Hlavní obsah

Vatikán tlumí obavy o papežovo zdraví, zápal plic nemá

Foto: Alessandra Benedetti - Corbis, Getty Images

Papež František na aktuálním snímku z Vatikánu.

Reklama

aktualizováno •

V neděli pronesl František tradiční polední modlitbu jen v televizi a s infuzí v ruce. Sám se přitom zmínil o zápalu plic.

Článek

Papež František v neděli nepronesl polední modlitbu Anděl Páně z okna své pracovny na Svatopetrském náměstí jako obvykle, ale vystoupil jen v televizním přenosu. Zdůvodnil to „problémy se zápalem plic“. Když při vysvětlování zvedl pravou ruku ke své levé plíci, bylo vidět, že v ní má zavedenou infuzi.

V pondělí však tiskový úřad Vatikánu zdůraznil, že víkendové vyšetření na tomografu vyloučilo klasický zápal plic (pneumonii). Papež podle upřesněné informace sice trpí „plicním zánětem“, je ale bez teplot a zotavuje se.

„Papežův stav je dobrý a stabilní. Nemá horečku a jeho dýchání se zřetelně zlepšuje,“ uvedl vatikánský mluvčí Matteo Bruni.

Pro šestaosmdesátiletého Františka jsou infekce dýchacího ústrojí rizikové nejen vzhledem k jeho vyššímu věku, ale i v důsledku toho, že mu v mládí vyoperovali část plíce.

V nedělním televizním vystoupení se papež omezil jen na samotnou krátkou modlitbu. Doprovodný projev nechal přečíst italského kněze Paola Braidu, který mu často připravuje texty. Přes svého pobočníka papež zároveň vzkázal, že stále počítá s cestou na klimatický summit OSN v Dubaji 1. prosince.

V letošním roce byl František už dvakrát hospitalizován. V dubnu ho převezli do nemocnice Gemelli poté, co se u něj při generální audienci projevily problémy s dýcháním. Vyšetření ukázalo, že má zánět průdušek. Papež dostal infuzi s antibiotiky a v nemocnici strávil tři dny.

V červnu skončil v nemocnici znovu kvůli operaci břišní kýly. Kromě toho František trpí dalšími neduhy, jako je ischias nebo problémy s kolenem.

Aktualizace: Doplnili jsme upřesňující informace Vatikánu o papežově diagnóze.

Reklama

Doporučované