Hlavní obsah

OSN po dvou dnech obnovila přepravu humanitární pomoci z mola u pobřeží Gazy

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Dodávky pomoci začaly na molo připlouvat minulý pátek. OSN tvrdí, že pro pokrytí potřeb strádajících obyvatel je třeba do Pásma Gazy vypravovat nejméně 500 kamionů s humanitární pomocí denně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřady OSN obnovily přepravu humanitární pomoci do Pásma Gazy, která se na toto válkou sužované území dostává po moři přes molo, jež u jeho pobřeží vybudovaly Spojené státy. Dodávky pomoci z mola byly na dva dny přerušeny poté, co několik kamionů zadržely skupiny hladových Palestinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčí Světového potravinového programu (WFP).

Dodávky pomoci začaly na molo připlouvat minulý pátek. Izrael čelí sílícímu mezinárodnímu tlaku, aby pouštěl více humanitární pomoci na toto izolované území, kde válčí s palestinským hnutím Hamás v odvetě za jeho říjnový teroristický útok a kde podle OSN hrozí vypuknutí hladomoru. OSN koordinuje distribuci pomoci dopravované přes americký plovoucí dok, ačkoli trvá na tom, že dodávky po souši jsou „nejschůdnějším, nejúčinnějším a nejvhodnějším“ způsobem, jak bojovat s humanitární krizí v této pobřežní enklávě s 2,3 milionu obyvateli.

OSN tvrdí, že pro pokrytí potřeb strádajících obyvatel je třeba do Pásma Gazy vypravovat nejméně 500 kamionů s humanitární pomocí denně. V pátek dorazilo do skladu WFP v Dajr Balahu v Pásmu Gazy deset nákladních aut s potravinovou pomocí, kterou z mola odvezli dodavatelé OSN. V sobotu se však do skladu dostalo jen pět kamionů poté, co náklad z dalších 11 vozů během cesty přes těžko přístupnou oblast rozebrali Palestinci.

OSN pak přepravu pomoci na dva dny přerušila, aby vybrala novou trasu. Mluvčí WFP Shaza Moghrabyová dnes uvedla, že dodávky byly obnoveny v úterý, kdy do skladu dorazilo 17 kamionů, ve středu to pak podle ní bylo 27 kamionů. „Pokud je mi známo, veškeré zboží bylo zkontrolováno a nebyly hlášeny žádné incidenty,“ uvedla Moghrabyová s tím, že část pomoci má distribuovat WFP, zbytek další humanitární skupiny působící v Gaze.

Nejmenovaný americký představitel dnes agentuře Reuters řekl, že z doku bylo dosud do překladového prostoru přemístěno asi 800 tun humanitární pomoci. Americká vládní agentura pro humanitární pomoc USAID uvedla, že dále do Pásma Gazy bylo k úterý dopraveno nejméně 307 tun pomoci. Na molo pomoc připlouvá po námořní trase z Kypru, kde ji nejprve zkontrolují izraelské úřady.

Doporučované