Hlavní obsah

Podezřelý ze střelby do průvodu na Den nezávislosti útok dlouho plánoval

Foto: Profimedia.cz

Průvod v Highland Park se v pondělí dopoledne náhle zastavil, když se asi deset minut po jeho začátku ozvala střelba.

Reklama

Mladý muž, kterého policie podezírá, že zastřelil sedm lidí při průvodu ke Dni nezávislosti, útok plánoval několik týdnů.

Článek

Motiv střelce, který při průvodu ke Dni nezávislosti zavraždil sedm lidí a dalších asi 30 zranil, stále není jasný.

Policie v Highland Park na předměstí Chicaga už dříve uvedla, že podezřelý se jmenuje Robert E. Crimo III. a že teď je v zadržovací vazbě. V úterý zveřejnila další podrobnosti o útoku a bez dalších podrobností uvedla, že počet obětí vystoupil z původních šesti na sedm.

Policisté se domnívají, že jednadvacetiletý muž si vysoce výkonnou pušku, kterou při útoku použil, koupil legálně. Do davu ze střechy vypálil více než 70 ran. Předpokládají také, že se podezřelý převlékl do ženských šatů, aby splynul s davem, který prchal z místa činu. Crimo má výrazné tetování na obličeji, dámský převlek mu proto zřejmě umožnil nepozorovaně uniknout.

Podezřelý utekl do nedalekého domu své matky a později si vzal její auto. V něm policisté našli další pušku podobnou té, se kterou dříve pálil do davu.

Policie dodala, že stále neví, jaký byl motiv střelby. Vyšetřovatelé, kteří podezřelého vyslechli a prozkoumali jeho příspěvky na sociálních sítích, nenalezli žádné známky toho, že by se na někoho v davu zaměřil kvůli rase, náboženství nebo jinému důvodu. V Higland Parku žije početná židovská komunita, některá média proto spekulovala o antisemitismu. Úřady plánují proti podezřelému ještě dnes vznést oficiální obvinění.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že Crimo natáčel hudební videa, která umisťoval na internet pod pseudonymem „Awake the Rapper“. Klipy, které na YouTube nasbíraly několik tisíc zhlédnutí a nyní jsou nedostupné, byly podle agentury AFP plné násilné tematiky. V jednom videu střílí hlavní protagonista po lidech, než ho zastřelí policie.

Průvod ve městě Highland Park se v pondělí dopoledne náhle zastavil, když se asi deset minut po jeho začátku ozvala střelba a stovky lidí začaly hledat místo k úkrytu. Střelec zaútočil na trase průvodu, kde se lidé sešli už dříve během dne, aby si zajistili místa s dobrým výhledem. Při střelbě se ale – někteří z nich zakrvácení – ve zmatku rozprchli. Podezřelý policistům několik hodin po útoku unikal, později ale obklíčili jeho dům. Policie už dříve uvedla, že zajistila pachatelovu pušku.

Reklama

Související témata:

Doporučované