Hlavní obsah

Otřesná svědectví z Dárfúru: Chlapci přikázali plazit se, pak ho ubili

Foto: Adnan Farzat/NurPhoto, Getty Images

Snímek ze srpnové demonstrace v Paříži, kde se lidé snažili upozornit na etnické násilí v Dárfúru.

Reklama

Případů etnicky motivovaných vražd Masalitů v súdánském Dárfúru přibývá od loňského povstání paramilitárních jednotek RSF. Bojovníci se podle svědků zaměřují na chlapce, aby nezůstal nikdo, kdo by se za etnickou čistku mohl mstít.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Safa Abdel Karimová se synem Ibrahimem a jeho mladší sestrou se loni v červnu rozhodli, že utečou ze svého domova v Džunajná, což je město v Dárfúru na západě Súdánu. Bylo to v době první vlny masakrů ze strany polovojenských jednotek RSF (bojujících také proti súdánskému vojenskému režimu) a s nimi spřízněných arabských milic proti lidem jako oni – etnickým Masalitům.

Podobně jako mnoho dalších žen a dětí se Karimová s rodinou snažily dostat do bezpečí v sousedním Čadu. Deset kilometrů od hranic je nicméně příslušníci jednotek RSF zastavili a nařídili Karimové, aby jim vydala svého syna Ibrahima. Vojáci zkontrolovali jeho pohlaví, řekli mu, ať si lehne na zem a začali ho bít dřevěnými tyčemi po těle včetně hlavy.

„Plakal, (a volal) mami, mami,“ vzpomíná jeho matka v rozhovoru s novináři agentury Reuters. Když se svého syna snažila zachránit, jeden z mužů ji prý postřelil do ruky. „Pořád jsem křičela, aby mého syna nechali. Nezabíjejte mého syna,“ popisuje dále.

Vojáci nicméně Ibrahima bili dál, zatímco mu rasisticky nadávali. „Říkali, že jestli ten kluk vyroste, bude proti nim bojovat,“ vzpomíná dále jeho matka. Chlapce nakonec vojáci ubili k smrti. Krvácející matka s dcerou v náručí vraždě nedokázala zabránit.

Příběh Safy Abdel Karimové není v súdánském Dárfúru ničím výjimečným. Jen loni tam bylo zavražděno kolem 15 tisíc lidí, především Masalitů, jak v lednu upozornila OSN.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

Jednotky RSF a arabské milice tak podle řady svědectví systematicky nevraždí jen dospělé muže v obavě, že by se jim mohli postavit. Likvidují i děti a především malé chlapce. Jak už naznačila Safa a říkají to i další matky zpovídané agenturou Reuters, chtějí mít jistotu, že z nich nevyrostou bojovníci, kteří by se jednoho dne chtěli pomstít za útoky na Masality.

Zavražděný chlapec v dívčích šatech

Kontrolu pohlaví své devítiměsíční dcery zažila loni v červnu při útěku například 25letá Maymouna Abbakrová. Popsala, jak ji obklíčila skupina arabských ozbrojenců s noži a přinutili ji, aby si sundala dceru uvázanou na zádech a svlékla jí oblečení. „Je to holka,“ ukázala Abbakrová reportérům, jak křičela. Muži ji proto nechali odejít.

Zachránit svého syna se pokusila 43letá Awatef Adamová, která 12letého Fayeze převlékla do ženských šatů. Zvolila tak osvědčenou taktiku mnoha dalších matek se syny. Část cesty absolvovali bez problému, dostali se přes několik kontrolních stanovišť.

Asi deset kilometrů od hranic s Čadem je ale zastavilo pět mužů, včetně dvou v uniformě RSF, kteří si všimli Fayeze a obklíčili ho.

Když vojáci zjistili, že má Fayez pod tradičními šaty tričko a kalhoty, začali ho bít dřevěnými tyčemi. Prvními několika ranami mu zlomili ruku, která mu pak bezvládně visela kolem boku, vypráví jeho matka.

Přestože se jí podařilo chlapce odtrhnout, aby mohl utéct, vojáci ho znovu chytili. Přikázali mu, aby se plazil po zemi a pokračovali v bití. Adamová tak sledovala, jak jejímu synovi rozbili hlavu a ubili ho k smrti. „Poslední slova, která jsem slyšela, byl Fayezův výkřik ‚Mami, jdi pryč‘,“ říká. Dodává, že se jí tak její syn snažil chránit.

Agentura Reuters získala svědectví desítek žen. Zastřelení svých dětí z blízkosti novinářům popsalo 36 matek. Další vyprávěly, jak byly jejich děti ubité k smrti. Vojáci také dětem podle dalších svědků podřezávali hrdla. Ve většině případů šlo o chlapce.

