Hlavní obsah

Co vedlo k zastřelení třech rukojmích izraelskou armádou

Foto: Profimedia.cz

Alon Šamric a Jotam Chajm, dva z trojice rukojmích držených v Gaze, které nedopatřením zastřelili izraelští vojáci.

Reklama

Investigace izraelského serveru 972Magazine ukázala, že nechtěné zabití tří rukojmích Hamásu izraelskou armádou ovlivnil nedostatek zpravodajských informací i priority armády.

Článek

Izrael je v šoku po nešťastném incidentu, při němž vojáci omylem zastřelili tři rukojmí v Pásmu Gazy (psali jsme zde). Muži unesení teroristy z organizace Hamás Jotam Chajm (28), Alon Šamric (26) a Samer Talalka (25) přišli o život následkem izraelské palby, přestože drželi v rukách tyč s bílou vlajkou.

K události se o víkendu vyjádřil šéf izraelské armády Herzi Halevi: „Tři jednotlivci se rozhodli přiblížit k jednotkám IDF (Izraelské obranné síly, pozn. red.), plně si vědomi neoddělitelných rizik. Ve snaze zmírnit tato rizika se svlékli, aby ukázali, že jsou neozbrojení, a mávali bílou látkou na tyči, aby se identifikovali, a dokonce křičeli hebrejsky pomoc,“ řekl.

Armáda také v neděli zveřejnila snímky bílé látky, na níž rukojmí napsali pomocí zbytků jídla nápisy „pomoc“, „SOS“, „tři rukojmí“. Zatímco dva z rukojmích byli zastřeleni hned, třetí muž se stihl ještě schovat v dočasném úkrytu, z něhož volal na vojáky hebrejsky o pomoc. Když ale vyšel, byl rovněž zastřelen.

„Po důkladném prohledání prostor se ukázalo, že tři rukojmí strávili nějaký čas na místě, kde byly tyto znaky nalezeny. IDF informovala rodiny o aktuálních zjištěních,“ píše se v prohlášení izraelské armády.

„Pokud Gazané přijdou s bílou vlajkou, aby se vzdali, zahájíme palbu? Ne, nezahájíme. To není chování IDF,“ řekl v neděli vojákům Halevi citovaný serverem Ynetnews. Dodal, že s dotyčnými vojáky ještě nemluvil, ale je přesvědčený o jejich dobrých úmyslech.

Podívejte se do tunelu Hamásu

Izraelská rmáda zveřejnila záběry největšího tunelu v Pásmu Gazy:

„Vojáci a velitelé v Pásmu Gazy nechtějí nic víc než zachránit rukojmí živé. V tomto případě se nám to nepodařilo,“ prohlásil Halevi.

Investigace izraelských serverů 972Magazine a Local Call ale ukazuje něco jiného –⁠ izraelské vedení podle něj odsunulo otázku bezpečnosti rukojmích až za své vojenské a politické cíle. A to navzdory hněvu rodin unesených i pochybám mnohých vojáků.

Bombardování bez informací o poloze rukojmích

Zpravodajské zdroje investigativcům pod podmínkou anonymity sdělily, že zejména na začátku války probíhalo silné bombardování Gazy, aniž by armáda měla jasnou představu o tom, kde Hamás skrývá většinu z asi 240 rukojmích. I proto mluvil americký prezident Joe Biden o „nerozlišujícím bombardování Gazy“.

Svědectví těch, kteří byli propuštěni v rámci listopadového příměří výměnou za palestinské vězně, pak hovoří o tom, že největší obavy měli rukojmí právě z izraelských náletů. Mnozí z nich totiž nebyli drženi v tunelech, jak tvrdilo izraelské vedení, ale v bytech na povrchu.

„IDF rozsáhle ostřelovala, zničila polovinu Gazy, a přitom měla málo informací,“ řekl investigativcům jeden ze zdrojů. Vojáci by podle něj samozřejmě nezabili rukojmí záměrně, kdyby věděli, ve které budově jsou, ale „přesto provedli tisíce úderů s vědomím, že rukojmím může být ublíženo“.

„Vládní úředníci nám nejprve objasnili, že rukojmí jsou v tunelech, a proto je armádní bombardování nezasáhne,“ řekla Noam Damová, jejíž tři příbuzní byli 7. října uneseni.

„Když byli rukojmí propuštěni, uvědomili jsme si, že mnozí z nich byli nad zemí, v domech (běžných) lidí. Vláda nám neustále tvrdila, že vědí, kde jsou a že neudělají nic, co by je ohrozilo, že vše je pod kontrolou. Ale jakmile se odtamtud dostali, tyto řeči se ukázaly jako lži,“ vypověděla Damová. Podle ní už některá rukojmí izraelská střelba zasáhla.

Zpravodajské zdroje také informovaly o sexuálním zneužití některých izraelských žen, které jsou stále v zajetí Hamásu. Jejich osvobození je prý s přibývajícím časem stále méně pravděpodobné a jedinou šancí je uzavřít další dohodu s Hamásem, podobnou té z listopadu.

Na vládu Benjamina Netanjahua v tomto směru tlačí i izraelská veřejnost, důkazem toho je i sobotní demonstrace v Tel Avivu. „Varovali jsme, že boje mohou ohrozit rukojmí. Bohužel jsme měli pravdu,“ řekl na ní jeden z propuštěných rukojmích. Kromě příměří a propuštění rukojmí žádali demonstranti i rezignaci premiéra Netanjahua.

Izraelská armáda v reakci na nešťastný incident vojákům vzkázala, aby byli opatrnější. „Řekli jsme našim vojákům, aby byli obzvlášť ostražití a provedli ještě jednu bezpečnostní kontrolu, než se vypořádají s jakoukoli hrozbou, které na bojišti čelí,“ řekl mluvčí Jonathan Conricus. Dodal, že izraelské jednotky čelí „velmi náročnému prostředí“.

Izraelská armáda v pátek informovala, že se Hamás pokusil použít panenky a batohy s reproduktory hrajícími zvuky pláče nebo dětí mluvících hebrejsky, aby nalákal izraelské vojáky do pasti, píše americká stanice CNN.

Reklama

Doporučované