď nepodařilo nezávisle ověřit a izraelská média sama zpochybnila některá svědectví dobrovolníků, kteří o následcích říjnového útoku promluvili. Britský web však zmiňuje například i písemné svědectví dalšího z dobrovolníků, který měl v kibucu Be'eri vidět tělo ženy přivázané k posteli s nožem zabodnutým ve vagíně a s vyjmutými orgány.

V místě konání festivalu pak podle něj byly malé přístřešky a pod nimi hromady žen. „Jejich oblečení bylo v horní části roztrhané, ale spodek měly úplně nahý. Hromady a hromady žen,“ popisoval své zkušenosti Nachman Dyksztejna. „Když jste se jim blíže podívali na hlavy, viděli jste u každé z nich jednu ránu přímo do mozku.“

Návraty zajatců

Pětiletá Emilia Aloniová strávila se svou matkou Danielle 49 dní jako rukojmí v Pásmu Gazy. Tento týden se vrátila do své školky a spolužáci ji nadšeně přivítali.

Izraelská policie uvedla, že má k dispozici více než 1500 svědectví očitých svědků či mediků o podobných sexuálních zločinech. Existují dokonce i přeživší, kteří teror zažili na vlastní kůži, policie je však podle posledních informací zatím nevyslechla a všichni se dnes lečí na psychiatrii.

„Osmnáct mladých mužů a žen bylo hospitalizováno v psychiatrických léčebnách, protože už dál nemohli fungovat,“ cituje BBC slova šéfa izraelské policie Jaakova Šabtaje. Další prý mají sebevražedné sklony, přičemž nejmenovaný zdroj, se kterým britští novináři mluvili a který pracuje s týmy věnujícími se těmto obětem, uvedl, že někteří už sebevraždu dokonce spáchali.

Organizovaný postup?

Svědectví a dosavadní důkazy, mezi něž patří i videozáznamy nahých a zkrvavených žen, které v den útoku natočili sami příslušníci Hamásu, podle odborníků naznačují, že útočníci se na ženy přímo zaměřili. Občanská komise, která má shromáždit svědectví o sexuálních zločinech, už vzhledem k systematičnosti mluví také o zločinech proti lidskosti.

„Vypadá to, jako by se Hamás učil od ISIS (tzv. Islámského státu, pozn. red.) v Iráku nebo z případů v Bosně, jak používat ženská těla jako zbraň,“ cituje BBC Cochavu Elkayam-Levyovou, právní expertku z Hebrejské univerzity, která komisi vede. „Běhá mi mráz po zádech už jen z toho, jaké detaily věděli o tom, co se ženami dělat: řezat jim orgány, mrzačit genitálie, znásilňovat.“

Podle odbornice je z důkazů možné vyčíst určité vzorce. S tím souhlasí i vojačka Avigayil, která přišla do kontaktu s těly přivezenými k identifikaci na jednu z izraelských vojenských základen. „Se skupinami žen ze stejného místa zacházeli podobným způsobem,“ popsala žena pro BBC.

Fotky z Gazy

Dalších 600 tisíc lidí v Pásmu Gazy se má podle OSN kvůli rozšíření bojů na jih oblasti evakuovat. Spousta z nich už předtím prchala ze severu. Humanitární organizace varují, že Palestinci už prostě nemají kam jít.

David Katz z izraelské jednotky pro vyšetřování kybernetické kriminality, která se na vyšetřování podílí, novinářům řekl, že je ještě příliš brzy na to, aby se prokázalo, že sexuální násilí bylo součástí útoku. Údaje získané z telefonů útočníků Hamásu ale naznačují, že „vše bylo systematické“.

Izraelská vláda se navíc odkazuje na dokumenty, které byly podle ní nalezeny u bojovníků Hamásu a které zřejmě potvrzují domněnku o plánovitém sexuálním násilí. Zveřejnila pak také nahrávky výslechů některých zajatých teroristů, kteří na nich připouštějí, že právě za tímto účelem se na ženy zaměřili.

Hamás obvinění, že se jeho bojovníci dopustili sexuálního násilí a znásilnění odmítá, jak napověděl třeba příspěvek teroristů na sociální síti Telegram. Hnutí reagovalo na slova amerického prezidenta Joea Bidena, který vyzval mezinárodní organizace i jednotlivce, aby sexuální násilí ze strany Hamásu „bez výjimky“ odsoudili.

V Pásmu Gazy mezitím i nadále pokračují tvrdé boje, přičemž Izraelská armáda ve středu ráno uvedla, že za posledních 24 hodin provedla 250 úderů na palestinské území. Podle armádního mluvčího Daniela Hagariho je v Pásmu Gazy stále 138 rukojmích a Izrael udělá vše pro jejich návrat do domů.

Reklama

Doporučované