Hlavní obsah

Panika, trosky a kouř. Reportéři popisují, jak to vypadá v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Sobotní obrázek z Chán Júnisu v Gaze, odkud popisuje dění reportér BBC.

Reklama

Po „rozšíření pozemní operace“, kterou začala izraelská armáda v pátek večer, je oblast Gazy prakticky odříznuta od světa. O tom, jak situace v regionu vypadá, se daří informovat jen některým novinářům.

Článek

„Bylo vidět obrovské plameny stoupající k nebi - zdálo se, že používají různé typy bomb,“ popisuje noc z pátku na sobotu korespondent webu BBC Rushdi Abualouf, který dopoledne jako jeden z mála stále informoval o dění v Gaze. „Ve zdejší nemocnici mi řidiči sanitek řekli, že se nemohou s nikým domluvit, a tak jen jezdí směrem k výbuchům. Bombardování na severu Pásma Gazy bylo v takovém rozsahu, jaký jsme ještě neviděli,“ reportoval z místa Abualouf. Pro situaci v oblasti má slova „totální chaos“ nebo „strach“. Panika se podle něho šíří i v místech, kde bylo bombardování menší.

Tamní lidé se totiž snažili spojit se svými rodinnými příslušníky v jiných oblastech, avšak nedařilo se to, protože mobilní telefonní služby jsou v oblasti zcela nefunkční.

Rushdi Abualouf se v čase „rozšířené operace“ nachází ve městě ​Chán Júnis na jihu regionu. Líčí, že komunikovat není možné nejen mezi přibuznými, ale ani s úřady či s nemocnicemi.

Kamery na kopci

Řada novinářů, kteří nejsou přímo v místě dění, situaci pozoruje z města Sderot ležícího jen kousek od hranic se severem Gazy. Podle další korespondentky BBC Lucy Williamsonové jsou na tamním kopci shromážděny televizní kamery a zpoza hraniční linie je slyšet kulometná palba a výbuchy.

Poblíž hranice Pásma Gazy se nachází například i tým americké stanice CNN, který informace o válečném hluku Williamsonové jen potvrzuje. Z oblasti prý novináři pozorují stoupající dým a některé z výbuchů jsou tak silné, že jejich dopad je fyzicky cítit i v místě, kde se tým americké stanice nachází.

CNN už ovšem přinesla svědectví i z města Gaza, kde se lidé v sobotu ráno shromáždili v tamní nemocnici, aby truchlili za své blízké, kteří zahynuli během noci plné náletů. Video z objektu, které novináři pořídili, ukazuje několik těl, včetně dětí, zahalených látkou.

Sobotní události v Pásmu Gazy

Izraelská armáda „rozšířila pozemní operace“ v Pásmu Gazy, v sobotu to potvrdil náčelník generálního štábu. Izrael také oznámil, že jeho síly zabily další velitele hnutí Hamás.

Postupně se začínají objevovat i fotografie mapující devastaci, kterou izraelské nálety způsobily. Například fotograf tiskové agentury AFP již zveřejnil záběry z tábora Al-Šatí, na kterých jsou vidět zničené budovy a obrovské hromady trosek, které se lidé snaží odklidit.

„Stovky budov a domů byly zcela zničeny a tisíce dalších domů byly poškozeny,“ uvedl již pro agenturu AFP Mahmúd Bassal z civilní obrany v Gaze, kterou ovládá radikální hnutí Hamás. Intenzivní noční bombardování podle něj „zcela změnilo krajinu Gazy a severních oblastí pásma“.

Podle pozorovatelů by v Gaze mohlo jít o postupný začátek očekávané pozemní invaze, Izrael to ale zatím nepotvrdil. „Lidé se velmi bojí toho, co přijde a jestli izraelské tanky začnou postupovat do některých částí Pásma Gazy,“ hlásil dopoledne z místa už citovaný reportér Abualouf z BBC.

Navzdory technickým potížím se mu o něco později mělo podařit získat informace od lidí z různých částí regionu, kde Izrael rozšiřuje svou pozemní operaci. Ti si prý zatím žádných izraelských tanků v blízkosti obydlených oblastí Gazy nejsou vědomi.

Reklama

Doporučované