Hlavní obsah

Pásmo Gazy čelí silnému ostřelování, Izrael v noci rozšíří pozemní akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V oblasti nefunguje internet ani signál. Podle mluvčího izraelské armády v noci dojde k rozšíření pozemních výpadů do Pásma Gazy.

Článek

Palestinské Pásmo Gazy v pátek večer čelilo největšímu izraelskému ostřelování od 7. října, informovala agentura AFP.

V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Silné ostřelování směřovalo i z Pásma Gazy na Izrael, kde zněly v mnoha místech sirény, napsal server The Times of Israel.

Mluvčí izraelské armády oznámil, že v noci armáda rozšíří pozemní výpady do Pásma Gazy, kam pronikla na několik hodin i v noci na dnešek. Už mnoho dní se spekuluje o zahájení rozsáhlé izraelské pozemní ofenzivy do Pásma Gazy. Vysoký představitel Hamásu podle AFP řekl, že hnutí je připraveno pozemní ofenzivě čelit.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v pátek večer řekl, že armáda v noci rozšíří své pozemní akce v Pásmu Gazy. Znovu vyzval obyvatele města Gaza, které leží na severu, aby se přemístili na jih oblasti. Tam už se v předchozích dnech přesunuly statisíce Palestinců, i jih pásma ale izraelská armáda ostřeluje.

Izrael zahájil bombardování Pásma Gazy 7. října po brutálním a rozsáhlém útoku hnutí Hamás na Izrael, které v pásmu vládne.

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

Člen vedení Hamásu Izzat Rišk v pátek na telegramu podle AFP uvedl, že hnutí je připraveno případné pozemní izraelské ofenzivě čelit.

„Pokud se Netanjahu rozhodne dnes večer vstoupit do Gazy, odpor je připraven,“ uvedl Rišk a dodal, že „gazánská země pohltí zbytky“ izraelských vojáků.

Hamás ve stejný den podle AFP rovněž v prohlášení vyzval svět, aby se okamžitě zasadil o ukončení izraelského bombardování. „Žádáme arabské a muslimské země a mezinárodní společenství, aby převzaly odpovědnost a okamžitě se zasadily o ukončení zločinů a masakrování našeho lidu,“ cituje z komuniké AFP.

Zesílené ostřelování

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí v pátek na sociální síti X dokonce bez dalších podrobností či důkazů uvedl, že očekávaná pozemní ofenziva už začala.

„Izrael právě zahájil pozemní ofenzivu proti Gaze,“ napsal. „Výsledkem bude humanitární katastrofa epických rozměrů trvající roky,“ dodal šéf jordánské diplomacie.

Hamás podle AFP uvedl, že vypálil na Izrael „salvu raket“ v reakci na intenzivní izraelské bombardování na severu Pásma Gazy. Toto ostřelování Hamás označil za „bezprecedentní“ od začátku války. Armádní mluvčí Hagari následně potvrdil, že izraelské síly „významným způsobem“ zesílily ostřelování města Gazy a jeho okolí, uvedla AFP.

Palestinská telekomunikační společnost podle agentury Reuters a AP uvedla, že v Pásmu Gazy je přerušen internet i mobilní telefonické spojení kvůli těžkému ostřelování.

„Jsme zcela odstřiženi od spojení… mezi oblastmi v Pásmu Gazy i se světem. Spojení nefunguje v téměř celém Pásmu Gazy,“ uvedla reportérka televize Al-Džazíra. „I místní rozhlas je přerušován izraelskou armádou… která místním lidem stále posílá varování,“ dodala reportérka, která je v centrální části Pásma Gazy.

Z Pásma Gazy byly podle izraelských médií rakety odpáleny směrem na Tel Aviv, střední Izrael a sever okupovaného Západního břehu Jordánu. Reportér agentury AFP slyšel hlasité exploze v oblasti Rámaláhu.

Jak se žije v Pásmu Gazy

V Pásmu Gazy žijí více než dva miliony lidí. Už před válkou, kterou spustil 7. října útok teroristů z Hamásu na Izrael, oblast do značné míry spoléhala na mezinárodní a humanitární pomoc. Teď se situace ještě zhoršila.

Reklama

Doporučované