Hlavní obsah

Po střelbě na škole v USA obvinili i rodiče útočníka

Foto: Profimedia.cz

James Crumbley a Jennifer Crumbleyová, rodiče 15letého Ethana.

Reklama

Rodiče 15letého Ethana Crumbleyho, kterého policie považuje za pachatele smrtící úterní střelby na střední škole v americkém státě Michigan, čelí obviněním ze čtyřnásobného neúmyslného zabití.

Článek

Okresní prokuratura v pátek oznámila stíhání Jamese a Jennifer Crumbleyových, jejichž chování bylo podle prokurátorky Karen McDonaldové horší než pouhá nedbalost. Dvojici se nepodařilo ihned zadržet, úřady po ní pátrají.

Kvůli úterní střelbě na škole v obci Oxford severně od Detroitu přišli o život čtyři studenti, dalších sedm lidí utrpělo zranění. Strážníci na místě zadrželi údajného pachatele, který na školu také docházel. Následně byl obviněn ze čtyřnásobné vraždy, terorismu a dalších trestných činů, stíhán je jako dospělý.

Podle agentury Reuters se nestává často, aby byli v souvislosti s útoky mladých střelců na amerických školách obviněni i rodiče. Úřady v Michiganu se ale touto cestou vydaly ve světle zjištění o počínání Crumbleyových. Mimo jiné se ukázalo, že poloautomatickou pistoli použitou při útoku koupil James Crumbley minulý týden za přítomnosti svého syna. Podle prokurátorky McDonaldové byla zbraň v nezamčeném šuplíku v ložnici rodičů a jejich synovi byla podle všeho „volně dostupná“.

Média ovšem podotýkají, že žádný zákon v Michiganu neukládá vlastníkům zbraní povinnost držet je mimo dosah mladistvých. McDonaldová při dnešní tiskové konferenci popisovala i další aspekty případu a hovořila o reakci rodičů na nedávné upozornění školy, že si Ethan při vyučování na mobilu vyhledával náboje do střelných zbraní. Jeho matka prý nereagovala na zprávy od vedení školy, svému synovi ale napsala: „Nejsem na tebe naštvaná. Musíš se naučit dělat to tak, aby tě nenachytali.“

Prokurátorka také uvedla, že ráno v den střelby se na Crumbleyho lavici našel kus papíru s obrázkem pistole a slovy „ty myšlenky neodchází, pomozte mi“. Rodiče studenta byli ihned přivoláni do školy, odmítli ale jakkoli zasáhnout. „James Crumbley ani Jennifer Crumbleyová se nezeptali svého syna, zda má u sebe svou pistoli, nebo kde se nachází, a neprohledali jeho batoh… střední školu opustili bez svého syna,“ řekla McDonaldová.

Policie plánovala dvojici po vydání formálních obvinění vzít do vazby, to se ovšem nepodařilo. „Zavolala nám jejich právnička s tím, že jí neberou telefon a neodpovídají na sms zprávy. Jestli si myslí, že nám uniknou, tak jsou na omylu,“ řekl v rozhovoru vysílaném televizí CNN šerif okresu Oakland Michael Bouchard. „Takže Crumbleyovi jsou teď nezvěstní?“ reagoval moderátor, načež Bouchard přitakal.

Šerif uvedl, že kromě jeho detektivů se manžele snaží najít i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle agentury Reuters na ně byl vydán speciální typ zatykače používaný u podezřelých, kteří prchají před zákonem. Bouchard ve vysílání CNN vyzval zástupce veřejnosti, aby se nesnažili dvojici konfrontovat.

Crumbleyovi předtím odmítli policii umožnit, aby jejich 15letého syna vyslechla. Vyšetřovatelé zatím nepřišli s teorií ohledně toho, co jej vedlo k tomu začít střílet na spolužáky. Zatímco se nemohou opřít o jeho výpověď, mají k dispozici „horu digitálních důkazů“, jako jsou příspěvky ze sociálních sítí a nejrůznější videozáznamy.

Šerif Bouchard ve středu úterní útok popsal jako sérii chladnokrevných vražd. Střelba na škole Oxford High School byla dalším v dlouhé řadě střeleckých útoků na amerických školách a podle webu Education Week byla nejhorším letošním incidentem tohoto druhu. Deník The Washington Post od začátku roku eviduje 34 případů střelby na amerických školách, což je nejvyšší roční součet v jeho databázi, která sahá do roku 1999.

Reklama

Související témata:

Doporučované