Hlavní obsah

Přehledně: Jak se vyznat v platbách do zahraničí

Foto: Shutterstock.com/TippaPatt

Ilustrační foto.

Reklama

Chcete si koupit něco ze zahraničí, ale nevyznáte se v tom, jak danou věc zaplatit? Co znamenají kódy IBAN a SWIFT a kde je najít? SZ Byznys přináší přehled o zahraničních platbách.

Článek

IBAN

IBAN, zkratka pro International Bank Account Number. O co jde? Je to naprosto jednoduché. Jde o číslo vašeho účtu, které slouží pro mezinárodní platební styk.

Formát IBAN obsahuje jak číslo vašeho účtu, tak kód banky a identifikaci země. Maximálně může mít 34 znaků, české účty mají IBAN 24místný. Elektronická varianta je bez mezer, písemná s mezerou. První dva znaky jsou pro české banky písmena CZ, následující dvě jsou kontrolní kód a zbylých dvacet čísel je číslo vašeho účtu a kód banky.

IBAN najdete na jakémkoliv vyúčtování. Kód najdete v horní části výpisu, u informací o účtu. Pokud vám papírové vyúčtování nechodí, IBAN snadno najdete v internetovém bankovnictví znovu v přehledu svého účtu.

Kód IBAN budete potřebovat pro jakékoliv platby do zahraničí, nebo pokud vám naopak někdo ze zahraničí posílá peníze. Bez něj se neobejdete.

SWIFT

Na podobném principu jako IBAN funguje také SWIFT (Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication) kód. Stejně jako u IBAN jde o kód, který slouží pro vaši identifikaci v mezinárodním platebním styku.

SWIFT má osm až jedenáct znaků a obsahuje kód banky, země, regionu a další tři číslice. Každá banka má kód jiný, na rozdíl od IBAN ve SWIFT kódu nenajdete číslo svého účtu. Slouží totiž hlavně k identifikaci banky.

I tento kód najdete ve svém internetovém bankovnictví, případně na pravidelném výpisu z účtu. Pro svou komunikaci ho potřebují banky, které ho využívají pro vzájemnou komunikaci a transakce

Někdy se můžeme setkat také s označením SWIFT/BIC, případně jen BIC. Jde o stejný kód. Kompletní přehled těchto kódů je k dispozici na webu České národní banky.

SEPA

Pokud už jste našli svůj IBAN i SWIFT, můžete se vrhnout na zahraniční platby.

Nejčastěji se setkáte s takzvanou SEPA platbou, někdy je nazývána také jako Europlatba. SEPA (neboli Single Euro Payments Area) je platba v eurech v rámci takzvaného SEPA prostoru. Do něj patří všechny země Evropské unie, ale také například Švýcarsko, Island, Velká Británie nebo Norsko. Kompletní seznam zemí je dostupný na interaktivní mapě Evropské centrální banky.

Hlavní výhodou SEPA platby je, že není drahá. Dříve si za ni banky účtovaly i více než jednu či dvě stovky, dnes vyjde nanejvýš na pár korun. Většina bank si za SEPA platby neúčtuje vůbec nic.

Před samotným odesláním peněz si však u své banky raději zjistěte, jestli přeci jen nebudete muset uhradit nějaký poplatek. Nejčastěji je odeslání přes internetové bankovnictví zdarma, na přepážce s poplatkem.

A jak na samotnou SEPA platbu? Je to velmi jednoduché, v příkazu k úhradě stačí zvolit zahraniční platbu. Poté budete potřebovat IBAN a SWIFT kód účtu, na který chcete peníze poslat. A už můžete pokračovat jako při klasických tuzemských úhradách. Pokud banka účtu, na který posíláte peníze, přijímá SEPA platby, máte hotovo.

Peníze by se na protiúčtu měly objevit do jednoho až tří pracovních dnů.

Další zahraniční platby

Pokud musíte poslat peníze mimo Evropský hospodářský prostor, a nevyužijete tak SEPA platbu, budete muset počítat s poplatky. Ty se velmi liší podle jednotlivých bank a oblastí, do kterých peníze míří.

Zvolit si však můžete tři typy poplatkových dispozic. Tedy to, jak si poplatky, které ze zahraničních plateb plynou, rozdělíte.

Poplatkové dispozice

SHA: Poplatky platí každá strana své bance.

BEN: Všechny poplatky platí příjemce platby.

OUR: Všechny poplatky platí odesílatel platby.

Při ostatních platbách do zahraničí počítejte se zaúčtováním nejdříve mezi třemi a desíti pracovními dny.

Reklama

Související témata:
Zahraniční platby

Doporučované