Hlavní obsah

Píše pro Kyiv Independent. Popisuje, jak válka změnila pohled Ukrajiny na Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Reklama

Od Fialovy cesty do Kyjeva patří Praha mezi nejspolehlivější spojence Ukrajiny, říká Martin Fornůsek, český novinář pracující pro respektovaný ukrajinský server. Dřívější výroky Miloše Zemana nám podle něj dobré jméno nedělaly.

Článek

Absolvent Masarykovy univerzity v Brně Martin Fornůsek sbíral zkušenosti v mediální sekci organizace Člověk v tísni, tři roky pracoval ve společnosti Newsmatics a jako dopisovatel serveru Euromaidan Press. Od letošního května působí na ukrajinském serveru Kyiv Independent, který patří k nejvyhledávanějším zdrojům původních informací.

Jak moc sledují návštěvu Volodymyra Zelenského v Praze ukrajinská média i samotní Ukrajinci?

Je to pro ně důležitá událost, ve spojitosti s nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu je pro Ukrajince důležitá každá návštěva členské země. Ukrajinci ji proto sledují, od summitu mají vysoké očekávání, ale zároveň panuje určitá skepse v tom, zda se jim podaří dosáhnout maximálních výsledků, tedy jasné pozvánky do Aliance.

Česká republika je pro ně spolehlivý spojenec, Ukrajinci skrze poskytovanou pomoc i vyjádření českých představitelů vědí, že je tam jasná podpora. Ostatně i prezident Zelenskyj během tiskové konference řekl, že je to jako návštěva přátel, od kterých vědí, co mají očekávat a na které se mohou spolehnout.

Myslím ale, že mnohem větší mediální zájem bude o návštěvu Turecka. I proto, že Turecko je větší hráč a angažuje se na Ukrajině dlouhodobě a rádo hraje roli jazýčku na vahách. (Proč je turecká mise důležitá, jsme popsali třeba zde, pozn. red.)

Premiér Fiala byl ve skupině prvních státníků, kteří zavítali během války do Kyjeva. Vnímají i tohle obyčejní Ukrajinci?

Ano. Z osobní zkušenosti můžu říci, že se vnímání České republiky od začátku války velice proměnilo. Role prezidenta hraje v očích Ukrajinců velmi vysokou roli a dříve nás Ukrajinci často vnímali přes výroky Miloše Zemana, což nás ukazovalo v méně pozitivním světle.

Od návštěvy Petra Fialy jsme se ale v očích Ukrajinců zařadili do bloku, kam patří Polsko nebo Pobaltské státy, zkrátka ti nejspolehlivější spojenci.

Foto: Archiv Martina Fornůska

Martin Fornůsek.

Jak je zajištěno mediální pokrytí cest prezidenta Zelenského? Bere s sebou novináře, nebo se musíte spoléhat na oficiální zdroje?

Co se týče nás, my se musíme spolehnout na oficiální zdroje. Všiml jsem si ale, že na včerejší tiskové konferenci byl korespondent z tiskové agentury Ukrinfom, takže nějaké primární zdroje ukrajinská média mají.

Jak na vás osobně, jako na českého novináře pracujícího pro ukrajinské médium, Ukrajinci reagují? Myslíte, že by reagovali jinak, kdybyste byl, řekněme, Němec nebo Brit?

Těžko to srovnávat, ale určitě se setkávám hlavně s pozitivními reakcemi, když řeknu, že jsem Čech. Pravda, občas cítím trochu zklamání z toho, že nejsem Brit, protože Britové mají teď na Ukrajině velice dobrou reputaci.

Kyiv Independent je jedno z nejsledovanějších ukrajinských médií. Jak jste se k práci pro něj dostal?

Od roku 2021 jsem psal pro jiné nezávislé médium Euromaidan Press. Kyiv Independent začal i díky většímu zájmu o dění na Ukrajině růst a rozšiřovat svůj tým. Narazil jsem na nabídku na pracovní pozici, zkusil jsem to a od května tam pracuji na plný úvazek.

Zelenskyj v Praze

Reklama

Doporučované