Hlavní obsah

Izraelský armádní pes natočil omylem zabité rukojmí pár dní před smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče Alona Šamrice, jednoho z rukojmích držených v Pásmu Gazy, kterého omylem zabili izraelští vojáci, na pohřbu svého syna. Vpravo matka Dikla, vlevo otec Avi.

Reklama

Zdá se, že chybělo málo a trojice izraelských mladíků zastřelená omylem izraelskými vojáky mohla být zachráněna. Armáda získala potřebné informace k jejich záchraně, ale nestihla je vyzvednout a zanalyzovat.

Článek

Kamera na izraelském vojenském psu jen pět dní před jejich smrtí zachytila hlasy trojice izraelských rukojmích, které omylem zabila izraelská armáda (IDF). Záznam vznikl 10. prosince během přestřelky mezi vojáky a teroristy z palestinské organizace Hamás v Pásmu Gazy. Oznámila to izraelská armáda.

K potyčce došlo v blízkosti místa, kde teroristé trojici zadržovali. Izraelská armáda se domnívá, že právě díky střetu dokázali Jotam Chajm (28), Alon Šamric (26) a Samer Talalka (25) utéct ze zajetí.

Izraelský server Jerusalem Post (JP) popisuje, jak se všechno seběhlo. Na místo podle něj nejdřív dorazil pes s kamerou, kterého ale teroristé z Hamásu ho zastřelili. Tím se však zároveň prozradili, a tak proti nim vyrazili izraelští vojáci.

Ti útočníky zastřelili, a pak pokračovali v boji s dalšími teroristy. V souladu s předpisy se nestarali o tělo zabitého psa. Kamera, která na něm zůstala, ale fungovala dál.

„(Na záznamu) můžete slyšet hlasy, a když jsme ten klip analyzovali, zjistili jsme, že na nahrávce jsou slyšet tři rukojmí. Hlasově jsme je plně identifikovali,“ prohlásil ve středu podle americké CNN na pravidelném brífinku mluvčí IDF Daniel Hagari. Neupřesnil, co trojice mužů říkala.

O incidentu podrobně

Investigace izraelského serveru 972Magazine ukázala, že nechtěné zabití tří rukojmích Hamásu izraelskou armádou ovlivnil nedostatek zpravodajských informací i priority armády.

Kamera podle JP zachytila útěk izraelských rukojmích. Armáda se ale k přístroji dostala až v pondělí 18. prosince, tedy tři dny poté, co jiná jednotka trojici mužů zastřelila, protože je považovala za palestinské teroristy. Další čas zabrala analýza záznamu.

Členové jednotky, která zabila jejich věznitele, si prý zpětně uvědomili, že na místě možná zaslechli hebrejské výkřiky „zachraňte nás“ a „rukojmí“, ale považovali je za pokus Hamásu odvést jejich pozornost. Podobné lsti podle JP teroristé během války v Pásmu Gazy používají běžně.

Vše se stalo asi kilometr od místa, kde trojice mužů nakonec zemřela. Podle dosavadního vyšetřování, z něhož unikají zprávy do izraelských médií, Chajm, Šamric a Talalka v osudnou chvíli stáli polonazí v blízkosti budovy s nasprejovanými nápisy „Pomoc“ a „SOS“. Vojáci jeden takový nápis objevili už tři dny před tragédií, píše JP, ale považovali ho za past nalíčenou Hamásem.

Podrobnosti o celém incidentu a izraelské reakce jsme popisovali v tomto článku.

Otec jednoho ze zabitých Izraelců Avi Šamric v rozhovoru pro izraelskou stanici Channel 13 vyjádřil hlubokou frustraci z toho, že armáda byla tak blízko záchraně jeho syna. „Ukazuje to, jak velký přehmat to je… Někdo tu něco podělal, a to hodně,“ prohlásil.

Podle něj měli vojáci dostat fotografie rukojmích, aby je poznali. Zároveň ale uznává, že jednotky v terénu jsou ve složité situaci a Hamás se je snaží zmást.

Matka dalšího zemřelého Iris Chajmová pak podle CNN poslala vzkaz jednotce, která zabila jejího syna, aby je ujistila, že je z ničeho neviní. „Chtěla jsem vám říct, že vás všechny miluju a na dálku vás objímám. Vím, že vše, co se stalo, vůbec není vaše vina, není to ničí vina –⁠ kromě Hamásu. Kéž jsou jeho jméno a památka vymazány z povrchu zemského.“

Armáda ale oznámila, že vojáci z jednotky během incidentu porušili předpisy a budou čelit disciplinárnímu řízení.

Reklama

Doporučované