Hlavní obsah

Ozonová vrstva se obnovuje. Do roku 2040 se snad zacelí nad většinou planety

Foto: studio23, Shutterstock.com

V oblastech pólů bude zacelení ozonové vrstvy podle zprávy OSN trvat déle, nad Arktidou do roku 2045, nad Antarktidou do roku 2066.

Reklama

K obnově ozonové vrstvy významně přispěl mezinárodní zákaz používání chemikálií, které ji prokazatelně poškozují.

Článek

Narušená ozonová vrstva, která chrání planetu před ultrafialovým zářením, se zaceluje. Jak vyplývá z vědecké zprávy zpracované pod záštitou OSN, tato část atmosféry se pravděpodobně nad většinou planety obnoví do roku 2040.

V oblastech pólů to bude trvat o něco déle. Nad Arktidou by se měla vrstva plně obnovit do roku 2045 a nad Antarktidou do roku 2066.

Ozonová díra kdysi platila za jednu z nejobávanějších hrozeb, jimž lidstvo čelí. K její obnově podle vědecké zprávy přispěla zejména opatření světových vlád, které postupně zakázaly používání látek poškozujících ozonovou vrstvu, píše The Guardian.

Vědci i ochránci přírody dlouhá léta vítají snahy o zacelení ozonové díry. Toto úsilí vychází především z tzv. Montrealského protokolu z roku 1987, který napomohl zákazu naprosté většiny chemikálií poškozujících ozonovou vrstvu, jako jsou např. chlor-fluorované uhlovodíky (CFC), které se používaly jako rozpouštědla a chladiva.

Mírné zlepšování stavu ozonu vědci vypozorovali už před čtyřmi lety, ale vycházeli tehdy z předběžných dat.

Jak se proměňuje planeta

Národní úřad pro letectví a vesmír zveřejnil sérii nových satelitních snímků, které ilustrují dopady klimatických změn i lidské činnosti na podobu Země během uplynulého roku.

„Čísla ukazující na zotavení jsou teď znatelně jasnější. Situace v horní stratosféře a v ozonové díře se viditelně zlepšuje,“ uvedl Paul Newman, jeden z vedoucích autorů zprávy. Podle něj se rovněž v atmosféře snížily hodnoty chemikálií požírajících ozon, píše web France24. Jedná se především o chlor a brom.

To, že hladiny těchto látek v atmosféře přestaly růst a klesají, je podle Newmana „skutečným důkazem účinnosti Montrealského protokolu“.

Podle dalšího z hlavních autorů zprávy Davida Faheyho by měla být Montrealská úmluva považována za „nejúspěšnější environmentální smlouvu v historii, která rovněž nabízí povzbuzení, že se státy světa mohou spojit a následně i jednat podle dohodnutého schématu“.

Před lety bylo možné si v obchodě běžně koupit zařízení s chladivy, která doslova požírala ozon, připomíná Fahey. Teď jsou tyto látky nejen zakázané, ale už se v domácnostech nebo autech většinou ani nenacházejí, jelikož je nahrazují čistší chemikálie.

„To, jak řešíme problém s ozonem, vytváří precedens pro opatření v oblasti klimatu. Náš úspěch při postupném vyřazování chemikálií požírajících ozon nám ukazuje, co lze a co nevyhnutelně musíme udělat: přejít od fosilních paliv k jiným alternativám, snížit množství skleníkových plynů, a omezit tak nárůst teploty,“ uvedl v prohlášení generální tajemník Světové meteorologické organizace Petteri Taalas.

Posun k obnově ozonové vrstvy však nebyl vždy hladký. Před několika lety se emise jedné ze zakázaných chemikálií, trichlorfluormethanu (CFC-11), přestaly snižovat a naopak rostly. „Černé“ emise se v té době objevovaly nad částí Číny, v současnosti jsou však zpět na přijatelných hodnotách, píše agentura AP.

Reklama

Doporučované