Hlavní obsah

Pavel varuje před uspěchanou ofenzivou. Ukrajinci zase mírní očekávání

Foto: Profimedia.cz

Prezident Petr Pavel na návštěvě Kyjeva.

Reklama

Český prezident varuje Ukrajince před uspěchanou ofenzivou, zatímco představitelé Kyjeva vysílají rozporuplné zprávy. Jedni se snaží mírnit očekávání spojenců, další už předvídají ruskou paniku.

Článek

Prezident Petr Pavel varoval ukrajinské vedení před uspěcháním chystané protiofenzivy. Pokud útok selže, bude to pro Kyjev pohroma a další možnost se už podle něj letos nenaskytne.

„Pro Ukrajinu by bylo nesmírně škodlivé, kdyby tato protiofenziva selhala, protože už nebudou mít další šanci, alespoň ne v tomto roce,“ uvedl český prezident v rozhovoru, který poskytl v rámci své cesty na korunovaci krále Karla III. do Londýna, píše britský The Guardian.

Uspěchání protiofenzivy by podle něj vedlo ke „strašlivým ztrátám“ a neúspěchu, který si Ukrajina nemůže dovolit. Při své nedávné cestě na Ukrajinu proto apeloval na tamní představitele, aby se nenechali „zatlačit do rychlejšího tempa dříve, než budou plně připraveni“, a to jen kvůli tomu, aby před spojenci vykázali nějaké výsledky.

A právě vrcholní ukrajinští představitelé, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, se snaží v poslední době mírnit očekávání v obavách, že výsledek protiofenzivy nemusí splnit očekávání jejich spojenců, všímá si deník The Washington Post.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov minulý týden v rozhovoru pro tento americký list řekl, že „očekávání od naší protiofenzivní operace jsou ve světě přeceňována“. „Většina lidí čeká něco velkého,“ uvedl, což by však podle jeho názoru mohlo vést k „emocionálnímu zklamání“.

Více o situaci v Záporoží

O možnosti, že Ukrajina další protiofenzivu zahájí v Záporožské oblasti, se otevřeně mluví už několik měsíců. Rusové zřejmě i proto na jihu Ukrajiny budují rozsáhlou síť zákopů. A teď zahájili evakuaci oblastí v blízkosti fronty.

V ideálním případě, jak řekl Reznikov, by protiofenziva nejen vedla k osvobození vesnic a měst, ale také „přerušila logistické řetězce ruských jednotek“ a „snížila jejich útočné schopnosti“.

„Věřím, že čím více vítězství získáme na bitevním poli, tím více lidí nám bude věřit, což znamená, že dostaneme více pomoci,“ prohlásil pro změnu prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělním rozhovoru pro tento americký deník.

Zelenskyj také řekl, že Ukrajina bude připravena zahájit protiofenzivu, „jakmile obdrží zbraně, na kterých se dohodla se svými partnery“.

Moment překvapení

Český prezident při nedávných setkáních v Kyjevě s prezidentem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem upozornil, že Ukrajinci již nedisponují momentem překvapení, který loni pomohl úspěšným protiútokům v Charkovské a Chersonské oblasti.

Podle Pavla si v Kyjevě uvědomují, že ve schopnostech Ukrajiny provést úspěšnou ofenzivu s cílem vytlačit ruské síly z okupovaného území zůstávají mezery. Zapotřebí je především více munice, což potvrdil i ukrajinský prezident.

Kontrastně vedle zmíněných prohlášení působí nedělní vyjádření náměstka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Havrylova. Podle něj bude Rusko„panikařit“ v okamžiku, kdy Ukrajina zahájí svou protiofenzivu.

„Až zahájíme naši ofenzivu – a nezáleží na tom kdy a kde – Rusko bude panikařit, uvidíte velkou paniku. Stále nechápou, že jejich propaganda prezentuje falešný obraz toho, co se skutečně děje na zemi, “ řekl Havrylov v rozhovoru pro britský list The Independent.

Havrylov dodal, že udržení východního města Bachmut bylo klíčovým prvkem ukrajinských příprav na protiofenzivu. Právě bránění bachmutské „pevnosti“ podle něj ukázalo, že ruská válečná mašinérie již nemá takové kvality jako před rokem.

„Mohu jen říci, že děláme vše pro to, abychom válku ukončili co nejrychleji… Opravdu bych si přál, aby rok 2023 byl rokem vítězství,“ dodal Havrylov.

O ruských obavách z chystaného ukrajinského protiútoku svědčí také nedávné rozhodnutí okupační správy evakuovat obyvatele z obcí nacházejících se na frontové linii na severozápadě Ruskem kontrolovaných částí Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny.

Evakuace platí například pro ukrajinské město Enerhodar na břehu Kachovské přehrady, kde stojí Záporožská jaderná elektrárna, kterou v současnosti okupují ruské jednotky. Před válkou mělo více než 50 tisíc obyvatel. Evakuace se ale týká také menších měst a vesnic.

Reklama

Doporučované