Hlavní obsah

Papež František má za sebou operaci kýly. Proběhla bez komplikací

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Papež František v roce 2021 během návštěvy Slovenska.

Reklama

aktualizováno •

Papež František dlouhodobě trpí potížemi se střevy, v minulosti mu lékaři část tlustého střeva odebrali.

Článek

Papež František ve středu odpoledne podstoupil operaci kýly, informoval Vatikán. Dodal, že trvala tři hodiny a obešla se bez komplikací.

Operaci vedl profesor Sergio Alfieri. Papeže operoval už podruhé. Poprvé před dvěma lety, kdy papež podstoupil plánovanou operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni dříve oznámil, že papež odjel po dopolední generální audienci do římské nemocnice Gemelli, kde se pod kompletní narkózou podrobí operaci břicha a zůstane hospitalizovaný několik dní.

Podle agentury ANSA papež až do 18. června zrušil svůj program a bude se věnovat rekonvalescenci.

Potíže se střevy trápí papeže Františka dlouhodobě. Dnes šestaosmdesátiletý Svatý otec kvůli nim strávil v červenci 2021 v nemocnici Gemelli deset dní. Lékaři mu tehdy při operaci odebrali 33 centimetrů tlustého střeva.

Krátce nato František oznámil, že se plně zotavil a může normálně jíst. Letos v lednu ale v rozhovoru pro agenturu AP řekl, že se mu „vrátila“ divertikulóza neboli vyboulení střevní stěny.

Papež má také potíže s kolenem, a je proto často odkázán na invalidní vozík nebo chodí o holi. Bolesti, kterými trpí, mu čas od času znepříjemňují jeho povinnosti a některé z nich je dokonce nucen rušit.

Koncem března strávil několik dní v nemocnici se zánětem průdušek.

S jeho potížemi mu pomáhá celý tým odborníků. Mezi nimi je i José María Villalón, odborník na sportovní medicínu a hlavní lékař madridského fotbalového týmu Atlético de Madrid. V listopadu o tom informovala Katolická tisková agentura.

Villalón v rozhovoru pro rozhlasovou stanici španělské biskupské konference COPE popsal, jaké to je léčit hlavu katolické církve. Papež František je podle něj „velmi milým a velmi tvrdohlavým pacientem v tom smyslu, že existují chirurgické zákroky, které nechce“. „Musíme mu nabízet konzervativnější zákroky, aby s nimi souhlasil,“ dodává.

Papež František v prosinci oslavil 86. narozeniny, a překonal tak věk, ve kterém rezignoval jeho předchůdce Benedikt XVI. v roce 2013. Předchozí papež Jan Pavel II. zemřel ve věku 84 let. V březnu to bylo deset let od okamžiku, kdy František usedl na papežský stolec.

Reklama

Související témata:

Doporučované