Systematické vraždění

Epicentrem násilných útoků proti Masalitům bylo v uplynulém roce právě město Džunajná a jeho okolí, kde se nachází vojenská základna. Tu loni paramilitární jednotky dobyly a poté začala čistka namířená proti Masalitům.

Z města uprchl například Alnour Arbar Adam Khattr s manželkou a dětmi, který popisuje, že museli lhát o svém původu, aby se jim podařilo přežít. „Boj v Džunajná měl za cíl skoncovat s kmenem Masalitů. Zničili všechny naše čtvrti, všechna místa, kde Masalité zůstávají. Teď je situace strašná. Každé ráno se vzbudíte a slyšíte o tom, jak byl někdo zabitý,“ říká z bezpečí uprchlického tábora v sousedním Čadu.

Novinářům ze zpravodajské stanice Al-Džazíra také ukázal jizvy na zádech po bití, jemuž byly nuceny přihlížet i jeho děti. Útočníci prý zbili i jeho těhotnou manželku, se slzami v očích popisuje, že vojáci zabili jeho bratrance a synovce.

„Hodně lidí z naší rodiny zemřelo. Nevíme, kdo přežil, protože (od nich) nemáme signál. Nemůžeme spolu mluvit,“ říká Hadia Ibrahim Sherfaldinová.

Etnické čistky

Podle afrikanisty Jakuba Zbýtovského z Univerzity Hradec Králové jsou etnické čistky ze strany jednotek RSF výsledkem jejich dalšího postupu v Dárfúru. Polovojenské milice zformované z arabských jednotek Džandžavíd, které v Dárfúru operují jako zásadní hráč desítky let, jsou navíc pácháním etnického násilí „proslulé“.

„V podstatě jde o arabskou čistku nearabského obyvatelstva (Masalité, Furové nebo Zaghawové), která probíhala i v první válce v Dárfúru,“ připomněl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Zbýtovský.

Pro kontext – Dárfúr byl od roku 2003 terčem brutálního tažení tehdejšího súdánského diktátora Umara Bašíra a s ním spřízněných arabských milic, včetně jednotek Džandžavíd, které útočily na místní africké obyvatelstvo. Konflikt si v několika dalších letech podle odhadů OSN vyžádal na 300 tisíc obětí a přes 2,8 milionu vysídlených, připomněla ČTK.

Podrobnosti o řízeném vraždění Masalitů přinesla loni v listopadu také organizace Human Rights Watch, když popsala příběh 45letého masalitského farmáře. Vyprávěl, jak 7. listopadu 2023 vjeli příslušníci RSF společně s arabskými milicemi do domu v táboře pro vnitřně vysídlené v Ardamatě nedaleko Džunajná, kde se schovával. Útočníci podle něj přivedli před dům sedm mužů.

„Řekli mi, abych vyšel z domu…V okamžiku, kdy jsem vyšel ven, jeden nebo dva Arabové vystřelili na sedm mužů z bezprostřední blízkosti. Okamžitě je popravili. Všichni zůstali ležet na zemi. Jeden z (útočníků) mi řekl: Vidíš, kolik jsme jich zabili? Pak mi řekli, abych opustil město,“ vzpomínal farmář.

Masakr masalitských mužů přežil Ahmat Mohamed Abubakar Mussa. Novinářům ze stanice France 24 popsal, že ho postřelili muži z RSF.

„Byl jsem postřelený v Džunajná, ale naštěstí přišli pracovníci Červeného kříže sbírat těla a našli mě. Prožil jsem několik dnů pod těly bez jídla a pití,“ vypráví. Dodává, že se podle něj jednotky RSF snaží „nahradit africké etnické skupiny těmi arabskými“. „Je to strašné, je to zločin proti lidskosti,“ dodává.

Násilí na ženách a dívkách

  • Podle lidskoprávní kanceláře OSN, která sleduje situaci v Súdánu, dochází v Dárfúru k případům, kdy jsou ženy a dívky unášeny, spoutávány a drženy v „nelidských a ponižujících otrockých podmínkách“. Jde především o oblasti, které jsou kontrolované jednotkami RSF.

RSF dlouhodobě etnické čistky, ze kterých jsou obviňovány, popírají. Uvedly to například v prohlášení pro americkou CNN loni v listopadu. Útočení na civilisty popírají také arabští kmenoví vůdci.

Obvinění z masakrů Masalitů ale padají na hlavu jednotek RSF a arabských milic dlouhodobě. V prosinci je ze „zločinů proti lidskosti a etnických čistek“ obvinily USA, jak tehdy uvedl šéf resortu zahraničí Anthony Blinken.

Reklama

Související témata:

Doporučované