Hlavní obsah

Ital přišel na očkování s falešnou paží

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Italský muž chtěl získat potvrzení o vakcinaci, očkovat se přitom ale nechtěl. Zdravotní sestřičku chtěl oklamat falešnou paží ze silikonu, která ho mohla stát až stovky eur.

Článek

Muž ve věku okolo padesáti let dorazil ve čtvrtek večer do očkovacího centra ve městě Biella na severozápadě Itálie. Svou skutečnou paži měl zakrytou silikonovým odlitkem. Doufal, že si nikdo ničeho nevšimne a on odejde domů s certifikátem o očkování.

Zdravotní sestra se ale oklamat nenechala. Chvíli po tom, co muži vyhrnula rukáv, poznala, že něco nehraje. Jeho kůže byla „gumová a studená“ a její pigment „příliš světlý“, popsala zdravotní sestra lokálním médiím, co jí proběhlo hlavou po tom, co si paži zblízka prohlédla a dotkla se jí.

„Jako profesionála mě to urazilo,“ řekla zdravotní sestra Filippa Buaová pro italský deník La Repubblica. „Barva paže ve mně vzbudila podezření, tak jsem muže požádala, aby si odkryl i zbytek své levé paže. Bylo to dobře udělané, ale nebyla to ta samá barva,“ uvedla Buaová.

Italskému deníku La Stampa pak řekla, že neviděla mužovy žíly. „Nejdřív jsem si myslela, že jsem se spletla, že je to pacient s umělou rukou,“ dodala.

Po odhalení se muž snažil zdravotní sestru přesvědčit, aby přimhouřila oko. Ta ho ale místo toho nahlásila na policii pro podvod. Celý incident se teď prošetřuje.

K situaci se ihned vyjádřili místní politici, kteří mužovo chování kritizovali. „Pohotovost a schopnosti zdravotnického pracovníka zhatily plány tohoto člověka, který se teď bude muset zodpovídat před soudem,“ stojí ve společném prohlášení předsedy regionální vlády v Piedmontu Alberta Cirioa a Luigiho Icardiho, který je regionálním radním pro zdravotnictví.

„Hraničilo by to se směšností, pokud by se nejednalo o nesmírně závažný čin,“ napsal pak Cirio na Facebook. Podle něj je mužovo chování „nepřijatelné vzhledem k oběti, kterou celá naše komunita zaplatila během pandemie, co se týče lidských životů, sociálních a ekonomických nákladů“.

Deník La Repubblica naznačuje, že se možná nejedná o ojedinělý incident. Poukazuje přitom na příspěvek na sociálních sítích, který mohl být napsán právě mužem z Bielly.

„Pokud tam půjdu s tímhle, všimnou si toho?“ stálo v twitterovém příspěvku, u kterého byl přiložen odkaz na silikonový oblek na polovinu těla pro muže, doplněný umělýma rukama a krkem, který se prodával na Amazonu za 488 eur. „Možná si pod ten silikon vezmu i nějaké oblečení navíc, aby se jehla nedostala na mou skutečnou ruku,“ dodal uživatel Twitteru.

K incidentu s falešnou rukou došlo po tom, co byl minulý měsíc v italské Ravenně zatčen lékař, který poskytoval falešné potvrzení o očkování těm, kteří si nechtěli do těla nechat vpravit vakcínu, píše AFP.

Incident pak krátce předchází blížícímu se zavedení přísnějších pravidel pro neočkované. Už od srpna se musí Italové prokazovat covidovým pasem, který dokazuje, že jsou očkovaní, mají negativní test nebo prodělali covid. Bez nich nemohou na vlakové stanice, do kin, restaurací, tělocvičen ani plaveckých bazénů.

Od pondělí ovšem Itálie hodlá zpřísňovat a zavést takzvané „super covidové pasy“. Na základě nich by měli mít na zmíněná místa povolený vstup jenom ti, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid. Proti covidovým pasům se v posledních týdnech protestovalo hned v několika italských městech.

Itálie dosud plně naočkovala přibližně 73 % své populace. Je na tom tedy lépe než Francie nebo Velká Británie, ale hůře než Španělsko nebo Portugalsko, píše BBC. Po ohlášení zavedení „super covidových pasů“ přitom došlo k výraznému nárůstu zájmu o očkování.

Reklama

Doporučované