Hlavní obsah

Palestinci se vracejí do města Chán Júnis, zbyly z něj trosky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Děti v domě poškozeném izraelským ostřelováním ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.

Reklama

Palestinci se začali vracet do města Chán Júnis hned poté, co Izrael oznámil, že snižuje počet vojáků na jihu Pásma Gazy. Město bylo po dobu několika měsíců bombardováno. Je zcela zničené, popisují obyvatelé.

Článek

Po čtyřech měsících se začala izraelská armáda stahovat z jihu Pásma Gazy. Aktuálně tam zůstává jedna brigáda, řekl dle agentury Reuters izraelský armádní mluvčí.

Město Chán Júnis na jihu Pásma Gazy bylo bombardováno několik měsíců. Poté, co v neděli izraelská armáda oznámila, že snižuje počet svých sil v oblasti, se civilisté začali do svého města vracet. Zpravodajský server BBC zachytil výpovědi některých lidí vracejících se domů.

Najwa Ayyash řekla v pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio 4, že když přijela do města, zjistila, zda její dům ještě stojí, „ale nezbylo z něj skoro nic“. „Nejsou tam žádné schody, po kterých by se do něj dalo dostat. Mému bratrovi se podařilo vylézt nahoru a přinést nám nějaké oblečení pro mé děti,“ dodala.

Asad Abu Ghalwa zase BBC sdělil, že jeho i sousedův dům byly srovnány se zemí. „Přišli jsme zkontrolovat náš dům. Nic jsme nenašli,“ vypovídá. „Chtěl jsem jen najít místo, kde bych mohl zůstat se svou rodinou.“

Další muž, který nyní žije v Rafáhu, řekl BBC News, že je „plný naděje, protože můj soused ve stanu z Chán Júnisu se mohl vrátit domů“.

Úřady v Pásmu Gazy, které ovládá hnutí Hamás, v neděli oznámily, že za půl roku konfliktu s izraelskou armádou v oblasti zahynulo více než 33 tisíc Palestinců, necelých 76 tisíc lidí bylo zraněno. Izraelská armáda do oblasti vstoupila v reakci na teroristický útok ozbrojenců Hamásu a dalších palestinských organizací, který si na jihu Izraele vyžádal téměř 1200 obětí, zhruba 250 osob zavlekli teroristé na palestinské území.

Reklama

Doporučované